Antroji A. Ramanausko-Vanago premija įteikta buvusiam politiniam kaliniui V. Kaziulioniui

Varėnoje įteikta antroji partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago premija, ji skirta buvusiam politiniam kaliniui Vytautui Kaziulioniui.

Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataras, Ginkluotųjų pajėgų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas.<br>Archyvo nuotr.
Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataras, Ginkluotųjų pajėgų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 8:00 PM

Jo pastangomis rasti ir perlaidoti maždaug 60 partizanų palaikų, įamžinta daug kovotojų žuvimo vietų, iškalti jų vardai paminklų granite, organizuotas Laisvės kovų ir kančių konkursas moksleiviams, atlikta kitų partizanams pagerbti skirtų darbų, teigiama Varėnos savivaldybės pranešime.

Pasak Varėnos rajono mero Algio Kašėtos, V.Kaziulionis visą gyvenimą gyvena laisvės idėjomis.

Du jo broliai žuvo partizanų gretose, jis pats su tėvais buvo ištremtas už antisovietinę veiklą, įkalintas.

Po lagerių ir tremčių jis gyveno Kaune, o prasidėjus Atgimimui, grįžo į Senąją Varėną ir skyrė visas jėgas partizanų palaikų paieškai, jų atminimo įamžinimui.

Pagerbiant legendinio Pietų Lietuvos partizanų vado A.Ramanausko–Vanago asmenybę, premiją pernai rugpjūtį įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba.

Premija skiriama asmenims, labiausiai pasižymėjusiems už iniciatyvas ieškant ir atrandant partizanų žuvimo, palaidojimo vietas; už profesionalius sprendimus įamžinant partizanų atminimą; už jaunų žmonių patriotizmo ir pilietiškumo skatinimą ir rėmimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią Lietuvos pilietiškumą ir patriotizmą, tautiškumą ir dvasines vertybes; už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro, kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai.

Pirmoji premija pernai skirta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Memorialinio departamento direktoriaus pavaduotojui Eugenijui Peikšteniui, istorikui, buvusiam LGGRTC Genocido aukų muziejaus darbuotojui Dariui Indrišioniui, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentui Gintautui Vėliui ir LGGRTC Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyriausiajam istorikui Daliui Žygeliui.

A.Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.

Ginkluota kova dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko nuo 1944 iki 1953 metų.

A.Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų