VRK I. Šimonytės štabo raštą apie G. Nausėdos kampanijos finansavimą vertins po rinkimų VRK I.Šimonytės štabo informaciją apie vertins po rinkimų, skelbs daugiau turimos informacijos apie lėšas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai antradienį tarėsi, ar reikėtų aiškintis kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo niuansus. Komisija yra gavusi G.Nausėdos oponentės Ingridos Šimonytės štabo kreipimąsi, bei Seimo nario Justo Džiugelio panašaus turinio raštą.

I. Šimonytė ir G. Nausėda, "Lietuvos ryto TV" debatuose. <br>T.Bauro nuotr.
I. Šimonytė ir G. Nausėda, "Lietuvos ryto TV" debatuose. <br>T.Bauro nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė. <br>D.Umbraso nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-21 17:54, atnaujinta 2019-05-21 17:59

I.Šimonytės štabas oponentą kaltina neskaidriai finansuojant savo rinkimų kampaniją, tikinama, kad jis yra išleidęs beveik dvigubai daugiau lėšų, nei yra surinkęs. Savo ruožtu, G. Nausėdos štabas tokius kaltinimus griežtai neigia ir žada pateikti visus finansus pagrindžiančius dokumentus.

Nenorėjo dalyvauti rinkimuose

VRK I.Šimonytės štabo paklausimą nusprendė atidėti po rinkimų, tai pasiūlė VRK pirmininkė L.Matjošaitytė.

„Vienaip ar kitaip, kad nepadarytume jokios įtakos kandidatams į prezidentus. Ta informacija, kuri yra pateikta, ją mes vertiname, bus atsižvelgta įvertinus visą gautą informaciją iš kandidato, finansinės ataskaitos pavidalu. Bet ar dabar diskutuoti yra tinkamas laikas ir vieta, kai mes esame finišo tiesiojoje“, – sakė VRK pirmininkė.

Jame klausimai keliami dėl G.Nausėdos rinkiminės kampanijos finansavimo skaidrumo.

VRK pirmininkė teigė, kad jei tyrimas būtų pradėtas prieš balsavimo dieną, tai jau būtų tam tikras VRK politikavimas.

„Ar mes kažką dabar pradėsime, ar pradėsime po rinkimų, jei matysime, kad įstatymas yra pažeidinėjimas, pasekmės yra tokios pačios, niekas nuo tos atsakomybės nepabėgs. Bet per likusias kelias dienas mes nesusirinkime informacijos apie visą kampaniją, negalėsime pasakyti, ar buvo padaryti šiurkštūs pažeidimai. Prieš rinkimus pasisakydami, kad pradedame grandiozinę tyrimą, ar mes netampame kampanijos dalyviu, mes organizuojame rinkimus. (...) Dabar desperatiškai, likus kelioms dienoms, įšokti į tą traukinį, aš nežinau“, – sakė VRK pirmininkė L.Matjošaitytė.

„VRK nereikėtų daryti staigių judesių ir prie to klausimo grįžti šiek tiek vėliau“, – VRK nariams siūlė L.Matjošaitytė.

VRK narys V.Semeška audringai sureagavo į komisijos pirmininkės pasiūlymą. Jis net siūlė komisijos nariams nebedirbti toliau.

Už darbo grupės sudarymą balsavo vienas, tam nebuvo pritarta. Buvo nuspręsta visų pirmą įvertinti skunde išvardintus duomenis, perduodant tai daryti vienam iš VRK skyriui. Tai bus daroma tik po rinkimų, kai kandidatai paskelbs finansines ataskaitas. 

Skelbs daugiau informacijos

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė posėdyje sakė, kad VRK puslapyje bus pateikta išsamesnė, apibendrinta išlaidų ataskaita, tai buvo nuspręsta reaguojant į J.Džiugelio prašymą paviešinti turimą informaciją. Tačiau tirti I.Šimonytės štabo kreipimąsi nuspręsta tirti tik po rinkimų.

„Ką galima apibendrinti, mes ta informacija pasidalinsime“, – sakė VRK pirmininkė.

VRK posėdyje dalyvavęs J.Džiugelis pristatė savo raštą, kuriame prašo paviešinti G.Nausėdos politinės reklamos stebėsenos apibendrintus duomenis ir stebėsenos apibendrintus duomenis.

„Aš norėčiau paprašyti VRK reaguojant į mano raštą, ne tik reklamos stebėseną paviešinti, bet ir finansus paviešinti. Nes tada natūraliai bus matoma, koks nupirktas reklamos srautas ir kiek lėšų yra tam išleista. (...) Prašau tai padaryti nedelsiant, per 24 valandas“, – sakė J.Džiugelis, motyvuodamas jau sekmadienį vyksiančiais rinkimais.

„Mes stebime reklamą ir tikrai nelabai žinau, kokią mes galėtume nupirkti paslaugą, kad kampanijos metu štabuose kad vertintų sąskaitas faktūras ar pasirašomas sutartis. Ta stebėsena labiau suprantama kaip reklamos stebėsena. O dėl finansavimo dalis yra ta, kad yra tikrinimai aukotojai, ar jie yra teisėti“, – kalbėjo VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

„Pajamos yra pakankamai gerai registruojamos, išlaidoms nėra terminų, jie gali užregistruoti, kai jie teikia ataskaitą“, – sakė L.Petronienė.

VRK narys Vilius Semeška sutiko su J.Džiugelio rašte išdėstytais argumentais, jis komisijos nariams pabrėžė, kad reikia pripažinti, jog VRK negali pateikti jo prašomų duomenų, nes VRK kandidatų išlaidų stebėsenos nevykdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.