Dėl grasinimų ambasados darbuotojams Lietuva įteikė notą Rusijai

Po grasinančio laiško ambasados Rusijoje darbuotojams Lietuva prašo užtikrinti diplomatinės atstovybės saugumą.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 3:19 PM, atnaujinta Apr 12, 2019, 4:44 PM

Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad penktadienį buvo iškviestas Rusijos ambasados Lietuvoje atstovas.

Jam įteikta nota dėl grasinimų diplomatams po nuosprendžio Sausio 13-osios byloje.

Į Rusijos URM su prašymu užtikrinti ambasados saugumą Lietuva kreipėsi dar balandžio 1 dieną, bet Maskvos diplomatas buvo iškviestas nesulaukus jokio oficialaus atsakymo, teigia Lietuvos pusė.

„Ambasadorius iškviestas, nesulaukus oficialios reakcijos į notą nei iš Rusijos užsienio reikalų ministerijos, nei iš kitų institucijų“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Lietuvos ambasados gautame laiške iš Rusijos specialiųjų tarnybų veteranus vienijančios organizacijos „Rusijos veteranai“ diplomatai raginami per mėnesį palikti šalį, kitaip „gali grėsti pavojus ir jums, ir jūsų šeimos nariams“, BNS sakė konsultacijoms į Vilnių atšauktas ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

Pasak jo, ambasadą viduje saugo Lietuvos pareigūnai, o iš išorės – Rusijos policija.

Sausio 13-osios bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija kovo pabaigoje dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų nuteisė 67 Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečius, jiems skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Rusija savo ruožtu iškėlė baudžiamąją bylą keturiems Sausio 13-osios bylą nagrinėjusiems Lietuvos teisėjams ir buvusiam prokurorui Simonui Slapšinskui.

R. Motuzas BNS teigė neturintis informacijos apie tai, kad Rusija būtų kreipusis į Lietuvą su teisinės pagalbos prašymais.

1991 metais sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.