Mokytojų streiko pamokos: organizatorius pasakė, ar dar kartą gyventų ministerijoje

Praėjusių metų pabaigoje įvykęs mokytojų streikas ir jų apsigyvenimas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje sulaukė didelio visos šalies dėmesio. Po bene mėnesio ministerijoje mokytojai išėjo, kai iš ministro pareigų buvo pašalinta Jurgita Petrauskienė.

Streikavę mokytojai iš ministerijos pasitraukė prieš pat Kalėdas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Streikavę mokytojai iš ministerijos pasitraukė prieš pat Kalėdas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojai ministerijoje gyvena beveik mėnesį. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Monkevičius su Andriumi Navicku vienas apie kitą kalba teigiamai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Monkevičius su Andriumi Navicku vienas apie kitą kalba teigiamai. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 12:31 PM, atnaujinta Apr 18, 2019, 2:24 PM

Apie išmoktas streiko pamokas lrytas.lt tiesioginėje laidoje #NeSpaudai su Tadu Ignatavičiumi ir Vytautu Bruveriu diskutavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Ministerija apsisaugojo nuo nekviestų svečių

„Ministerijoje dar tenka apsilankyti, nebereikia gyventi ten, džiaugiuosi, kad tenka dalykiškai ir konstruktyviai bendradarbiauti“, – lrytas.lt tiesioginėje laidoje sakė vienas iš mokytojų streiko organizatorių A.Navickas.

Po to, kai bene mėnesį mokytojai gyveno ministerijoje, joje atsirado varteliai, kuriuos atidaro budėtojas. A.Navickas pabrėžė, kad tai nėra būtinybė, niekas į ministeriją veržtis nenori.

„Nemanau, kad vartelių reikėjo. Nei mes norime, nei labai trokštame veržtis į ministeriją. Gal tokių atvejų nereikės, gal ir nepasikartos, pozicijas dabar deriname“, – kalbėjo A.Navickas.

Ministras A.Monkevičius pabrėžė, kad ne jis sugalvojo vartelius ministerijoje, bet jų įrengti neuždraudė.

„Jei jau kas nors norės tikrai užeiti, galės liuoktelėti per tuos vartelius. Jie buvo įrengiami be manęs, aš to nestabdžiau. Nemanau, kad jie turi kitokią reikšmę, išskyrus tai, kad budintysis mandagiai paklausia, palydi žmones, nukreipia. Visos profesinės sąjungos, mokytojai visada gali užeiti“, – kalbėjo ministras.

Jis juokavo, kad svarstė galimybę įkurti ministerijoje ir lovų, kuriose galėtų pernakvoti iš toli atvykę mokytojai.

Buvusio streiko organizatorius pabrėžė, kad jei mokytojai ir turės nusiskundimų, ministerijoje gyventi jie nesiruošia.

„Mokytojai yra labai kūrybingi, mes tikrai du kartus į tą pačią upę nebristume. Jei kas nors vyktų, gal būtų įdomiau“, – žadėjo A.Navickas.

Sistema jau ramesnė?

Švietimo, mokslo ir sporto ministras tvirtino, kad yra būdas ramiai diskutuoti apie esamas sistemos problemas.

„Dėl tų svarbių dalykų reikia kalbėtis. Tos priemonės, kurios padeda spręsti svarbius klausimus: darbo užmokesčio sąlygas, mikroklimato, mes turime sakyti, kad negalime išspręsti to greitai, bet judame ta kryptimi, kartu konstruojame tą sprendimą. Tai ir yra būdas tai daryti (nuraminti, – Red.). Bet jei ministras sakys, kad tik taip galvoja, neįtrauks kitos pusės, atsiras ta įtampa“, – pabrėžė A.Monkevičius.

Iš ministerijos pasitraukė be konkrečių susitarimų

Kai švietimo ministrė J.Petrauskienė pasitraukė, jos vietą laikinai užėmė susisiekimo ministras Rokas Masiulis. Po derybų su juo, prieš pat Kalėdas, mokytojai paliko ministerijos patalpas ir streiką nutraukė.

Lrytas.lt tiesioginėje laidoje A.Navickas pripažino, kad iš ministerijos mokytojai pasitraukė neturėdami konkretaus susitarimo dėl ateities.

„Konkretikos ir tvirto susitarimo dėl keltų reikalavimų nebuvo. Bet buvo pasikeitusi situacija: atsitraukė politinė vadovybė, atsirado įvairių kitų aplinkybių – kad ir Kalėdos, žmonės pavargę, ir tėvai, ir kiti mokytojai prašė grįžti. Taip, sutarimo nebuvo. Biudžeto priėmimas buvo pervažiuotas buldozeriu, daugmaž sudėlioti tie dalykai, esminių finansinių pasikeitimų neįvyko“, – laidoje kalbėjo profesinės sąjungos vadovas.

A.Navickas nesutiko, kad mokytojai pasitraukė nuvertus ministrę J.Petrauskienę: „Ne visai tik ministrė, buvo ir kitų detalių. Bet dėl esminio ginčo objekto tada valdžios pozicija buvo tvirta ir kalbama ultimatumais.“

Pirmtakės vertinti nenorėjo

A.Monkevičiui laidoje buvo primintos ir esminės jo pirmtakės J.Petrauskienės darbo problemos. Ministras tvirtino, kad šiuo metu jaučia valdančiųjų paramą.

„Aš esu pristatęs savo požiūrį, kaip matau jautriausius klausimus. Reakcija buvo tokia: mane palaiko, remia ir rems. Tai aš labiausiai pajausiu, kai žengsiu į konkrečių derybų kelią. Turiu labai rimtai susitvarkyti sistemą, taip ir darau“, – kalbėjo ministras.

J.Petrauskienės klaidų A.Monkevičius nevertino.

„Nenoriu ir neetiška apie tai kalbėti. Aš iš klaidų mokausi – iš savo ir iš kitų, bet manau, kad turiu savo gyvenimo požiūrį, stilių, man norisi dirbti, kaip aš matau ir suprantu, labiau kalbėti apie tikslus“, – sakė ministras ir pridūrė, kad jis yra „avinas, žemaitis, jei matau tikslą – nesitraukiu“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.