Kiek galima šliaužti sraigės greičiu? Lietuvai reikia ryškių pokyčių

Visuomeninį rinkimų komitetą „Lemiamas šuolis“ į Europos Parlamento rinkimus veda 41 metų Paulius Kunčinas. Iš Alytaus kilęs rašytojo Jurgio Kunčino sūnus, šiandien ekonomistas ir verslo konsultantas, 20 metų pragyveno užsienyje, baigė prestižinį Oksfordo universitetą ir 14 metų dirbo „Oxford Business Group“ vyriausiuoju analitiku Azijai ir Rytų Europai.

Paulius Kunčinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Kunčinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Kunčinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Kunčinas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Kunčinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paulius Kunčinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 2:51 PM, atnaujinta May 14, 2019, 3:28 PM

„Šalyje vyrauja nuomonė, kad Europoje nieko nevyksta ir kad Europos Parlamentas nieko nesprendžia. Tai yra absoliuti netiesa. Šiemet Lietuvai ypač svarbu išsigryninti savo strateginius interesus. Mūsų pagrindinė žinutė – mes turime kovoti dėl savo talentų, kad jie ne tik išvažiuotų į Europą, bet ir grįžtų“, – sako P.Kunčinas.

Jis teigia, kad pats pasisako už laisvą judėjimą, tačiau talentai turi grįžti į tėvynę.

„Esu laimės kūdikis, man pasisekė, nes turėjau galimybę išvykti į Daniją, po to – į Angliją. Teko pagyventi ne vienoje valstybėje. Myliu Europą ir laisvą judėjimą, bet mes turime sau pasakyti, kad čia yra mūsų namai. Mes galime judėti, kurti, bet turime sugrįžti atgal į Lietuvą“, – įsitikinęs kandidatas į Europos Parlamentą.

5 kalbas mokantis P.Kunčinas mano, kad pasiturinčios Europos šalys naudojasi mūsų šalyje paruoštais specialistais, todėl privalo būti sukurtas talentų apsaugos mechanizmas.

„Mes jau turime mechanizmą, pavyzdžiui, kuris apsaugo mūsų banko indėlius, jis paruoštas, svarstymo stadijos. Yra sukurtas Europos stabilumo mechanizmas, kuris pagelbės, jei vėl netikėtai ištiks krizė, kaip Graikijoje. Jis padės apsaugoti visą mūsų finansinę sistemą, kapitalą.

Tačiau, mano nuomone, XXI amžiuje pagrindinis kapitalas yra žinios ir žmonės. Turi būti mechanizmas, kuris krizės atveju apsaugos darbo vietas“, – teigia jis.

Pasak P.Kunčino, pradėjus kalbėti apie šį mechanizmą Vokietijoje, Berlyne, vokiečiai tikrai klaus, kodėl mūsų žmonės išvažiuoja.

„Ieškosime priežasčių, kodėl žmonės išvažiuoja ir ką mes padarėme ne taip. Vokiečiai tikrai iš karto nepasirašys. Tai yra diskusijos pradžia. Ir aš galiu pasakyti, kad ne, Lietuva ne viską padarė, kad žmonės neišvažiuotų.

Mūsų šalyje vyrauja siaubingas požiūris į darbą, siaubingas požiūris į žmones. Tiek valstybiniu lygmeniu, tiek privačiame sektoriuje. Mes pardavinėjame savo žmones kaip pigią darbo jėgą.

Turėtų būti kuriamos darbo jėgos, turėtų būti kuriama ateities vizija. Iš ko mes gyvensime ateityje? Negalime savo ateities statyti ant XX amžiaus pamatų. Turime kurti naujus verslus, leisti įsitvirtinti ir plėstis startuoliams, kad jie taptų tarptautiniais žaidėjais“, – įsitikinęs visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ vadovas.

Ir pabaigai apie dainą „Vaikystės šviesa“, kurios žodžių autorius – Pauliaus tėvas a. a. J.Kunčinas: „Ta daina mane lydėjo visą gyvenimą. Jos žodžiai kiekvienam lietuviui prasmingi: „Eik, vaike, eik ir atrask savo kelius...“ Manau, visi lietuviai to ir trokšta: atrasti pasaulį, atrasti save. Tik kažin kodėl mes manome, kad laimė yra svetur. Todėl dainoje norėčiau pakeisti vieną frazę: „Grįžk, vaike, grįžk, nes čia yra tavo namai.“

Politinė reklama bus apmokėta iš Rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis" sąskaitos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.