Prie EP rinkimų starto linijos – ir seniai matyti politikai, ir itin spalvingos asmenybės

Pasibaigus savivaldybių tarybų rinkimams, dėmesys krypsta į artėjančius prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimus.

 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> lrytas.lt ir Scanpix nuotr. koliažas. 
 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> lrytas.lt ir Scanpix nuotr. koliažas. 
 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> Scanpix nuotr. 
 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> Scanpix nuotr. 
Šarūnas Marčiulionis turi labai realių šansų patekti į EP su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šarūnas Marčiulionis turi labai realių šansų patekti į EP su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visuomeninio rinkimų komiteto sąrašo lyderis Vytautas Radžvilas ir socialiniuose tinkluose gerai žinoma menininkė Jurga Lago sieks patekti į EP. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Visuomeninio rinkimų komiteto sąrašo lyderis Vytautas Radžvilas ir socialiniuose tinkluose gerai žinoma menininkė Jurga Lago sieks patekti į EP. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Šustauskas taip pat sieks patekti į EP. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytautas Šustauskas taip pat sieks patekti į EP. <br>G.Bitvinsko nuotr.
 Advokatas Stanislovas Tomas žiniasklaidoje išgarsėjo itin kontraversiškais pasisakymais. <br> Youtube.com nuotr. 
 Advokatas Stanislovas Tomas žiniasklaidoje išgarsėjo itin kontraversiškais pasisakymais. <br> Youtube.com nuotr. 
 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> Scanpix nuotr. 
 Rinkimai į Europos Parlamentą rengiami gegužės 26 dieną. <br> Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 6:29 PM, atnaujinta Mar 27, 2019, 6:54 PM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje paskelbti ir oficialūs politinių partijų ir visuomeninių rinkimų komitetų sąrašai. O jie tikrai spalvingi: nuo dabartinių EP narių iki kontraversiškai pagarsėjusių visuomenės veikėjų, bei kandidatų į prezidentus.

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia susipažinti su EP rinkimuose dalyvaujančiais asmenimis.

Politines partijas rinkimuose veda dabartiniai EP nariai

Darbo partijos sąrašą rinkimuose ves partijos lyderis, dabartinis EP narys Viktoras Uspaskichas. Po jo rikiuojasi į laisvą Seimo nario vietą Zanavykų rinkiminėje apygardoje pretendavęs Darbo partijos atstovas Vigilijus Jukna. Su Darbo partijos sąrašu vietos EP rinkimuose siekia ir dabartinis parlamento narys Valentinas Mazuronis, jis taip pat dalyvauja ir prezidento rinkimuose.

Lietuvos centro partiją EP rinkimuose veda dabartinis jo narys Antanas Guoga. Apie bendrą dalyvavimą rinkimuose su šia partija A.Guoga paskelbė vos prieš porą savaičių. Centro partijos pirmininkas, užleidęs A.Guogai pirmą poziciją sąraše, jame yra antrasis. Jis siekė Vilniaus miesto mero kėdės, dalyvauja ir prezidento rinkimuose. Savo jėgas EP rinkimuose nori išbandyti ir N.Puteikio bendražygis 2016 metų Seimo rinkimuose – Kristupas Krivickas. Jis sąraše yra trečias.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąrašo lyderis, Vilniaus miesto mero rinkimus pralaimėjęs Artūras Zuokas. Nors jis yra iškovojęs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario mandatą, dalyvauja ir šiuose rinkimuose.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos sąrašą EP rinkimuose veda dabartinis EP narys Valdemaras Tomaševskis, šis politikas taip pat dalyvauja ir prezidento rinkimuose. Antruoju numeriu šiame sąraše įrašyta ir perrinkta Vilniaus rajono merė Marija Rekst. Ir politinės partijos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė.

Lietuvos liberalų sąjūdis rinkimų į EP sąraše pirmuoju numeriu taip pat įrašė dabartinį EP narį Petrą Auštrevičių, jis taip pat dalyvauja ir prezidento rinkimuose. Antruoju numeriu šiame sąraše įrašyta liberalų frakcijos Seime seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen, trečiasis ir pats partijos lyderis Eugenijus Gentvilas

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas bus šios partijos vedlys ir EP rinkimuose. Antruoju numeriu įrašytas frakcijos seniūnas Seime Andrius Palionis ir parlamentaras Juozas Bernatonis. Šiame sąraše savo jėgas išbandys ir buvęs ūkio ministras Evaldas Gustas, jis įrašytas 10 numeriu.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąrašą rinkimuose ves dar viena EP narė – Vilija Blinkevičiūtė. Sąrašo viršuje lyderiauja ir Seimo nariai: Rasa Budbergytė, Juozas Olekas. Sąraše taip pat yra ir buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, kurį laiką iš politikos ji buvo pasitraukusi, sąraše ji įrašyta 9 numeriu.

EP narys Bronis Ropė ves Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą šiuose rinkimuose. Antruoju numeriu įrašyta sporto legenda – krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, bei viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas.

Lietuvos žaliųjų partijos sąraše net du buvę kandidatai į Vilniaus miesto mero postą. Sąrašą veda Remigijus Lapinskas, po jo rikiuojasi apžvalgininkas Mečys Laurinkus, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario mandato siekusi Ieva Budraitė. 9 numeriu šiame sąraše įrašyta ir Inga Laurušonė, ji siekė Vilniaus miesto mero posto.

„Tvarkos ir teisingumas“ sąrašo lyderis – partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, sąraše įrašyti ir šios partijos atstovai Seime: Vytautas Kamblevičius, Kęstutis Bartkevičius.

Rusų aljanso partiją EP rinkimuose veda Seimo narė Irina Rozova, po jos – Rusų aljanso partijos pirmininkė Tamara Lochankina, bei Klaipėdos miesto tarybos narys Andrej Kugmerov.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąrašą veda istorikas Liudas Mažylis, kuris Vokietijoje prieš keletą metų atrado Vasario 16-osios aktą. Antruoju numeriu įrašytas Seimo narys Andrius Kubilius, trečiuoju – Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė. Septintuoju numeriu įrašyta ir dabartinė EP narė Laima Andrikienė.

Komitetų sąrašuose – ryškios asmenybės

EP rinkimuose gegužės 26 dieną susirungs ir 6 visuomeniniai rinkimų komitetai. Net keturi iš jų – vardiniai.

Seimo narė Aušra Maldeikienė ves komitetą „Aušros Maldeikienės traukinys“. Po jos – Nacionalinio aktyvių mamų sąjūdžio atstovė Rasa Žemaitė, bei klaipėdietė Alina Andronova.

Visuomeninį rinkimų komitetą „Lemiamas šuolis“ EP rinkimuose veda prieš keletą mėnesių jį įkūręs Paulius Kunčinas. Antruoju numeriu įrašytas IT specialistas Marius Pareščius. Trečiuoju – Gitana Neverienė, Socialinių mokslų kolegijos Vilniaus filialo vadovė. 13 numeriu sąraše įrašytas ir dainininkas Jurgis Didžiulis. Jis savo jėgas išmėgino ir savivaldybių tarybų rinkimuose, deja, nesėkmingai.

Dabartinis EP narys Rolandas Paksas į rinkimus keliauja su vardiniu savo visuomeniniu rinkimų komitetu „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“. Jis šiame sąraše užima pirmą poziciją. Antruoju numeriu įrašytas Seimo narys Rimas Andrikis, trečiuoju – judėjimo „Šaukiu aš tautą“ vienas iš steigėjų – Vidmantas Staniulis.

„Prof. dr. Stanislovo Tomo sąrašo“ lyderis advokatas S.Tomas žiniasklaidoje jau ne kartą pagarsėjo kontraversiškais pareiškimais. Antruoju numeriu sąraše įrašytas Danielius Sruoga, praeityje turėjęs daug nemalonumų su teisėsauga. Trečiuoju numeriu – Egidijus Baltušis, dalyvavęs 2016 metų Seimo rinkimuose su Lietuvos liaudies partija. Septintuoju, paskutiniu numeriu, į sąrašą yra surašytas ir buvęs Kauno miesto meras Vytautas Šustauskas. 

Visuomeninis rinkimų komitetas „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ sąrašo lyderis Artūras Paulauskas. Jis po gana ilgos pertraukos vėl grįžo į politiką. Jam sąraše talkins Ignas Stankovičius, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos analitikas, saugumo politikos ekspertas, jo numeris sąraše antras. Trečiuoju numeriu sąraše pažymėtas žurnalistas Vilius Kavaliauskas.

Dar vieną „vardinį“ visuomeninį rinkimų komitetą į EP rinkimus veda filosofas Vytautas Radžvilas. Antrojoje šio sąrašo pozicijoje įrašyta gerai socialiniuose tinkluose savo aštriais pasisakymais žinoma juvelyrė Jurga Karčiauskaitė-Lago. Trečiojoje pozicijoje – žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus.

Pagal prognozę daugiausiai vietų turėtų laimėti valstiečiai

Per Europos Parlamento rinkimus gegužę daugiausia – po keturis mandatus – turėtų iškovoti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir konservatoriai, rodo Europos Parlamento prognozė, kurią skelbė BNS. 

Prognozuojama, kad „valstiečiai“ rinkimuose gaus 27 proc. balsų ir keturis iš vienuolikos Lietuvai priklausančių mandatų naujajame Europos Parlamente. Antri rinkimuose turėtų likti konservatoriai su 25 proc. balsų ir taip pat gauti keturis mandatus.

„Valstiečiai“ parlamente tikriausiai papildytų Žaliųjų frakcijos / Europos laisvojo aljanso gretas, o konservatoriai turėtų įstoti į Europos liaudies frakciją.

Anot Europos Parlamento, dar po mandatą turėtų iškovoti Gintauto Palucko vadovaujami socialdemokratai su 10 proc. balsų, „Tvarka ir teisingumas“ su 9 proc. balsų ir Darbo partija su 9 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.