Etikos sargai diegs naują privačių interesų registrą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) jau kitąmet žada įdiegti naują privačių interesų registrą, jis turėtų užtikrinti efektyvesnį deklaravimą ir jo priežiūrą.

Etikos sargai diegs naują privačių interesų registrą.  <br>V.Balkūno nuotr.
Etikos sargai diegs naują privačių interesų registrą.  <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 1:42 PM, atnaujinta May 26, 2019, 4:49 PM

„Naujas registras turėtų pagelbėti ne tik privačius interesus deklaruojantiems asmenims atlikti tą pareigą, bet ir kontroliuojantiems asmenims geriau atlikti priežiūrą. Tai yra, padės įstaigų vadovams užtikrinti savo pavaldinių interesų deklaravimą, jie galės sekti tuos pavaldinių deklaruojamus interesus ir vykdyti prevenciją galimų interesų konfliktų“, – BNS sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

Anot jos, prieigas prie naujojo registro turės ir etikų komisijų nariai, jo duomenys bus skelbiami viešai, tad „visuomenė savo ruožtu irgi galės kontroliuoti“.

Naujasis privačių interesų registras, žadama, bus pažangesnis ir patogesnis nei šiuo metu veikianti elektroninė interesų deklaravimo duomenų bazė.

„Pavyzdžiui, deklaruojančiajam registras pateiks preliminarią privačių interesų deklaraciją, surinkęs duomenis iš kitų valstybės registrų ir informacinių sistemų. Asmuo norėdamas deklaruoti, matys preliminarią deklaraciją, iš kitų registrų duomenis, ir galės ją peržiūrėti, gal kažką paredaguoti, papildyti ir pateikti“, – sakė VTEK atstovė.

Be to, naujoji sistema, kurią tikimasi susieti su kitais valstybės registrais, siųs priminimus privačius interesus turintiems deklaruoti asmenimis.

„Jei atsirado naujas privatus interesas ar asmuo pradėjo dirbti naujoje darbovietėje, gautų tokį priminimą“, – aiškino E. Ivanauskaitė.

Pasak jos, naujasis registras bus susietas su 17–18 kitų duomenų sistemų – Juridinių asmenų registru, Gyventojų registru, Valstybės tarnybos registru ir kitais.

VTEK skelbtą viešąjį pirkimą dėl naujo registro įdiegimo laimėjo bendrovės „Strategic Staffing Solutions International“ ir „Insoft“, jos pasiūlė darbus atlikti už 828 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.