Pergalę nuskynusiam Panevėžio merui R. Račkauskui – nepalanki konservatorių prognozė

Panevėžio mieste pergalę švenčiantis Rytis Mykolas Račkauskas labai džiūgauti neturėtų, nes dar nėra aišku, ar jis galės eiti mero pareigas. Kol kas nėra aišku, ar bus pratęstas jo nušalinimas nuo mero pareigų.

R.M.Račkausko pergalė rinkimuose gali ir nebūti tokia džiaugsminga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.M.Račkausko pergalė rinkimuose gali ir nebūti tokia džiaugsminga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.M.Račkausko pergalė rinkimuose gali ir nebūti tokia džiaugsminga. 
R.M.Račkausko pergalė rinkimuose gali ir nebūti tokia džiaugsminga. 
Povilas Urbšys antrame rinkimų ture pralaimėjo R.M.Račkauskui. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys antrame rinkimų ture pralaimėjo R.M.Račkauskui. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-18 16:39

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai, susivieniję su R.M.Račkausko oponentu Povilu Urbšiu, prabilo apie tai, kad naujai išrinktas meras savo pareigų gali net ir nepradėti eiti.

Įtarimai rinkėjams nebuvo svarbu

Jau pirmasis savivaldybių tarybų rinkimų turas parodė, kad rinkėjai nesureikšmina teisėsaugos pareikštų įtarimų dėl galimos korupcijos.

Po pirmojo rinkimų turo Druskininkų mero postą užsitikrino Ričardas Malinauskas, kuris yra įtariamas prekyba poveikiu ir korupcija. Į antrąjį rinkimų turą pateko net 6 korupcija įtariami politikai.

Antrasis rinkimų turas kiek pakoregavo šią situaciją. Rinkėjų pasitikėjimą išsaugojo Panevėžio miesto meras R.M.Račkauskas ir Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, taip pat Utenos meras Alvydas Katinas ir Šilutės rajono vadovas Vytautas Laurinaitis.

Būtent Panevėžio miesto mero rinkimai rinkėjams ir rinkimų stebėtojams kėlė daug susidomėjimo. Į kovą stojo dar pernai birželį nuo pareigų nušalintas meras R.M.Račkauskas ir P.Urbšys.

Antrosios kadencijos siekiantis Panevėžio meras R.M.Račkauskas gavo 59 proc. balsų ir įveikė Seimo narį P.Urbšį. Penktojo pagal dydį Lietuvos miesto vadovui įtarimai prekyba poveikiu bei piktnaudžiavimu tarnyba buvo pareikšti dar pernai birželį, jis iki šiol yra nušalintas nuo pareigų.

Teisėsauga įtaria, kad Panevėžio savivaldybėje duota neteisėtų nurodymų tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

R.M.Račkauskas kaltinimus neigia ir kaltina buvusį bendražygį, buvusį ilgametį Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos vadovą P. Urbšį siekiu su juo susidoroti.

Ši kova nepaveikė Panevėžio miesto gyventojų, kurie prie balsadėžių išreiškė pasitikėjimą dabartiniu miesto vadovu. Tačiau panevėžiečiai neturėtų būti visiškai ramūs - nėra garantijų, kad naujai išrinktas meras savo pareigas galės eiti.

Likimas dar neaiškus

Naujienų portalui lrytas.lt Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė sakė, kad kol kas nėra aišku, ar bus pratęstas mero nušalinimas nuo pareigų.

„Prokurorės yra tokia pozicija, kad iki kovo 21 dienos jam dar galioja nušalinimas nuo pareigų. Dar yra kelios dienos, prokurorė kol kas neįvardija, ar ji prašys pratęsti jam nušalinimą, ar ne. Balandžio pradžioje bus pirmasis naujos tarybos posėdis, tada meras turėtų prisiekti, iki to laiko eina dabartinė kadencija. Bet kol kas prokurorė dar atsisakė paaiškinti, ar dar kreipsis dėl nušalinimo nuo pareigų, ar ne“, – sakė R.Stundžienė.

Jei merą nuo pareigų norėtų nušalinti ir naujoje kadencijoje, reikėtų kreiptis į teismą su nauju prašymu. „Jei pagrindai dėl nušalinimo lieka tie patys“, – patikslino R.Stundžienė.

„Netgi antrankiai neišgąsdina žmonių“

Pirmadienio rytą komentuodamas rinkimų rezultatus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vykdomojo štabo vadovas Andrius Vyšniauskas aptarė ir Panevėžio miesto situaciją, kuri tikrai nėra aiški.

„Panevėžyje situacija yra ganėtinai įdomi. Įdomi ta prasme, kad meras R.M.Račkauskas nors laimėjo, bet jam labai daug trūksta iki valdančiosios daugumos. Ir kitos opozicinės partijos, opozicija jau yra susibūrę į tokį branduolį, kurio daugiau mažiau užtenka, kad turėtų daugumą“, – kalbėjo jis.

Situacijos negerina ir tai, kad dar nėra aišku, ar jis vėl bus nušalintas nuo pareigų, ar galės atlikti mero funkcijas.

„Meras R.M.Račkauskas, turėdamas nušalinimą nuo pareigų, turi dvi bėdas. Rytoj ar poryt jam baigiasi nušalinimas, jeigu teisėsauga jį nušalins dar toliau, kyla klausimas, ar jis gali prisiekti kaip naujas meras.

Jei jis neprisiekia, taryba renka naują merą iš tarybos narių. Jei teisėsauga jam pareiškia įtarimus, tai pirmajame tarybos posėdyje taryba paprastu balsavimu gali nušalinti jį nuo pareigų ir išrinkti kitą merą. Panevėžyje bus tokia įdomi situacija, kurią tikrai verta stebėti“, – sakė konservatorių atstovas A.Vyšniauskas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis įvertino situaciją, kai net pareigų „eiti negalintys“ merai vis tiek yra perrenkami.

„Viena iš tendencijų, ką mes registruojame, tai, kad jei mes turime 60 savivaldybių, 38 perrinktus merus, tai reiškia, kad žmonės tikrai yra linkę perrinkti merą, suteikti jam galimybę dirbti toliau. Manau, kad ūkinės problemos, rinkėjų akimis, yra šiek tiek sprendžiamos, gal gatvės mažiau duobėtos, mokyklos gal paremontuotos, gal nėra tiesiog didelės ambicijos. Netgi antrankiai neišgąsdina žmonių“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.