Dėl pranešimų apie pažeidimus sunerimo ne tik policija – skaičius skelbia ir „Baltosios pirštinės“

Iki vidurdienio sekmadienį policija gavo 51 pranešimą dėl galimų pažeidimų per merų rinkimus.

Nuo trečiadienio pradėti du ikiteisminiai tyrimai, surašyti trys administracinių nusižengimų protokolai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Nuo trečiadienio pradėti du ikiteisminiai tyrimai, surašyti trys administracinių nusižengimų protokolai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2019, 1:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2019, 2:17 PM

Daugiausia pranešimų sulaukta dėl neleistinos agitacijos, neblaivių asmenų pasirodymo apylinkėse, balsų pirkimo, skelbia Policijos departamentas.

Daugiausia pranešimų gauta iš Alytaus apskrities – 22, iš Tauragės apskrities gauta 11 pranešimų.

Nuo trečiadienio pradėti du ikiteisminiai tyrimai, surašyti trys administracinių nusižengimų protokolai.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ skelbia, kad iš stebėtojų ir aktyvių piliečių iki 13 valandos sulaukė beveik 70 pranešimų apie galimus pažeidimus.

Daugiau nei 300 „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų lanko rinkimų apylinkes visose savivaldybėse, kuriose vyksta merų rinkimai.

Daugiausiai pranešimų sulaukiama dėl galimų agitacijos pažeidimų, skleidžiamos politinės reklamos socialiniuose tinkluose, o stebėtojai dažniausiai praneša apie neplombuotas arba netaisyklingai plombuotas balsadėžes.

Pastebi gudravimą

Anot visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovės Marijos Šaraitės, pastebimas kandidatų ir juos palaikančių asmenų gudravimas. Penktadienį socialiniuose tinkluose paviešinti pranešimai yra aktyviai komentuojami ir taip palaikomi aktyviais bei matomais naujienų sraute agitacijos draudimo laikotarpiu, ypač sekmadienį.

Pasitaikė atvejų, kai yra likusios politinės reklamos šalia rinkimų apylinkių. Dažnai piliečiai praneša apie išorinę politinę reklamą, didelius lauko stendus, tačiau jiems yra taikoma išimtis ir agitacijos draudimo laikotarpiu tokia politinė reklama gali likti.

„Baltųjų pirštinių” stebėtojai, kaip ir kiekvienų rinkimų metu, praneša apie neužplombuotas ar netaisyklingai užplombuotas balsadėžes. Beveik visais atvejais apylinkių rinkimų komisijų nariai pripažįsta padarytą klaidą ir ją taiso.

Daugiausiai stebėtojų pranešimų yra susiję su rinkėjų asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų patikrinimu. Ypač kaimiškose vietovėse rinkimų komisijų nariai dažnai nė nepaprašo asmens tapatybės dokumentų, o tai sudaro sąlygas nesąžiningiems rinkėjams balsuoti kito asmens vardu.

Anot „Baltųjų pirštinių“, sulaukiama skambučių ir dėl konsultacijų apie rinkimų tvarką ar informacijos apie mažareikšmius pažeidimus.

Savivaldybių patalpose buvo galima balsuoti trečiadienį ir ketvirtadienį, balsavimas namuose vyksta penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoti gali neįgalieji, ligoniai, sunkios sveikatos būklės senjorai, jie prašymą turėjo pateikti iš anksto.

Rinkimų dieną sekmadienį balsavimas apylinkėse prasidėjo 7 ir baigsis 20 valandą.

Iki vidurdienio antrajame merų rinkimų ture balsavo kiek daugiau nei penktadalis rinkėjų.

Antrojo turo renkant merus prireikė 41 savivaldybėje. Jame rungiasi du daugiausiai balsų pirmajame surinkę kandidatai.

19 savivaldybių vadovą išsirinko jau per pirmąjį turą prieš dvi savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.