Kandidatų į prezidentus bus daugiau, bet viena intriga dar išlieka

Dar du pretendentai į prezidentus – Valentinas Mazuronis ir Mindaugas Puidokas – priartėjo prie trokštamo tikslo: jų surinktų parašų užtenka ir jie kitą savaitę bus registruojami kandidatais.

Kandidatų į prezidentus bus daugiau, bet viena intriga dar išlieka.<br>Lrytas.lt koliažas
Kandidatų į prezidentus bus daugiau, bet viena intriga dar išlieka.<br>Lrytas.lt koliažas
 Pirmasis surinktus parašus VRK pristatė G.Nausėda.<br> nuotr. iš feisbuko 
 Pirmasis surinktus parašus VRK pristatė G.Nausėda.<br> nuotr. iš feisbuko 
Mindaugas Puidokas, Gitanas Nausėda<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas, Gitanas Nausėda<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Mazuronis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Mazuronis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 7:26 PM, atnaujinta Apr 8, 2019, 9:59 AM

Tai portalui lrytas.lt patvirtinusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė teigė, kad dėl Naglio Puteikio surinktų parašų turėtų paaiškėti pirmadienį.

Centro partijos lyderis komisijai pateikė 21,3 tūkst. parašų, bet dalis jų po patikrinimo gali būti išbraukti. Būsimiems kandidatams iš viso yra būtina perkopti 20 tūkst. parašų ribą.

Kol komisija tikrino parašus, trys sprendimo dėl jų registravimo laukiantys pretendentai rinkimų prievaizdams pažėrė priekaištų dėl politikavimo.

Ketvirtadienį komisija įregistravo pirmuosius šešis kandidatus į prezidentus. Tokį statusą įgijo Vytenis Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė bei Valdemaras Tomaševskis.

Tuo metu dėl V.Mazuronio, M.Puidoko ir N.Puteikio registravimo kandidatais į prezidentus komisija sprendimą turi priimti kitą savaitę.

Kodėl panašiu metu parašų rinkimų lapus VRK grąžinę pretendentai kandidatais yra registruojami skirtingu laiku? Kai kurie politikai mano, kad toks rinkimų organizatorių elgesys nėra sąžiningas.

Antai europarlamentaras V.Mazuronis lapus su 25 tūkst. jo kandidatūrą remiančių rinkėjų parašais komisijai pristatė paskutiniąją parašų grąžinimo dieną, kovo 28-ąją.

Tą pačią dieną parašus pristatė ir rekordinį kiekį parašų (68 tūkst.) surinkusi I.Šimonytė, taip pat – per 33 tūkst. parašų surinkęs A.Juozaitis bei 27 tūkst. rinkėjų paramos sulaukęs V.Andriukaitis.

Nepaisant to, pastarieji trys jau registruoti kandidatais ir gali ramiai laukti, kada jiems bus įteikti kandidatų pažymėjimai, o tą pačią dieną parašus atnešęs V.Mazuronis, M.Puidokas ir N.Puteikis dar nėra užtikrinti, ar neturės trauktis iš rinkimų maratono.

Toks komisijos elgesys piktino V.Mazuronį.

Pretendentas socialiniame tinkle VRK apkaltino politikavimu: „Nenoriu tikėti, kad Vyriausioji rinkimų komisija pradeda politinius žaidimus bei tampa politinių procesų dalyviu, kaip tai vyksta Rusijoje. Tačiau dalies pretendentų patvirtinimas kandidatais, išskiriant likusius, kelia nemenkas abejones.

Kodėl rezultatai buvo paskelbti ne visų pretendentų kartu, o būtent šių pretendentų, siekiančių tapti kandidatais? Kokia tvarka yra tikrinami parašai? Pagal abėcėlę, surinktų parašų skaičių ar pagal ką nors kita? Ar išlaikomas pretendentų lygiateisiškumo principas? Klausimų yra tikrai. Lauksime atsakymų“.

Paskutinę minutę ir kukliausią skaičių parašų VRK pateikęs N.Puteikis portalui taip pat pareiškė, kad komisija visų pretendentų atžvilgiu turėtų būti vienoda. „Taip turėtų būti, bet Lietuvoje yra lygūs ir lygesni“, – sakė neigiamai komisijos sprendimą vertinantis Centro partijos lyderis.

M.Puidokas mano, kad būtų teisinga, jei komisija visus reikiamą parašų kiekį surinkusius pretendentus kandidatais registruotų vienu metu. „Dabar rinkimų dalyviams sukuriamos nevienodos konkuravimo sąlygos. Iš tiesų, turbūt komisija nespėjo patikrinti visų parašų, bet tokiu atveju gal reikėtų palaukti ir sprendimą dėl tą pačią dieną parašus atnešusių kandidatų skelbti vieną dieną“, – svarstė apie 29 tūkst. parašų surinkęs pretendentas.

Parlamentaras skundėsi pastebintis, kad šiuose prezidento rinkimuose daugeliu atveju pirmenybė teikiama apklausų favoritams.

„Jie yra išskirtiniai, o visi kiti – prastesni. Bet viena, kai tą rodo kokių nors debatų organizatoriai ir visai kas kita, kai taip elgiasi komisija. Taip jiems sudaromos palankesnės sąlygos.

Mes dar nesame tikri, ar galėsime eiti toliau, o kai kurie rinkimų dalyviai jau gali lengviau atsikvėpti. Be to, tokiu būdu žmonėms tarsi siunčiamas signalas, kad dėl trijų pretendentų dar yra kažkokių neaiškumų, abejonių, nors tos abejonės dar nebūtinai pasitvirtins“, – kalbėjo M.Puidokas.

Bet rinkimų organizatoriai tokius kaltinimus atmeta.

Komisijos Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė portalui sakė neįžvelgianti, kad pažeidžiamas lygiateisiškumo principas. „Įstatymai nenumato, kad pretendentai turi būti įregistruoti vienu metu“, – sakė komisijos atstovė.

R.Daniškevičiūtė paaiškino, kad Prezidento rinkimų įstatymas numato, jog parašai turi būti patikrinti per 10 dienų nuo jų pateikimo. „Patikrinus parašus, per 24 val turi būti įregistruoti kandidatais. Tai ir buvo padaryta, nes šešių kandidatų parašai jau buvo patikrinti, o G.Nausėda jau privalėjo būti registruotas, nes jis parašų rinkimo lapus gražino anksčiau ir jau buvo suėję terminai“, – sakė skyriaus vedėja.

G.Nausėda parašus VRK pristatė pirmasis. Jis tai padarė kovo 22-ąją.

Anot R.Daniškevičiūtės, likusiųjų trijų pretendentų parašai turi būti patikrinti ne vėliau kaip iki balandžio 7 dienos, o sprendimą dėl jų registravimo priimti antradienį vyksiančiame komisijos posėdyje.

Beje, R.Daniškevičiūtės nuomone, kandidatų paskelbimas – dar svarbesnis etapas. „Tą VRK padarys vienu sprendimu. Ir būtent nuo kandidatų paskelbimo, o ne nuo įregistravimo, kandidatai įgauna neliečiamybę, jiems gali būti suteikiamos atostogos, teisė dalyvauti VRK organizuojamose laidose ir panašiai“, – sakė komisijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.