Buvęs krepšininkas atskleidė šeimos dramą: karštas aliejus tapo baisiu žmonos ginklu Buvęs krepšininkas pakraupęs: žmonai nedraudžiama kankinti jo karštu aliejumi

„Įprasta, kad moterys, o ne vyrai tampa smurto artimoje aplinkoje aukomis. Matyt, ir prokurorai negali patikėti, kad su manimi taip žiauriai susidorojo žmona“, – kalbėjo savo teisybės nerandantis 65 metų vilnietis Voldemaras Jurgutis.

  Anot pašnekovo, jų šeima niekuo nesiskyrė nuo kitų, tačiau Kalėdų rytas baigėsi tragiškai.<br> Lrytas.lt koliažas
  Anot pašnekovo, jų šeima niekuo nesiskyrė nuo kitų, tačiau Kalėdų rytas baigėsi tragiškai.<br> Lrytas.lt koliažas
Karštu aliejumi apipiltas V.Jurgutis ligoninėje praleido pusantro mėnesio.
Karštu aliejumi apipiltas V.Jurgutis ligoninėje praleido pusantro mėnesio.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 1:47 PM, atnaujinta Apr 29, 2019, 6:49 AM

Jaunystėje šešerius metus sostinės „Statybos“ krepšinio klube žaidęs V.Jurgutis sakė niekada nesitikėjęs, kad pateks į tokią beviltišką padėtį.

Tuometės sutuoktinės karštu aliejumi apipiltas vilnietis ją norėtų matyti teisme, tačiau prokuratūra esą stojo ginti ne nukentėjusiojo, o įtariamosios.

Prokurorai bylą nutraukė, o V.Jurgučiui paaiškino, kad dėl visų savo nelaimių jis pats kaltas.

Prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė patikėjusi Loretos Jurgutienės versija, kad ji tik gynėsi nuo agresyvaus vyro, kuris 2015 metų gruodžio 26-osios rytą grasino pistoletu.

Nors V.Jurgutis apskundė tokį sprendimą prokurorui, ir teismai liko nepalaužiami: „Tyrimas atliktas išsamiai, nėra jokio pagrindo jį atnaujinti.“

Pykdavosi tik dėl sūnaus

Jau daugiau kaip trejus metus teisybės ieškantis V.Jurgutis pasakojo, kad jo gyvenimas su žmona Loreta ir jos sūnumi nesiskyrė nuo daugelio kitų Lietuvos šeimų, – abu dirbo, rūpinosi vienas kitu.

„Ginčydavomės tik dėl jos sūnaus, kurį buvau įsivaikinęs. Aš jį auklėjau griežtai, o ji buvo atlaidi, viską leisdavo.

Kai vaikas buvo vienuoliktoje klasėje, ji manęs paprašė, kad prie jo nelįsčiau.

Sutikau, bet tada jis susidėjo su kažkokia kompanija, pradėjo blogai mokytis. Kai paskambino auklėtoja, rimtai su juo pasikalbėjau, ir vėl viskas buvo gerai.

Aš nemanau, kad aš buvau blogas tėvas, nes vaiką užauginau nuo pusantrų iki aštuoniolikos metų“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo buvęs krepšininkas, dabar dirbantis taksi vairuotoju.

Gavo porciją karšto aliejaus

2015 metų Kalėdos, anot V.Jurgučio, taip pat nieko blogo nežadėjo.

Vyrą stebino tik tai, kad žmonai padovanojęs kvepalų, o įsūniui įteikęs 50 eurų pats iš jų negavo nieko, nors šeimoje buvo tradicija keistis dovanomis.

„Gruodžio 25-ąją įsūnis išėjo pas draugus, o mes likome namuose. Vakare žmona paprašė alkoholio, palydėjau ją iki parduotuvės, nusipirko degtinės: neprisimenu, ar 0,7 litro, ar 0,5 litro. Žinau, kad kol aš žiūrėjau televizorių, ji išgėrė pusę butelio“, – prisiminė V.Jurgutis.

Rytą, anot vyro, jų pokalbis buvo trumpas: „Ji manęs paklausė, ar važiuosiu į turgų, atsakiau, kad šiandien jis nedirba, ir vėl užmigau. Pro miegus girdėjau, kad kažkas čirška, – pamaniau, jog ką nors kepa, pusryčius ruošia.“

Tik vėliau V.Jurgutis sužinojo, kad žmona keptuvėje kaitino visą litrą aliejaus.

Prisimena siaubingą skausmą

Pasak V.Jurgučio, iš miego pažadino baisus skausmas: „Aliejus teka, oda krinta.“

Šokęs iš lovos vyras sugebėjo išbėgti į laiptinę ir paskambinti į kaimynų duris.

Jie iškvietė greitosios pagalbos medikus. V.Jurgutis buvo išvežtas į ligoninę. Čia jam buvo nustatyti veido, kaklo ir abiejų rankų antro laipsnio nudegimai.

Ligoninėje praleistas dienas V.Jurgutis prisimena su siaubu, ypač skausmingi buvo nudegintų vietų perrišimai, nes nuo skysčių tvarsčiai prilipdavo.

Norint nuimti, tekdavo juos mirkyti vandenyje, o kartais nuplėšti jėga.

„Vos neišprotėjau nuo skausmo, ir tai truko pusantro mėnesio“, – pasakojo V.Jurgutis.

Apkaltino dėl grasinimų

Praėjus vos porai valandų po įvykio V.Jurgutį ligoninėje aplankė policijos pareigūnas ir pasiūlė rašyti pareiškimą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tąkart dėl skausmo ir šoko V.Jurgutis to padaryti negalėjo. Pareigūnas pažadėjo sugrįžti vėliau, tačiau taip ir nepasirodė.

Tik vėliau V.Jurgutis sužinojo, kad tuo metu, kai jis buvo gydomas, žmona jį aplenkė.

L.Jurgutienė pirmoji parašė policijai pareiškimą, kuriame teigė, kad sutuoktinis grasino ją nužudyti ir tą rytą mosikavo ginklu.

„Ji prirašė, kad aš esu alkoholikas, toks ir anoks, sumaišė mane su žemėmis ir aiškino, jog grasinau ginklu, o ji gynėsi, todėl ant manęs stovinčio šliūkštelėjo iš keptuvės aliejaus ir pabėgo“, – pasakojo V.Jurgutis.

Gavę L.Jurgutienės pareiškimą pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Teko aiškintis, kad aš jos neliečiau, kad ginklas buvo dujinis, senas, bet kur jis buvo, net pats nežinau, nes jį seniai buvau kažkur paslėpęs nuo vaiko.

Aš – aukštas, ji – žema, tikrai būčiau nuo jos apsigynęs, o jeigu aliejų būtų pylusi ant manęs iš priekio, būčiau apakęs. Visi sužalojimai rodo, kad viskas buvo kitaip, nei ji pasakoja“, – „Lietuvos rytui“ sakė vyras.

Kur buvo rastas jam savigynai išduotas ginklas, V.Jurgutis iki šiol nežino – jis mano, kad atvykusiems pareigūnams jį perdavė buvusi žmona.

Prisipažinimas, kurio nebuvo

V.Jurgutis taip pat nesiruošė nusileisti – irgi parašė pareiškimą.

L.Jurgutienės atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

„Pusantro mėnesio ligoninėje, persodinta oda, plyšo dešinės ausies būgnelis, ilgai lankiausi pas psichologą, o jie sako, kad tai nesunkus sveikatos sutrikdymas“, – stebėjosi V.Jurgutis.

Toliau, pasak vyro, buvo dar gražiau. Jis buvo nusiųstas pas teismo medicinos ekspertą, kuris net normaliai neapžiūrėjęs V.Jurgučio ir jo nenufotografavęs parašė išvadą, kad vyras aliejumi buvo apipiltas stovintis.

Kadangi ši eksperto išvada sutapo su L.Jurgutienės pasakojimu, Vilniaus apygardos prokuroras Gediminas Jukna nusprendė ikiteisminį tyrimą nutraukti.

„Jis savo motyvuose nurodo, esą buvau sužalotas ne mano nurodytomis aplinkybėmis, o pats netyčia apsipyliau verdančiu aliejumi, nors aš taip niekada nesakiau ir jokių duomenų apie tai byloje nėra“, – pasakojo V.Jurgutis ir rodė jo žodžius patvirtinančius bylos dokumentus.

Sunaikino dalį įrodymų

Susipažinęs su bylos medžiaga V.Jurgutis pamatė, kad tyrėjai ne dirbo, o tik imitavo darbą – įvykio vietos apžiūros protokolas surašytas praėjus 21 dienai po įvykio, sausio 16-ąją, o daugelis liudytojų, kurie galėtų patvirtinti arba paneigti vieno sutuoktinių versiją, iš viso neapklausti.

Kol V.Jurgučio nebuvo namuose, jo žmona esą sunaikino dalį įrodymų – iš buto išnešė ir išmetė čiužinį bei patalynę.

„Jokio čiužinio įvykio metu namuose nebuvo – mes jau kurį laiką miegojome ant išskleistos sofos, o ne ant čiužinio.

Nieko nevaliau, netvarkiau, patalynę, dvi antklodes ir dvi pagalves pasiėmiau, nes jas pirkau už savo pinigus“, – tyrėjams paaiškino L.Jurgutienė.

Čiužinys iškeliavo į šiukšlyną

Jurgučių kaimynai sakė, kad moteris meluoja. Vienas jų puikiai prisimena, kaip kiekvieną rytą čiužinį šeima išnešdavo į balkoną ir vakare prieš eidami miegoti jį įsinešdavo į namus, kitas tvirtina, kad savo akimis matė, kaip L.Jurgutienės sūnus ir giminaičiai geltonu skysčiu aplietą čiužinį išnešė iš namų ir išmetė prie konteinerio.

Abu liudytojai tai, ką matė, išdėstė raštu ir patys paprašė būti apklausti byloje, tačiau kvietimo pas tyrėjus šitaip ir nesulaukė.

Nagrinėja skundus prieš save

Byla teismo greičiausiai nepasieks, nes Vilniaus apylinkės prokuratūra kategoriškai atsisako pripažinti, kad tyrimą atliko aplaidžiai.

V.Jurgučiui apskundus prokuroro G.Juknos nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą ir paprašius jį atnaujinti, tiek pats G.Jukna, tiek jo vadovas Mindaugas Taškūnas tai padaryti atsisakė.

Tokią pat nutartį priėmė ir Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Valdas Bugelevičius.

Perrašęs prokuratūros pateiktus motyvus, esą visi reikalingi tyrimo veiksmai buvo atlikti ir jais nebuvo patvirtinta, jog V.Jurgutį aliejumi apipylė L.Jurgutienė, V.Bugelevičius atsisakė tenkinti vyro skundą.

„Tai ne teisingumas, o pasityčiojimas iš jo. Aš skundžiu G.Juknos ir M.Taškūno veiksmus, tačiau mano skundus nagrinėja tas pats G.Jukna su M.Taškūnu ir atrašo, kad viskas gerai, ir jie, ir policijos pareigūnai dirba puikiai.

Faktai bado akis, o prokurorai tvirtina priešingai, netgi mano ir L.Jurgutienės akistata buvo visiškas farsas, mane iš kambario išvesdavo, ją įvesdavo“, – teisėsaugininkų veiksmais negali atsistebėti V.Jurgutis.

Nors treji metai kovos surijo ir daug nervų, ir nemažai pinigų, buvęs krepšininkas žada tęsti kovą su prokuratūra: „Dar negirdėjau, kad smurtas prieš vyrą būtų įteisintas, todėl tikiuosi, jog atsiras principingas prokuroras, kuris ją ištirs normaliai, neklastodamas duomenų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“