Melnragėje viešėjęs premjeras Saulius Skvernelis ramino šeimą – naujo namo niekas negriaus

Liepta nugriauti naują namą

 Premjerą S.Skvernelį namo statybos Melnragėje istorija ir pralinksmino, ir nustebino.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Premjerą S.Skvernelį namo statybos Melnragėje istorija ir pralinksmino, ir nustebino.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Statybų inspektoriai užsimojo šį naują namą sulyginti su žeme.  <br> A.Pilaitienės nuotr.
Statybų inspektoriai užsimojo šį naują namą sulyginti su žeme.  <br> A.Pilaitienės nuotr.
S.Skvernelio viešnagė namo šeimininkams įžiebė viltį.<br> A.Pilaitienės nuotr.
S.Skvernelio viešnagė namo šeimininkams įžiebė viltį.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 S.Skvernelis nemano, kad naują namą reikia griauti.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 S.Skvernelis nemano, kad naują namą reikia griauti.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 S.Skvernelio vizitas namo šeimininkams įžiebė viltį.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
 S.Skvernelio vizitas namo šeimininkams įžiebė viltį.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
 Aušra Stančikiene tikisi išsaugoti šeimos būstą.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Aušra Stančikiene tikisi išsaugoti šeimos būstą.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Statybų inspektoriai siekia nugriauti šį namą.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
 Statybų inspektoriai siekia nugriauti šį namą.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 4:43 PM, atnaujinta Mar 13, 2019, 4:53 PM

Liepta nugriauti naują namą

Prieš porą savaičių per susitikimą su premjeru Klaipėdos universitete į jį kreipėsi namą Melnragėje pasistačiusi daugiavaikė klaipėdiečių šeima. Žmonės negali atšvęsti įkurtuvių, nes Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija liepia namą nugriauti.

Nors statinys iškilo gavus visus reikiamus statybos leidimus, jo savininkai jau daugiau kaip metus priversti minti teismų slenksčius.

Tris sūnus auginanti klaipėdiečių šeima pasistatė namą iš savo senelių paveldėtame sklype.

Tačiau dar nespėjus įsikelti juos pribloškė žinia, kad namas bus sulygintas su žeme. Šoko ištiktiems klaipėdiečiams buvo paaiškinta, kad jų statinys patenka į hidrometeorologijos stoties apsaugos zoną, kur negalimi jokie ne tik statybos, bet net ir rekonstrukcijos darbai.

Naujasis statinys Melnragėje iškilo šalia 1935 metais statyto senelių namo, kurį paveldėjo Aušra Stančikienė.

Būsimieji naujakuriai įveikė ne vienerius metus trukusius žygius į savavivaldybę ir kitas institucijas dėl naujojo namo statybos leidimų ir pradėjo darbus.

Pavyduolis apskundė šeimą

Šeima nenusižengė jokiems įstatymams – nepakeitė nei sklypo užstatymo dydžio, nei namo aukščio, tačiau įkurtuves teko atidėti.

Paaiškėjo, kad Stančikų statyba inspektoriams užkliuvo visiškai atsitiktinai - gavus vieno įžeisto ir įpykusio asmens skundą.

A.Stančikienės teigimu, Statybų inspekcija net du kartus patvirtinusi, kad visi darbai vyksta be jokių nukrypimų, staiga pareiškė, kad jokia statyba ar rekonstrukcija 200 metrų spinduliu aplink hidrometeorogijos stotį negalima.

Planuota dar praėjusį rudenį Seime priimti įstatymo dėl specialiųjų žemės naudojimo sąlygų pataisas – tuomet hidrometeorologijos stočių apsaugos zona smarkiai sumažės ir Stančikų namas į ją nebepatektų.

Įsisuko teismų karuselė

Tačiau Statybų inspekcija nieko nelaukdama kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą dėl namo nugriovimo. Šis pradėjęs nagrinėti civilinę bylą nusprendė padaryti pertrauką ir palaukti, kol bus priimtas įstatymas, bet inspektoriai tokią nutartį apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Bylos stabdymas, inspekcijos nuomone, yra bylos vilkinimas, nes neaišku, kada pataisos bus priimtos, o gal ir iš viso nebus priimtos.

Savivaldybės atstovai teisme tikino, kad visi statybos leidimai išduoti pagal įstatymus, suderinus su visomis institucijomis.

„Ištisus metus mes varstome teismų duris ir girdime vienintelį statybos inspekcijos norą – griauti. Vienintelis išsigelbėjimas – Seimo patvirtintas specialiųjų zonų apsaugos įstatymas. Tikėjomės, kad tai nutiks praėjusį rudenį, dabar žadama pavasario sesijoje“, - guodėsi Tadas Stančikas.

Melnragiškiai stebisi valdininkų logika – ne viešbutį ar gamyklą pasistatė nuosavame sklype šalia seno pastato, statybos atitinka visus reikalavimus. Be kita ko, toje apsaugos zonoje stovi ir daugiau gyvenamųjų namų – vadinasi, vadinsi, jų negali čia neturėjo būti.

Premjero viešnagė įžiebė viltį

„Valstybės institucijos išduoda leidimus, žmonės gauna juos teisėtai, o po to keičiama pozicija.

Tokių pavyzdžių, ypatingai šiame regione, yra ne vienas. Už tai atsakingi valdininkai, priėmę tokius sprendimus. Hidrometeorologijos tarnyba jokių pretenzijų šiuo atveju neturi. Manau, kad situacija išsispręs pakeitus įstatymą. Neabejoju, kad žmonės gali ramiai gyventi, negalime ant jų pečių permesti valstybės padarytų tyčinių ar netyčinių klaidų", - kalbėjo S.Skvernelis.

Melnragėje naująjį statinį apžiūrėjęs ir daugiau kaip pusvalandį su būsimais naujakuriais apie jų problemas kalbėjęsis S.Skvernelis susiklosčiusią situaciją įvertino kaip „visiškai nepriimtiną ir netelpančią į jokius rėmus“.

Ryžtingai pasisakęs prie biurokratų savivaliavimą ir stebėdamasis, kodėl statybų inspekcija, nepanorusi sulaukti įstatymo dėl apsaugos zonų pataisų, apskundė logišką teismo sprendimą, gerokai Vyriausybės vadovas nudžiugino naujakurius, įkvėpė jiems vilties.

S.Skvernelis tikisi, kad įstatymas, aktualus ne tik šiai melnragiškių šeimai, bet ir daugeliui kitų Lietuvos gyventojų , bus priimtas Seimo posėdyje dar kovą.

Valdininkai stabdo statybas

Klaipėdos savivaldybė yra išdavusi statybų leidimus dar devyniolikai šioje Melnragės zonoje gyvenančių žmonių. Žinodami, kas nutiko kaimynų šeimai, jie nesiryžta ne tik nieko statyti ar rekonstruoti, bet net ir remontuoti savo būstų.

„Šiam žemės sklypui nuo 1996 metų galioja specialioji žemės naudojimo sąlyga – meteorologijos stoties apsaugos zona. Nustatėme, kad nesilaikoma Vyriausybės nutarimo: hidrometeorogijos stočių apsaugos zonoje statyti pastatus ir įrenginius griežtai draudžiama“, - sakė Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorė Renata Kleponienė.

Valdininkė pažymėjo, jog toje pajūrio zonoje draudžiama bet kokia nauja statyba ar rekonstrukcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.