Seime tylos minutė partizanams – J. Žemaičiui-Vytautui ir V. Balsiui-Uosiui

Antradienį Seimas paminėjo faktiškai Respublikos prezidento pareigas ėjusio Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Prezidiumo pirmininko generolo Jono Žemaičio-Vytauto 110-ąsias gimimo metines.

Posėdyje tylos minute pagerbtas partizanų vado J.Žemaičio-Vytauto ir pirmadienį mirusio Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio partizano Vytauto Balsio-Uosio, apdovanoto 2018 m. Laisvės premija, atminimas.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Posėdyje tylos minute pagerbtas partizanų vado J.Žemaičio-Vytauto ir pirmadienį mirusio Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio partizano Vytauto Balsio-Uosio, apdovanoto 2018 m. Laisvės premija, atminimas.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
 Jonas Žemaitis-Vytautas.<br>Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.
 Jonas Žemaitis-Vytautas.<br>Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.
Partizanas V.Balsys-Uosis.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Partizanas V.Balsys-Uosis.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 12:48 PM, atnaujinta Mar 19, 2019, 2:54 PM

Posėdyje tylos minute pagerbtas partizanų vado J.Žemaičio-Vytauto ir pirmadienį mirusio Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio partizano Vytauto Balsio-Uosio, apdovanoto 2018 m. Laisvės premija, atminimas.

Pranešimą apie J.Žemaičio-Vytauto gyvenimą skaitė istorikas prof. Vykintas Vaitkevičius.

Pasak istoriko, J.Žemaičio, Lietuvos laisvės kovotojų vienytojo, partizano, valstybės kūrėjo ir prezidento, reikšmė išeina toli už mūsų šalies XX amžiaus istorijos ribų. „J.Žemaičio gyvenimas mums reikšmingas ir įsimintinas. Siekiant aukščiausių tautos vertybių paaukota šeima, asmeninė gerovė ir turtas“, – sakė V.Vaitkevičius.

Jo teigimu, įsitikinimai, dora, moralė, taktas ir daugelis kitų J.Žemaičio charakterio savybių buvo pirmos Lietuvos Respublikos visuomenės, turbūt taip pat ir karininkijos, paveldas. „Partizanai, rėmėjai ir ryšininkai J.Žemaitį gerbė, klausė, juo pasitikėjo“, – sakė istorikas.

J.Žemaičio-Vytauto provaikaitė Ana minėjimo pabaigoje pabrėžė, kad J.Žemaitis, be puikaus strateginio mąstymo ir lyderystės gebėjimų, padėjusių sergėti Lietuvą nuo okupantų, buvo ir puikus komunikacijos ekspertas. Pasak provaikaitės, jis suprato, kad, be fizinės kovos, egzistuoja ir kita, neapčiuopiama ir galbūt net daugiau lemianti informacinė kova, kaip priešprieša leidžiamai propagandai.

„Besislapstydamas Lietuvos miškuose vieną vakarą jį lydėjusiai ryšininkei Ninai Nausėdaitei J.Žemaitis yra sakęs: „Jei žmonės mus išduoda, tada mes visi turime žūti. O reikia, kad kas nors iš mūsų liktų gyvas ir pasakytų žmonėms tikrą tiesą.“ Būtent šie žodžiai man, kaip ketvirtojo Lietuvos prezidento J.Žemaičio provaikaitei, kalba tiesiogiai ir tiek šiandien švenčiant 110-ąsias jo metines, tiek kasdien, savo darbais garsinant Lietuvą, man tai yra šių žodžių įprasminimas“, – sakė J.Žemaičio-Vytauto provaikaitė Ana.

Kovo 15 d. sukako 110 metų, kai gimė generolas J.Žemaitis-Vytautas – vyriausiasis partizanų vadas, savo didvyriška kova paaukojęs gyvenimą Lietuvai ir jos ateičiai.

Seimas, įvertindamas su okupacija kovojusio Lietuvos valstybės vadovo, faktiškai ėjusio prezidento pareigas, LLKS Tarybos Prezidiumo pirmininko vaidmens svarbą, 2019-uosius yra paskelbęs J.Žemaičio-Vytauto metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.