„Socdarbiečiai“ su kitomis frakcijomis žada tartis dėl rentų parlamentarams įteisinimo

Socialdemokratų darbo frakcija su kitomis frakcijomis žada aptarti galimybę įteisinti rentas į Seimą nebepatekusiems parlamentarams, sako „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė.

Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas<br>D.Umbraso nuotr.
Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 1:28 PM

„Pati projekto dar nesu mačiusi, bet čia nebus nuo frakcijos, manau, jeigu tai bus, bus sutarimas platesnis. Kol kas frakcijoje rimtai šiuo klausimu nekalbėjome. Turėtų būti net platesnis (aptarimas – BNS) nei koalicijoje“, – BNS sakė I. Šiaulienė.

„Yra seniūnų sueiga, seniūnai, jie turi kalbėtis savo frakcijose“, – dėstė ji.

Pirmasis apie šią iniciatyvą paskelbęs naujienų portalas delfi.lt nurodo, kad pataisomis siūloma, jog vieną kadenciją Seime dirbusiam Seimo nariui ir neturinčiam draudžiamųjų pajamų būtų mokama 30 proc. atlyginimo siekianti renta, dvi Seimo kadencijas – 40 proc., o tris ir daugiau – 50 procentų.

„Socialdarbiečių“ frakcijos narys šios partijos lyderis Gediminas Kirkilas sakė pritariantis rentų skyrimui. Jis minėjo, kad tokia praktika yra taikoma Estijoje, todėl ir Lietuvai reikia pereiti „prie normalios europinės praktikos“.

„Net tik Seimo nariams, bet ir ministrams po tokių tarnybų, po to iš tikrųjų yra sudėtinga įsidarbinti. Ne dėl to, kad jie negabūs ar nekompetetingi, o dėl to, kad trukdo jų pavardė ar prieš tai buvusi veikla“, – sakė G. Kirkilas.

Tuo metu opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis atsargiai vertina šį siūlymą.

„Nelabai suprantu, kodėl jis (rentų klausimas – BNS) yra dabar iškilęs, ar čia yra kokie nors susitarimai. Neatmesčiau galimybės, kad tarp besiformuojančios koalicijos. (...) Man susidaro įspūdis, kad šis klausimas yra ne diskusijai, o tam, kad „socialdarbiečius“ išlaikytų koalicijoje. Tai tokioje diskusijoje aš gal šiek tiek mažiau turėčiau entuziazmo dalyvauti“, – sakė G.Landsbergis.

Skeptiškai rentų idėją vertina ir Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis.

„Manau, kad tam nebuvo gero laiko per 11 metų nuo įstatymo projekto gimimo, manau, kad gero laiko nebus. Manau, kad tai būtų papildoma privilegija, kuri būtų labai neigiamai vertinama visuomenėje“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad rentų idėja jam, kaip Seimo nariui, „labai patraukli ir maloni, bet mažai galimybių ją realizuoti“, nes jos nepalaikytų visuomenė.

„Aš linkęs labiau kalbėti apie darbo užmokesčio didinimą. Visiems sektoriams didintas darbo užmokestis, išskyrus politikams“, – teigė jis.

I. Šiaulienė teigė, kad projektas dėl rentų kol kas nėra registruotas. Iniciatyva, anot jos, su tokiomis pat proporcijomis jau svarstyta 2007-aisiais. Tačiau tuomet projektas sulaukė didžiulės visuomenės kritikos. Nors pradinėje stadijoje socialdemokratų teiktą projektą palaikė nemaža dalis įvairių tuometinio Seimo frakcijų atstovų, tačiau po kilusio ažiotažo dauguma parlamentarų atsitraukė ir nepalaikė projekto.

Todėl, anot I. Šiaulienės, ir šiuo metu tik po apsitarimo su visomis Seimo frakcijomis būtų aišku, ar projektas „turės perspektyvą, ar reikės kažką keisti“, kadangi tai, anot jos, „liečia visą Seimą“.

Anot delfi.lt, rentos šia įstatymo pataisa būtų įteisintos ir buvusiems Vyriausybės vadovams. Projekte aiškinama, kad Vyriausybės vadovu laikomas asmuo, kuris ministru pirmininku buvo ne mažiau nei dvejus metus. Siekiama, kad Vyriausybės vadovui būtų mokama 50 proc. Seimo nario atlyginimo dydžio renta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.