Teismas sustabdė Kauno sporto halės rekonstrukciją, miesto valdžia stebisi

Teismas sustabdė pirmadienį turėjusią prasidėti Kauno sporto halės rekonstrukciją, o miesto savivaldybė penktadienį atšaukė projekto pristatymą, kuriame ketino dalyvauti ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Kauno sporto halė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno sporto halė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 11:19 AM, atnaujinta May 24, 2019, 11:47 AM

Toks sprendimas priimtas apskundus statybų techninio prižiūrėtojo konkursą. Vilniaus apygardos teismas nusprendė taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė darbus, kol bus išnagrinėtas skundas. 

Jis pateiktas dėl 7 tūkst. eurų vertės techninės priežiūros paslaugos teikimo, pirkto per Centrinę perkančiąją organizaciją. 

Anksčiau buvo apskųstas ir rangos konkursas, kuriame laimėtoja pripažinta bendrovė „Versina“. Pirmosios instancijos teismas praėjusią savaitę skundą atmetė, o savivaldybė su „Versina“ yra pasirašiusi 9,3 mln. eurų vertės rekonstrukcijos darbų sutartį. 

„Tokio masto darbams, kokie numatyti sporto halėje, reikalingas ne tik rangovas, bet ir techninis prižiūrėtojas. Viešųjų pirkimų konkursą rekonstrukcijos darbams laimėjo bendrovė „Versina“, o vos 7 tūkst. eurų vertės viešąjį pirkimą techninei priežiūrai laimėjo bendrovė „Inžinerinė vizija“. Tačiau prieš pat darbų pradžią sulaukėme „pagalio į ratus“. Bendrovė „Archiplanas“ pateikė skundą teismui būtent dėl techninio prižiūrėtojo“, – situaciją aiškino Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Savivaldybės atstovams abejonių sukėlė motyvai, slypintys už sprendimo skųsti mažos vertės viešąjį pirkimą, ir skundą pateikusios bendrovės „Archiplanas“ artimos sąsajos su rangovu „Versina“.

Techninės priežiūros paslauga buvo pirkta per Centrinę perkančiųjų organizaciją, savivaldybei čia nedalyvaujant ir neturint jokios sprendimų galios.

Teisminių ginčų neišvengta ir dėl paties rangovo konkurso. Tiesa, čia apsieita be laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, o teismas atmetė konkurso nelaimėjusios bendrovės skundą ir pripažino jį nepagrįstu.

„Tikėtina, kad naujausią skundą dėl techninės priežiūros pirkimų nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas neturėjo užtektinai informacijos ir nepakankamai įsigilino į visas aplinkybes, todėl skirtingai nuo prieš tai buvusio atvejo, šįkart nutarė taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Svarbu pabrėžti, kad šį pirkimą vykdė Centrinė perkančiųjų organizacija ir Kauno savivaldybė čia visiškai nesusijusi su priimtais sprendimais renkant laimėtojus, tačiau paskutinę akimirką šiame ginče teismas įtraukė mus bendraatsakovais“, – teigė Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

Savivaldybės atstovė viliasi, kad įvertinęs atsiliepime į skundą išdėstytas visas faktines aplinkybes ir sporto halės svarbą miestui bei visuomenei, teismas greitai išspręs verslo interesais paremtą ginčą ir artimiausiu metu darbai prasidės bei vyks pagal suplanuotą grafiką.

Tai neišvengiama norint, kad ši istorinius trofėjus Kaunui bei Lietuvai dovanojusi miesto ir šalies sporto meka būtų prikelta naujam gyvavimui drauge su šiuo metu rekonstruojamu S. Dariaus ir S. Girėno stadionu bei aplink esančiu unikaliu Ąžuolyno parku.

Anksčiau planuota, kad prieš 80 metų pastatytos Kauno sporto halės rekonstrukcija truks 15 mėnesių. Planuota įrengti stumdomas tribūnas, atnaujinti inžinerines, šildymo bei vėdinimo sistemas.

Halė buvo pastatyta 1939 metais Kaune vykusiam Europos krepšinio čempionatui, 1958-1962 metais ji kapitaliai remontuota. Halėje tilpdavo apie 5 tūkst. žiūrovų. 

Šiuo metu rekonstruojamas ir netoliese esantis S.Dariaus ir S.Girėno stadionas - dėl šio kontrakto teismuose taip pat virė arši kova.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.