Panevėžyje A. Katiną nutildė, Vilniuje išklausė

Tikėjosi išgirsti viena, bet išgirdo kita. Ilgus metus žmones sekantiems STT agentams tai įprasta, tačiau Apeliaciniam teismui kilo įtarimų, kad Utenos merą imta sekti ne dėl to, už ką buvo teisiamas.

„Matosi šviesuliukai“, – po Apeliacinio teismo posėdžio kalbėjo A.Katinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Matosi šviesuliukai“, – po Apeliacinio teismo posėdžio kalbėjo A.Katinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 10:45 AM

Utenos merui 59 metų Alvydui Katinui pirmą kartą susidarė įspūdis, kad teisėjai klausosi, ką jis kalba.

Už piktnaudžiavimą tarnyba nuteisto A.Katino skundą nagrinėjantis Apeliacinis teismas nusprendė išreikalauti, kad STT paaiškintų, kokios informacijos apie Utenos mero galimai daromus nusikaltimus jie turėjo tuomet, kai pradėjo taikyti kriminalinės žvalgybos veiksmus.

Leidimai sekti A.Katiną buvo pratęsti ne kartą. „Viešumoje buvo net pasirodžiusi informacija, kad aš nemokamai galėjau gauti apatines kelnaites. Ką bendro tai turi su kyšininkavimu ir stogų remontu?“ – stebėjosi A.Katinas.

Byla liko Panevėžyje

Ikiteisminis tyrimas dėl A.Katino veiklos oficialiai pradėtas dar 2015 metais. Šį tyrimą atliko dvi Panevėžio institucijos – STT ir apygardos prokuratūra. Mero byla buvo perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Nuo pat pradžios, kai buvo pareikšti įtarimai, A.Katinas prašė bylą perkelti į bet kurį kitą miestą.

„Dvi Panevėžio institucijos ruošė man kaltinimus, o visi pareigūnai, kurie kurpė šią bylą, akimirksniu buvo paaukštinti. Tai negi trečioji Panevėžio institucija – Apygardos teismas – priims išteisinamąjį nuosprendį ir tuo parodys, kad kitos dvi visus ketverius metus dirbo bergždžiai, o gal ir neteisėtai?“ – „Lietuvos rytui“ yra sakęs A.Katinas.

Prirašė kilogramus prašymų

Sausio 4-ąją Panevėžio apygardos teismas Utenos merą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir skyrė jam 8,4 tūkst. eurų baudą, bet A.Katinas buvo išteisintas dėl prekybos poveikiu.

Anot A.Katino, Panevėžio apygardos teisme visi jo prašymai buvo atmesti: „Per tuos metus mes prirašėme kilogramus prašymų, tačiau visi jie buvo atmetami, net su tam tikromis patyčiomis.“

Apeliacinis teismas sutiko prie bylos prijungti A.Katino pateiktą medžiagą apie mero įgaliojimus ir apie tai, kiek gyventojų ir dėl ko kreipiasi į savivaldybę.

Padėjo Vyriausybės atstovei

A.Katinas buvo nuteistas už vienintelį prašymą – suremontuoti privataus namo stogą. Į merą dėl to kreipėsi tuomečio premjero Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovė Džuljeta Žiugždienė.

Norėdamas jai padėti A.Katinas paskambino bendrovės „Utenos melioracija“ direktoriui, o Panevėžio teismas šį skambutį įvertino kaip piktnaudžiavimą tarnyba.

Byloje teigiama, kad bendrovės direktoriui meras nurodė nemokamai suremontuoti Utenos rajone esantį Dž.Žiugždienės namą.

A.Katinas visą laiką teigė, kad tai buvęs ne nurodymas, o tiesiog prašymas.

Tuometė A.Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės sekretoriato vadovė Dž.Žiugždienė, dėl kurios namo ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, dėl dokumentų klastojimo turės sumokėti 4777 eurų baudą.

Užkliuvo vienas prašymas

„Tai buvo vienintelis atvejis per 15 metų, kai Vyriausybėje dirbantis žmogus kreipėsi pagalbos į Utenos savivaldybę.

Bet mes gauname šimtus prašymų – nukentėjusiųjų nuo gaisro, dalyvaujančių namų renovacijos programose.

Šių namų remontui leistos ir privačios, ir biudžeto lėšos, bet niekam tai neužkliuvo“, – pasakojo šį mėnesį Utenos meru dar kartą išrinktas A.Katinas.

Nori išversti iš mero kėdės

Politikas viliasi, kad tai supras jo prašymus tenkinęs Apeliacinis teismas: „Šioje byloje jau matosi šviesuliukai.“

Skundą Apeliaciniam teismui pateikė ir prokuratūra – siekia, kad A.Katinui būtų skirta net tik piniginė bauda, bet ir atimta teisė būti meru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.