B. Ropė tikina: valstiečiai laimėjo savivaldos rinkimus juos pralaimėdami

. Taip po antrojo merų rinkimų turo samprotavo šios partijos vicepirmininkas europarlamentaras Bronis Ropė. Kiek įtikinami jo žodžiai?

Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstiečio europarlamentaro B.Ropės požiūris į savivaldos rinkimų rezultatus – savotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-19 15:21

Viena didžiausių merų antrojo turo rinkimų staigmenų – valstiečių atstovo Henriko Šiaudinio pralaimėjimas šios partijos tvirtovėje Ignalinoje.

Prieš 2014-aisiais patekdamas į Europos Parlamentą čia pergales mero rinkimuose metai iš metų skynė pats B.Ropė.

– Pirmajame ture jūsų kandidatas Ignalinoje gana įtikinamai pirmavo, bet praėjusį sekmadienį viskas apsivertė ir jis pralaimėjo. Kodėl? – paklausėme B.Ropės

– Todėl, kad daugiau žmonių balsavo už kitą.

– O jeigu kalbėtume ne tik apie tai, kad sviestas yra sviestuotas?

– Prieš stiprius visada visi susitelkia ir kovoja daug stipriau nei prieš kitus.

Laimėjęs socialdemokratų kandidatas Justas Rasikas – visiškai naujas žmogus, jo niekas Ignalinoje iki šiol nepažinojo. Tiesa, jo žmona – iš Ignalinos.

Mero rinkimuose buvo tik 4 kandidatai, o po pirmojo turo pralaimėjusieji metėsi vienytis aplink J.Rasiką – kad būtų prieš mus. Jiems buvo prižadėta postų.

Be to, socialdemokratai vaikščiojo po seniūnijas grasindami seniūnams, kad juos atleis, jei žmonės nebalsuos už juos.

Rinkėjams taip pat prižadėta visokių aukso kalnų, kai kurie pažadai buvo visiškai absurdiški, pavyzdžiui, padidinti pensijas.

– Bet jei rinkėjai būtų pasitikėję valstiečiais taip, kaip anksčiau, gal priešų puolimas, kuriam jūs viską suverčiate, nebūtų buvęs toks sėkmingas? Gal patys esate kalti, kad rinkėjai nusisuko nuo jūsų?

– Mes turime rinkėjų pasitikėjimą, tai rodo rezultatai. Gavome daugiausia – devynis iš 21 – mandatų taryboje, iki pergalės mero rinkimuose irgi trūko nedaug.

– Tačiau dabar tie visi priešininkai gali susivienyti ir taryboje. Ar neatsitiks taip, kad valstiečiai apskritai bus išmesti už borto?

– Tokia galimybė reali. Nors tikėtina, kad galime sutarti ir dirbti kartu – juk su socialdemokratais esame dirbę.

Be to, nelabai įsivaizduoju, kaip tokia dauguma, be mūsų, galėtų normaliai dirbti. Juk bene visi socialdemokratų atstovai taryboje turėtų nusišalinti priimant jau pirmuosius svarbiausius sprendimus – tvirtindami administracijos direktorių ar mero atlyginimą. Todėl, kad J.Rasiko žmonos brolis dirba administracijoje.

Negana to, socialdemokratų sąraše, be J.Rasiko ir jo žmonos, dar yra motina, jos sūnus ir sūnaus uošvė.

– Ar sutinkate su teiginiu, kad valstiečiai pralaimėjo ne tik Ignalinoje, bet ir visoje Lietuvoje? Ypač po to, kai pats partijos vedlys Ramūnas Karbauskis žadėjo laimėti ne tik šiuos, bet ir visus kitus rinkimus.

– Visiškai nesutinku – valstiečiai kaip tik pasirodė geriausiai iš visų partijų.

– Kaip tai? Kokie duomenys jums leidžia daryti tokią išvadą?

– Valstiečių palaikymas savivaldoje labiausiai kilo iš visų partijų, lyginant su 2015 metų rinkimais. Mes augome 70 proc., turime ir daugiau merų. O kitos partijos tik prarado.

O mūsų partijos pirmininkas tiesiog pirmiausia norėjo pakelti entuziazmą. Be to, nebuvo įvertinta, kad tiek daug laimės rinkimų komitetai.

– Vis dėlto palyginus su partijos pasirodymu Seimo daugiamandatėje apygardoje 2016 metais, savivaldoje – ryškus nuosmukis. Tiek pagal tarybų narių, tiek pagal merų skaičių nepatekote ant prizinės pakylos. Ar nemanote, kad tokie rezultatai patvirtina nuosmukio tendenciją? Juolab kad jūsų konkurentų socialdemokratų geras pasirodymas dar ryškiau įžiebia raudoną lemputę valstiečiams.

– Manau, kad negalima lyginti Seimo ir savivaldos rinkimų, nors ir aktyvumas panašus, ir greičiausiai tie patys rinkėjai į juos ateina.

Nors socialdemokratai bando skelbti apie savo laimėjimą, iš tiesų jie labai daug prarado, o laimėjo daugiausia tik ten, kur buvo stiprūs jų merai ir geras jų įdirbis.

Pagrindiniai mūsų konkurentai buvo komitetai, kurių faktorius nacionaliniuose rinkimuose nebus toks didelis. Be to, tie komitetai nėra mums pavojingi. Mes juos palaikome ir būtent su jais turime geriausius santykius.

Valstiečių pozicijos savivaldoje stiprėja, bet kaip iš tiesų yra nacionaliniu mastu, aiškiau parodys Europos Parlamento rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.