G. Nausėdos pergalę nuspėjęs S. Šusteris įvardijo sėkmės priežastis

„Mano tyrimo rezultatai per Prezidento rinkimus pasitvirtino ne tik Ukrainoje, bet ir – Lietuvoje“, – džiaugėsi Gitano Nausėdos pergale žinomas žurnalistas ir rašytojas Savikas Šusteris.

 G.Nausėda antrajame ture laimėjo didžiule persvara.<br> T.Bauro nuotr.
 G.Nausėda antrajame ture laimėjo didžiule persvara.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 10:21 AM

Remdamasis žmonių emocijų tyrimu, S. Šusteris atliko tyrimą prieš Prezidento rinkimus Ukrainoje ir pataikė į dešimtuką – kaip ir spėjo žurnalistas, juos triuškinančiai laimėjo Volodymyras Zelenskis, nurungęs buvusį šalies vadovą Petro Porošenką.

Tokį patį tyrimą su sociologais atlikęs prieš antrąjį Prezidento rinkimų turą Lietuvoje, žurnalistas taip pat teisingai spėjo, kad didžiule balsų persvara pergalę prieš Ingridą Šimonytę švęs G. Nausėda.

Lietuvos rinkėjams buvo užduodami trys klausimai: kuris iš šių dviejų kandidatų kelia didžiausią viltį ateičiai, baimę ar pažeminimą.

Lietuvoje pagal visas rinkėjų grupes buvo apklausta 1000 žmonių.

Apklausos rezultatai parodė, kad su G. Nausėda geresnio gyvenimo viltis sieja 44 proc. Lietuvos rinkėjų. Su I. Šimonyte savo viltis siejo 26 proc. rinkėjų.

33 proc. apklaustųjų buvo įsitikinę, kad G. Nausėdai pavyks pažaboti korupciją. O I. Šimonytės sugebėjimai šiuo klausimu buvo įvertinti tik 3 proc.

Paklaustas, kodėl pastaruoju metu užsiima tyrimais, grįstais žmonių emocijomis, S. Šusteris teigė, kad tokie rinkėjų jausmai, kaip baimė, viltis ar pažeminimas, leidžia efektyviai ir tiksliai prognozuoti rinkimų baigtį.

„Manyčiau, G. Nausėdos pergalę prieš I. Šimonytę lėmė dar ir tai, kad jis per visą rinkiminę kampaniją nesivadovavo neigiamomis emocijomis, nieko niekuo nekaltino, neįžeidinėjo savo priešininkų. Ukrainoje rinkiminė kampanija šiuo požiūriu vyko kiek kitaip – V. Zelenskis iš karto pareiškė, kad P. Porošenką laiko priešininku“, – svarstė S. Šusteris.

Jis taip pat pastebėjo, kad I. Šimonytei koją per rinkimus pakišo jos ryšiai su nepopuliaria konservatorių partija, kas leido G. Nausėdai susirinkti nemažai protesto balsų.

„Kaip suprantu, konservatorių partija Lietuvoje vis dar tapatinama su Sąjūdžiu, bet juk ta epocha jau baigėsi. Tautai reikia naujų lyderių, naujų idėjų. O G. Nausėda – visai naujas žmogus, dar nebuvęs politikoje, todėl dar ir tai, neabejotinai, paskatino rinkėjus susieti savo viltis bei geresnio gyvenimo lūkesčius su juo“, – teigė S. Šusteris.

Lietuvoje tyrimą prieš Prezidento antrąjį rinkimų turą S. Šusteris inicijavo su savo Vilniuje įregistruotu fondu „Open Mind Foundation“.

Šiuo metu jis planuoja tyrimą, paremtą žmonių emocijomis, vėl pakartoti Ukrainoje per liepą vyksiančius išankstinius rinkimus į Radą.

Neatmestina galimybė, kad tokio paties tyrimo dar kartą imsis ir Lietuvoje kitais metais per Seimo rinkimus.

S. Šusteris (66 m.) yra gimęs Vilniuje. Būdamas devyniolikos metų, su tėvais emigravo į Izraelį, o vėliau – į Kanadą. Daugelį metų jis vedė populiarias televizijos laidas Rusijoje ir Ukrainoje. Šiuo metu gyvena Italijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.