Kitokie debatai: kandidatams – klausimai apie moteris, nemalonias istorijas ir tikruosius tikslus

Prezidento rinkimai nenumaldomai artėja – likus kiek daugiau nei dviem savaitėms iki lemiamos gegužės 12-osios, „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje devyni prezidento posto siekiantys kandidatai pristatė savo prezidentinės vizijas Lietuvai ir atsakė į nepatogius ir netikėtus debatų vedėjos Daivos Žeimytės-Bilienės klausimus.

 Kitokie debatai: kandidatams – klausimai apie moteris, nemalonias istorijas ir tikruosius tikslus<br> lrytas.lt montažas
 Kitokie debatai: kandidatams – klausimai apie moteris, nemalonias istorijas ir tikruosius tikslus<br> lrytas.lt montažas
Kandidatų į prezidentus akistata: teko atsakyti į nemalonius klausimus apie praeitį.<br> lrytas.tv nuotr. 
Kandidatų į prezidentus akistata: teko atsakyti į nemalonius klausimus apie praeitį.<br> lrytas.tv nuotr. 
Kandidatų į prezidentus akistata: teko atsakyti į nemalonius klausimus apie praeitį.<br> lrytas.tv nuotr. 
Kandidatų į prezidentus akistata: teko atsakyti į nemalonius klausimus apie praeitį.<br> lrytas.tv nuotr. 
 V.P.Andriukaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.P.Andriukaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Mazuronis (kairėje) ir V.P.Andriukaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Mazuronis (kairėje) ir V.P.Andriukaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Tomaševskis.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Tomaševskis.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelis.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelis.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelis ir G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 S.Skvernelis ir G.Nausėda.<br> T.Bauro nuotr.
 N.Puteikis ir S.Skvernelis.<br> T.Bauro nuotr.
 N.Puteikis ir S.Skvernelis.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Juozaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Juozaitis.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2019-04-26 21:48, atnaujinta 2019-04-29 08:13

Vieniems kandidatams reikėjo įrodyti, kad dalyvaudami rinkimuose jie nesiekia daugiau žinomumo ar sėkmės Europos Parlamento (EP) rinkimuose ir ar tikrai nori laimėti rinkimus. Teko prisiminti ir senas politines nuodėmes.

Dėl prezidento posto varžosi Vytenis Povilas Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Valentinas Mazuronis, Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Valdemaras Tomaševskis.

V.P.Andriukaičiui teko prisminti nemalonias istorijas

Eurokomisaras, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas V.P.Andriukaitis pristatyti savo viziją pradėjo nuo teiginių apie socialinę nelygybę šalyje. Jo teigimu, augant Bendrajam vidaus produktui (BVP) gyvenimo rodikliai kyla, bet žmonės to nejaučia.

„Yra didžiuliai socialiniai skirtumai, didžiulė atskirtis. Susidaro įspūdis, kad skaičiai, BVP augimas yra tik statistiniai skaičiai, kurie nemato, kas yra teisinga“, – debatuose sakė V.P.Andriukaitis.

Debatų vedėja, žurnalistė D.Žeimytė teigė, kad žvelgiant į kandidato programą, nėra panašu, kad ji yra prezidentinė.

„Ar jūs tikrai esate tikras, kad į tą postą taikote?“ – kandidato klausė D.Žeimytė.

V.Andriukaitis patikino, kad jis užtikrintas. „Prezidentas yra stipri pareigybė, būdamas prezidentu tokiu ir būčiau“, – sakė jis.

Kandidatui teko prisiminti ir senas politines istorijas. Laidos vedėja kandidatui priminė daugiau nei 15 metų senumo istoriją. 2004 metais V.P.Andriukaitis buvo apkaltintas kyšio ėmimu. Kandidatas teigė, kad iš istorijos pasimokė, kaip atrodo sąžiningas žingsnis.

„Visiškai aiškiai pasimokiau, kas yra sąžiningas veiksmas: padėti mandatą, ateiti į prokuratūrą, pareikalauti tyrimo iš naujo, gauti atsakymą. Ir kai atsakymas buvo pateiktas, kad tai yra visiškai nepagrįsti įtarimai, pakviesti generalinį prokurorą į teismą. Esu vienintelis tai padaręs ir laimėjęs bylą“, – debatuose sakė V.P.Andriukaitis.

M.Puidokui reikėjo prisminti Konstituciją

Seimo narys M.Puidokas pabrėžė, kad yra naujos kartos kandidatas, taip pat – nepriklausomas.

„Privalome išsivaduoti nuo sisteminių jėgų voratinklių. Privalome atstatyti socialinį atsakingumą, mažinti socialinę atskirtį, nes tai yra tie svarbūs dalykai, kurie sustiprintų mūsų valstybę, mūsų jauną demokratiją. Vienintelis iš kandidatų siūlau sugrąžinti intelektualinį potencialą į mūsų valstybės gyvenimą, privalome sukurti visuomeninę prezidento patarėjų tarybą, kurioje būtų patys stipriausi mokslininkai, iš skirtingų sričių“, – siūlė kandidatas.

D.Žeimytė kandidato klausė, ar yra sąžininga prieš rinkėją, kad rinkimuose jis dalyvauja išgarsėjęs vienoje konkrečioje istorijoje, o ne dėl pasiektų darbų.

M.Puidokas tvirtino, jog jo akimis tai yra sąžininga. O visą gyvenimą jis nuosekliai dirbo, remdamasis krikščioniška morale.

Kandidatas teigė, kad jo politinės pažiūros yra tapačios Lenkijoje veikiančios Jaroslavo Kaczynskio politinės jėgos pažiūroms.

„Vertybine prasme visiška dešinė, o kalbant apie ekonomines pažiūras – centro kairė“, – sakė jis.

D.Žeimytė kandidato paklausė, ar jis žino, koks yra pirmasis Konstitucijos straipsnis. Tačiau M.Puidokas nepanoro atsakyti į klausimą.

„Aš nemanyčiau, kad čia turėtų būti egzaminai. Aš jį, be abejo, žinau, bet man labai nepatinka, kai žurnalistai egzaminuoja kandidatus. Nes tai yra ne tas formatas, kuriame turėtų vykti debatai. Niekada neleisiu žeminti nei savo kolegų kandidatų, nei savęs paties“, – sakė jis.

V. Mazuronis priminė A. Tapino pažadą

Dabartinis EP narys V.Mazuronis savo prezidentinę viziją pristatė kaip tą, kuri yra stipri ir laisva valstybė. „Jūs manęs galite paklausti, ar šiai dienai mes nesame stiprūs ir laisvi, bet žinote, kol taip, kaip šiandien mes žiūrime į savo kalbą, kultūrą, švietimą ir istoriją, tol mes tikrai nesame stiprūs ir laisvi“, – kalbėjo kandidatas.

„Koks jūsų tikrasis tikslas šiuose rinkimuose?“ – paklausė D.Žeimytė.

„Mano tikslas yra, kad mūsų valstybė vystytųsi ta linkme, kurią aš pradėjau dėstyti. Jei mes pasuksime šita linkme, tai mano dalyvavimas bus ne be reikalo. Kurioje pozicijoje aš būsiu, čia jau antraeilis klausimas. Bet aš tikiuosi vadovauti šitam ėjimui ir šitai krypčiai“, – tvirtino V.Mazuronis.

„O jūsų tikslas yra būti perrinktu į Europos Parlamentą ar labai sąžiningai dalyvaujate prezidento rinkimuose?“ – klausė debatų vedėja.

Kandidatas priminė, kad prezidento rinkimuose dalyvauja kaip save išsikėlęs, nepriklausomas ir tik asmeniškai savo veiklą finansuojantis kandidatas.

„Man nereikia aukų, geriau vaikams paaukokite, kitiems dalykams, kiek turėsiu, tiek dėsiu, tiek dalyvausiu. Aš tikrai net sąskaitos nepaviešinsiu, kad niekas neremtų. Tik Andriui Tapinui, kuris pažadėjo, bet iki šiol neatiduoda man tų 100 dolerių, bet čia simbolinis gestas“, – kalbėjo buvęs Aplinkos ministras.

V.Tomaševskis prabilo apie santykių su Rusija atnaujinimą

Dar vienas EP narys, Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas V.Tomaševskis pabrėžė, kad jo vizija remiasi tuo, kad prezidentas turi būti aktyvus vidaus politikoje.

„Prezidentas turi būti aktyvus ir užsienio politikoje, bet nepataikaujantis didžiosioms valstybėms: Prancūzijai, Vokietijai, bet ginti mūsų šalies gyventojų interesus – kurti Lietuvos šalių gerovę ir turėti gerus santykius su visais kaimynais. Ir su Latvija, Lenkija, Baltarusija, ir Rusija“, – sakė jis.

V.Tomaševskis, atsakydamas į debatų vedėjos klausimą, tvirtino, kad tapęs prezidentu dalyvautų gegužės 9-osios pergalės dienos minėjimuose. „Aš manau, kad čia yra pigus politikavimas“, – sakė kandidatas, klausiamas, ar dalyvavimas šiuose renginiuose nesikerta su šalies oficialia pozicija Rusijos atžvilgiu.

„Žiūrėkite, kiek mums blogo padarė Vokietija, kiek žmonių nužudė, kiek žydų nužudė. Koks buvo teroras. O ką, mes dabar neturime santykių su Vokietija? Turime. Tai jau yra praeitis, ji yra įvertinta, pasmerkta, bet mes turime žiūrėti į ateitį. Lygiai taip pat santykiuose su Rusija“, – sakė jis.

Kandidatas sakė, kad šiuo metu Lietuva turi gerus santykius su Latvija ir Lenkija, tiesiog reikia „jų nesugadinti“.

I.Šimonytės klausė, ar ji nori tapti prezidente

Seimo narė, laimėjusi Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramą dalyvauti rinkimuose I.Šimonytė teigė, kad jos vizija yra paprasta – Lietuva, kuri nepasiduoda.

„Tiek išorės ir vidaus grėsmėms, tiek ir oportunistiniam bandymui ieškoti paprastų atsakymų sudėtingiems klausimams. Tiek ir dažnai peršamam naratyvui, kad mes negalima susitarti ir nesame verti pasitikėjimo“, – kalbėjo kandidatė.

„Klausimas, kuris kilo ne tik man, bet ir kai kuriems rinkėjams, ar jūs tikrai norite užimti Lietuvos prezidento postą, nes nuo pat pradžių nebuvo labai didelio veržlumo į šias pareigas“, – klausė D.Žeimytė.

Kandidatė priminė, kad ne vieną kartą jau yra atskleidusi savo asmeninio gyvenimo aplinkybių, kodėl ne itin aktyviai pradėjo prezidento rinkimų kampaniją.

„Tai susiję su mano mamos sveikata. Vėliau aplinkybės šiek tiek pasikeitė ir priėmiau sprendimą kandidatuoti. Ir šią akimirką stoviu tarp šitų kandidatų, aštuonių tvirtų vyrų“, – kalbėjo kandidatė.

Paprašyta įvardinti vieną sritį, kurioje ji netęs dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės politikos, I.Šimonytė užsiminė apie sritis, kuriose prezidentė nebuvo itin aktyvi. „Tai būtų socialiniai ir vidaus klausimai, susiję su mūsų ekonominiu modeliu“, – teigė kandidatė.

S.Skverneliui teko atsakyti, ar Prezidentūroje bus moterų

Prezidento posto siekiantis premjeras S.Skvernelis, pristatydamas savo Lietuvos viziją, pabrėžė šeimos, tėvynės, teisingos ir „švarios“ šalies motyvus.

„Lietuva – šalis, kurioje yra neprekiaujama teisingumu, be korupcijos, kurioje kiekvienas pilietis tiki teisingumu. Valstybė, kuri mato kiekvieną žmogų ir ekonomikos augimo vaisiais dalinasi su kiekvienu piliečiu. (...) Man Lietuva yra dirbanti tauta Lietuvos labui“, – sakė kandidatas.

D.Žeimytė kandidato klausė, kiek lėšų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau yra pervedusi į rinkiminę S.Skvernelio sąskaitą.

„Sunku pasakyti, atvirai pasakius, nelabai ir domiuosi, tai yra štabo reikalai ir finansinė veikla nelabai rūpi“, – sakė S.Skvernelis.

Jis buvo paklaustas ir kiek moterų dirbs Prezidentūroje, jei taps prezidentu.

„Sunku dabar suskaičiuoti, bet manau, kad tikrai ne viena“, – sakė jis. Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad dabartinėje vyriausybėje moterų nėra.

„Kiek suprantu, esate šeimos žmogus, kalbate apie vaikus Prezidentūroje. Ką jūs pasakytumėte savo bičiuliui, kuris turi oficialią žmoną, bet imasi kitos moters globos?“ – klausė D.Žeimytė.

„Nežinau, apie ką kalbate, aš manau, kad tokių bičiulių artimame rate neturiu“, – šypsodamasis atsakė S.Skvernelis.

G.Nausėdai  ir klausimai apie jo namą

Nepriklausomu kandidatu save pristatantis ekonomistas G.Nausėda, pateikdamas savo viziją teigė, kad jam „politika yra sutarimo ir rezultato siekimas“.

„Šiandien Lietuvai labai reikia ne priešpriešos, o kalbėjimosi tarpusavyje. Man labai imponuoja Valdo Adamkaus pavyzdys. Jis geriausiai įrodo visiems skeptikams, kad nėra neįmanoma susitarti“, – sakė kandidatas.

Jis tvirtino, kad tartis jis nori dėl viešojo sektoriaus funkcionavimo, jo finansavimo, kuris galėtų būti didinami pagal iš anksto nustatytas ilgalaikes programas.

G.Nausėda nesureikšmino politinės patirties trūkumo, priminė kitų šalių pavyzdžius.

„Žmogus, kuris turi gerą valią, visas jėgas skirti Lietuvai, jai ir nuveikti gali daug“, – kalbėjo kandidatas.

Vienas iš rinkėjų klausimų buvo apie jo namą, iš kurio kraustytis, laimėjęs prezidento rinkimus, jis nežada. Ir ar tokiu atveju būtų uždarytas pažintinis takas visai šalia jo namų. G.Nausėda sakė tikintis, kad tai nebus padaryta.

N.Puteikis nori būti kitoks prezidentas

Seimo narys, ilgametis Lietuvos centro partijos vadovas N.Puteikis iš karto pareiškė, kad nori būti „kitoks prezidentas“. Jis teigė, kad opiausios dabartinės problemos yra įvardijamos neteisingai.

„Šiuo metu svarbiausia problema yra ne užsienio, o vidaus reikalai“, – pabrėžė jis.

Užsimindamas, kad dabar didžiausia problema yra mažos pajamos, o prezidentas gali vetuoti biudžetą, teikti biudžeto pataisas, mokesčių pataisas.

„Aš ruošiuosi būti labai aktyvus prezidentas ir spręsti mažų algų klausimą, nes tai sukelia emigraciją“, – savo planą išdėstė kandidatas.

„Jūs visuose rinkimuose dalyvaujate, o prioritetas jūsų koks?“ – klausė D.Žeimytė.

N.Puteikis atsakė, kad prezidento rinkimai.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad N.Puteikis siekė Vilniaus miesto mero posto, yra įrašytas antruoju numeriu Lietuvos centro partijos sąraše EP rinkimuose.

A.Juozaitis kalbėjo apie sergančią „motiną“

Filosofas A.Juozaitis debatuose Lietuvą lygino su sergančia motina. Esmine liga jis įvardijo diskusijas dėl dvigubos pilietybės.

„Kai motina suserga, ją reikia slaugyti, kai reikia vaistų, turime jų gauti. Kai motina sako „auk ir skrisk“, mes kartais išskrendame iš Lietuvos, bet ji visuomet laukia namuose. Todėl su šia nuostata aš gyvenau dešimtmečius, o dabar, kai atėjo laikas ir pamačiau, kad tėvynės liga yra labai stipri“, – sakė kandidatas, kritikuodamas ir dvigubos pilietybės „vajų“.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad gegužės 26 dieną visoje Lietuvoje vyks referendumas dėl dvigubos pilietybės. A.Juozaitis gana griežtai pasisako prieš šią idėją.

„O koks jūsų požiūris į moterį šeimoje“, – paklausė D.Žeimytė.

„Pats aukščiausias, meilė, ar dar ko nors reikėtų“, – sakė A.Juozaitis.

Jis teigė, kad dabartinė jo žmona atsisakė Rusijos pilietybės, bando gauti Lietuvos. Tačiau procesas stringa. A.Juozaitis teigė, kad kreipėsi į dabartinę šalies vadovę, prašydamas šį procesą paskubinti.

Kitą penktadienį kandidatų laukia dar viena akistata, kita debatų laida – gegužės 3 dieną, 21 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?