Nuo televizijos žvaigždžių iki verslininkų: kas dosniausiai remia kandidatus į prezidentus

Nuo kelių šimtų iki kelių šimtų tūkstančių eurų – tokiomis skirtingomis sumomis yra pasipildžiusios kandidatų rinkimų sąskaitos likus kiek daugiau nei mėnesiui iki Lietuvos prezidento rinkimų. Jiems dosniai aukoja ne tik iškėlusios partijos, politikai ar verslininkai, bet ir kiti žinomi šalies žmonės.

Kandidatams dosniai aukoja ne tik į rinkimus iškėlusios partijos, politikai ar verslininkai, bet ir žymūs šalies žmonės.<br>Lrytas.lt koliažas
Kandidatams dosniai aukoja ne tik į rinkimus iškėlusios partijos, politikai ar verslininkai, bet ir žymūs šalies žmonės.<br>Lrytas.lt koliažas
Antroje vietoje pagal aukų dydį esanti konservatorių kandidatė I.Šimonytė sulaukė paramos iš didžiausio skaičiaus aukotojų – jai paramą kol kas yra pareiškęs ir pinigų pervedęs 391 asmuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antroje vietoje pagal aukų dydį esanti konservatorių kandidatė I.Šimonytė sulaukė paramos iš didžiausio skaičiaus aukotojų – jai paramą kol kas yra pareiškęs ir pinigų pervedęs 391 asmuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekonomistą Gitaną Nausėdą jau parėmė 178 aukotojai, kurie kandidato rinkimų sąskaitą papildė 118 464,50 Eur.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekonomistą Gitaną Nausėdą jau parėmė 178 aukotojai, kurie kandidato rinkimų sąskaitą papildė 118 464,50 Eur.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
150 tūkst. Eur savo iškeltam kandidatui pervedė LVŽS, o 34 Eur (12 Eur ir 22 Eur) paaukojo rinkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
150 tūkst. Eur savo iškeltam kandidatui pervedė LVŽS, o 34 Eur (12 Eur ir 22 Eur) paaukojo rinkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pagal įstatymus vienas asmuo pretendentui gali paaukoti ne didesnę nei 10 praėjusių metų ketvirto ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą, kuri dabar sudaro maždaug 8,8 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pagal įstatymus vienas asmuo pretendentui gali paaukoti ne didesnę nei 10 praėjusių metų ketvirto ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą, kuri dabar sudaro maždaug 8,8 tūkst. eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2019, 2:55 PM, atnaujinta Apr 5, 2019, 5:25 PM

Kol kai kurių kandidatų sąskaitas rėmėjai pildo itin atsakingai, kitų rinkimų kraityje švilpauja vėjai. Portalas lrytas.lt apžvelgia, kaip pretendentams sekasi rinkti aukas ir kas juos paremti nusprendė dosniausiai.

Po dosnios aukos – naujas lyderis

Iki šiol pagal suaukotų pinigų sumą pirmavusią Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatę į prezidentus Ingridą Šimonytę balandžio 1 dieną, gavęs dar vieną – jau ketvirtąją – dosnią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) auką, aplenkė šios partijos kandidatas Saulius Skvernelis.

Premjero sąskaitoje – 150 tūkst. 34 eurai. 150 tūkst. eurų pervedė LVŽS, o 34 eurus (12 eurų ir 22 eurus) paaukojo rinkėjai.

Antroje vietoje pagal aukų dydį esanti I.Šimonytė sulaukė paramos iš didžiausio skaičiaus aukotojų – jai paramą kol kas yra pareiškę ir pinigų pervedę 3782 asmenys.

Konservatorių kandidatės sąskaitoje dabar sukaupota 133 tūkst. 756,36 euro. Pati parlamentarė aukos sau dar neskyrė.

Gausiausiai I.Šimonytę – 8550 eurų – parėmė JAV drabužių įmonėje „Slant“ dirbanti Monika Variakojienė.

Antroje vietoje rikiuojasi 8192 eurų į kandidatės rinkimų sąskaitą pervedęs programuotojas, žaidimų kūrėjas Aras Pranckevičius. 8000 eurų atseikėjo ir Tomas Dirvonskas, mobiliųjų programėlių kūrimo įmonės „Lemon Labs“ įkūrėjas bei bendrovės „Treatwell“ vyriausiasis direktorius, atsakingas už vartotojų patirtį.

Taip pat 8000 eurų I.Šimonytę parėmė Inga Lukauskienė (pataisyta: prieš tai tekste buvo minėta, kad ji yra teismo mediatorė, tačiau informacija buvo klaidinga, tai ne tas pats asmuo).

Gausiausiai kandidatę parėmusių asmenų penketą baigia 5750 eurų jos sąskaitą papildęs buvęs „Swedbank“ Lietuvoje valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas Antanas Danys.

Didelių sumų negailėjo ir įmonės „KTD group“ direktorius Giedrius Jocius, advokatas bei įmonės „Lords LB Asset Management“ akcininkas Antanas Vainauskas.

Lietuviško startuolio „Oberlo“ įkūrėjai, broliai Andrius ir Tomas Šlimai I.Šimonytės kampanijai paaukojo po 3000 eurų.

Kandidatė itin daug paramos sulaukė iš mažesnių ar didesnių verslo atstovų. 3000 eurų jai pervedė vienas VP grupės akcininkų Ignas Staškevičius, dar tiek pat pridėjo ir vienas iš NFQ įkūrėjų Darius Lebedzinskas.

Po 2000 eurų I.Šimonytei paaukojo „Vinted“ bendrovės įkūrėjai Justas Janauskas ir Milda Mitkutė. Dar po tiek pat pridėjo ir bendrovės „Hyperb“ įkūrėjas Šarūnas Legeckas bei IT specialistas Andrius Lekstutis.

Tarp I.Šimonytės rėmėjų yra daug Seimo narių ir kitų žinomų asmenų. Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis bei jo žmona Austėja Landsbergienė partijos iškeltai kandidatei skyrė po tūkstantį eurų, 500 eurų atseikėjo ir naujas konservatorių frakcijos parlamente narys Justas Džiugelis, po 100 eurų pervedė Rasa Juknevičienė bei Bronislovas Matelis.

Tokia pačia suma kandidatę parėmė ir televizijos laidų vedėjai Beata Nicholson bei Algis Ramanauskas, po 50 eurų skyrė žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius ir komikas Olegas Šurajevas.

Gausiausiai aukojo verslininkai

Ekonomisto Gitano Nausėdos sąskaitą aukotojai papildė 118 tūkst. 464,50 euro. Pats kandidatas į ją pervedė maksimalią leidžiamą sumą – 17 700 eurų.

Didžiausią sumą – 8850 eurų – skyrė Jonas Jablonskis.

Kauno įmonės „BP Investico“ vadovas ir Jonavoje įsikūrusios kepyklos „Baltasis pyragas“ vadovas Jonas Valdas Tratulis G.Nausėdai paaukojo 8500 eurų.

Trečiąją vietą pagal skirtos sumos dydį dalijasi trys asmenys, papildę kandidato rikimų kampanijos sąskaitą po 5000 eurų: įmonės „Odisėja“ vadovė Kristina Beržinskaitė, įmonės „Heidelbergcement Klaipėda“ vadovas Povilas Bradulskis bei Vilmantas Čepkauskas.

G.Nausėdą, kaip ir I.Šimonytę, parėmė gausys būrys verslininkų. 4900 eurų jo sąskaitą papildė įmonės „Bendrieji statybų projektai“ vadovas Darius Pupelis, 4500 eurų – „Rokiškio sūrio“ akcininkas Antanas Trumpa. Dar 4250 eurų pridėjo įmonės „Baltijos birža“ direktorius Stanislovas Vaiciukevičius, 4000 eurų pervedė „Grigeo“ direktorius Gintautas Pangonis

G.Nausėda sulaukė paramos ir iš savo rinkimų štabo narių. Daugiausiai – 2400 eurų – jam skyrė už politinę strategiją atsakingas štabo narys buvęs Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

1212 eurų paaukojo kandidato vizitų Lietuvoje ir užsienyje organizatorė Ieva Ulčickaitė.

Kam sekasi sunkiau?

Ketvirtasis pagal jau suaukotų pinigų sumos dydį – filosofas Arvydas Juozaitis, kurio rinkimų sąskaitą rinkėjai papildė 18 tūkst. 22,83 euro. Pats kandidatas sau dar neaukojo.

Daugiausiai A.Juozaičiui skirtų aukų sudaro sumos nuo 7 iki 1173 eurų.

Dosniausiai A.Juozaitį parėmė šildymo sistemų prekybos grupės „Vilpra“ pagrindinis akcininkas Algirdas Stasys Vėgėlė, kuris pervedė 5 tūkst. eurų.

Penktąją poziciją pagal rinkimų sąskaitoje turimų pinigų kiekį užima Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatas Valdemaras Tomaševskis, kurio sąskaitoje dar prieš kelias dienas švietė nuliai. Kovo 29 dieną jį parėmė partija, pervedusi savo lyderiui 10 tūkst. eurų.

V.Tomaševskį sparčiai vejasi ir nepriklausomas kandidatas parlamentaras Mindaugas Puidokas. Jo sąskaitoje – 7006,49 euro. Dauguma aukų – smulkios, nuo 2 iki 48 eurų.

Didžiąją dalį sumos – 5 tūkst. eurų – kandidatas pasiaukojo sau pats.

Per 6024,19 euro surinko Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas rinkimuose Vytenis Povilas Andriukaitis. Jam aukotų pinigų sumos vyravo nuo 200 iki 1500 eurų.

Tūkstančiu eurų kandidatą parėmė LSDP. 100 eurų kolegos prezidentinį kraitį papildė socialdemokratas Juozas Olekas.

Su 2 tūkst. eurų į rinkimus kol kas žengia europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Visą šią sumą jis pasiaukojo pats sau.

Rinkti pinigus prasčiausiai sekasi dar vienam nepriklausomam kandidatui Nagliui Puteikiui. Jo sąskaitoje – 483 eurai. Aukų sumos – nuo 12 iki 135 eurų. Pats kandidatas sau pinigų kol kas neskyrė.

Yra tam tikros ribos

Pagal įstatymus vienas asmuo pretendentui gali paaukoti ne didesnę nei 10 praėjusių metų ketvirto ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą, kuri dabar sudaro maždaug 8,8 tūkst. eurų.

Bendra vieno asmens aukų savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams suma per kalendorinius metus negali viršyti 10 procentų jo už paskutinius praėjusius kalendorinius metus deklaruotų metinių pajamų.

Sumos, viršijančios 290 eurų, privalo būti aukojamos tik banko pavedimu. Pretendentai į kandidatus gali aukoti patys sau ar atsisakyti kai kurių aukų.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.