Skaudžiai nubaustą vaikų globėją ėmė gelbėti geradariai

Daugiau nei du dešimtmečius likimo nuskriaustais vaikais besirūpinantis Vitalijus Chomičenka atsidūrė itin keblioje situacijoje – Klaipėdos apylinkės teismo sprendimu už aplaidų buhalterijos tvarkymą jam paskirta 6 tūkstančių eurų bauda.

Skurdžiai gyvenančiais vaikais besirūpinantį V.Chomičenką užgriuvo rūpesčiai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Skurdžiai gyvenančiais vaikais besirūpinantį V.Chomičenką užgriuvo rūpesčiai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 9:51 PM

Iškilo grėsmė, kad kelios dešimtys uostamiesčio vaikų iš skurdžiai gyvenančių ar asocialių šeimų gali atsidurti gatvėje – V.Chomičenkos įsteigtai ir vadovaujamai vaikų socialinės pagalbos centro darbštumo ugdymo mokyklai „Dešimt talentų“, kuri rūpinasi likimo nuskriaustaisiais, buvo iškelta bankroto byla.

Imtis bankroto bylos teismas nusprendė išnagrinėjęs Mokesčių inspekcijos prašymą.

Jame teigta, kad V.Chomičenkos vadovaujama įstaiga liko skolinga valstybei 18 tūkst. eurų – tai per kelerius metus susikaupę pelno mokesčio delspinigiai (6771,44) ir 1206,85 euro bauda. 126,48 euro nori prisiteisti skolų išieškojimo bendrovė.

Netinkamai tvarkė dokumentus

„Tai man buvo kaip griaustinis iš giedro dangaus. Jokio pelno neturėjome, visas mūsų turtas buvo tai, ką paaukojo ar dovanojo geri žmonės. Viską, ką gavau, atidaviau vaikams. Neneigiau, kad nebuvo tinkamai tvarkomi įstaigos dokumentai.

Prieš dešimt metų mūsų dokumentus pavogė. Paskui taip ir liko. Pinigų buhalteriui samdyti neturėjome, ne kartą prašiau pagalbos, bet jos taip ir nesulaukiau“, – sakė 57 metų V.Chomičenka.

Balandį teisme buvo sudaryta taikos sutartis – bankroto administratorius atsisakė ieškinio, o V.Chomičenka per 2 metus turi sumokėti 6 tūkst. eurų baudos, kas mėnesį iš savo 600 eurų atlyginimo skirdamas po 250 eurų.

Vyrą apėmė panika, bet vaikų jis nepaliko. Dabar jo vadovaujama asociacija vadinasi „Dvidešimt talentų“.

Vaikai čia ateina po mokyklos, ruošia pamokas, žaidžia. Rėmėjų dėka jie aplanko pramogų parkus, muziejus.

Visi poroje kambarių esantys daiktai – nebereikalingi baldai, kompiuteriai, kilimai, žaislai – paaukoti žmonių ar bendrovių.

Vaikšto su būriu vaikų

Būstinėje nuolat sukasi keliolika vaikų, kuriems trūksta rūpinimosi ir dėmesio savuose namuose. V.Chomičenka pasirūpina, kad jie būtų pavalgę.

Kai kurios miesto kavinės kartais pakviečia vaikus pietų, kiti paremia produktais.

Dauguma klaipėdiečių bent iš matymo pažįsta šį vyrą, neretai mato jį mieste vaikštinėjantį su būriu vaikų.

V.Chomičenka yra padėjęs ir savo globojamų vaikų tėvams – prašydavo draugų ir pažįstamų paaukoti nereikalingų baldų ar rykų, rūpinosi malkomis, kad jų neįgalinčioms nusipirkti šeimoms žiemą nereikėtų šalti.

Pusę sumos jau surinko

Pasklidus žiniai apie teismo sprendimą feisbuke buvo sukurta V.Chomičenkos paramos grupė, žmonės pasakojo istorijas apie jo prižiūrimus vaikus, aukojo pinigus.

Kai kurie jų patys užsuko į klaipėdiečio vadovaujamos asociacijos patalpas, domėjosi, kokia veikla čia vyksta.

Muzikos klubų, kitų vaikų užimtumo centrų vadovai svarstė, kaip galėtų padėti vaikams iš „Dvidešimties talentų“.

Kol klaipėdietis svarstė, kaip reikės gyventi, atsirado geradarių, kurie jau paaukojo pusę reikalingos sumos.

„Kai sužinojau, kad į mano sąskaitą pradėjo plaukti pinigai, negalėjau sulaikyti džiaugsmo ašarų. Aš esu be galo dėkingas, kad žmonės įvertino mano pastangas praskaidrinti vaikų gyvenimą, – sakė V.Chomičenka, net sunkiuoju periodu nepalikęs savo mėgstamo prasmingo darbo. – Turiu dar beveik dvejus metus surinkti likusius 3000 eurų. Tikiuosi, per tą laiką pavyks išspręsti pinigines problemas.“

Už ilgametį darbą su likimo nuskriaustais vaikais V.Chomičenka yra pelnęs „Lietuvos garbės“ apdovanojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.