Alkana partija: trečioji liberalų sesuo – ambicinga

Savaitgalį įsteigtos Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė pripažino, kad jos vadovaujami laisvamaniai yra alkani, bet esą neturi tikslo praryti kitų liberalų, kurie jau yra susibūrę dviejose partijose.

 Eugenijus Gentvilas, Aušrinė Armonaitė ir Žilvinas Šilgalis<br> lrytas.lt koliažas
 Eugenijus Gentvilas, Aušrinė Armonaitė ir Žilvinas Šilgalis<br> lrytas.lt koliažas
A.Armonaitė su Laisvės partija tikisi rinkimuose pakovoti dėl kėdžių Seime.<br>M.Ambrazo nuotr.
A.Armonaitė su Laisvės partija tikisi rinkimuose pakovoti dėl kėdžių Seime.<br>M.Ambrazo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 6:47 AM

Iš Liberalų sąjūdžio pasitraukusi 30-metė Seimo narė A.Armonaitė šeštadienį vykusiame steigiamajame Laisvės partijos suvažiavime varžovų neturėjo ir tapo jos pirmininke. Jos pavaduotoju tapo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

A.Armonaitė ir R.Šimašius iš Liberalų sąjūdžio pasitraukė kilus nesutarimų dėl partijos Vilniaus skyriaus sprendimo savivaldos rinkimuose dalyvauti su rinkimų komitetu.

Dėl šio sprendimo politikų narystė Liberalų sąjūdyje buvo sustabdyta, bet dar prieš skyrybas buvo kalbų apie galimą naujos partijos steigimą.

Iš anksto žinojo planus

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad jo vadovaujamos partijos nenoras leisti R.Šimašiui siekti būti perrinktam meru su visuomeniniu komitetu tik paspartino buvusių kolegų jau kurį laiką brandintą sumanymą kurti naują politinę jėgą.

„Norą kurti partiją R.Šimašius su manimi aptarinėjo pernai liepą, o sprendimas kurti rinkimų komitetą buvo priimtas tik spalio mėnesį.

Skyrybas lėmė jų kolegų ambicijos. Kam nors nepatiko, kas nors nenuskilo, kai kas kai ko neįvertino. Bet kaip buvo, taip.

Mane tik stebina, kam reikėjo kurti kitą partiją, jeigu jos programinės nuostatos beveik nesiskiria nuo Liberalų sąjūdžio.

Aš vis dėlto tikėjausi, kad skirtumas bus ryškesnis“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo E.Gentvilas.

Siūlys bendradarbiauti

Galbūt Laisvės partija neturi tikslo išsiskirti iš kitų liberalių partijų ir taikosi nuvilioti Liberalų sąjūdžio ar Artūro Zuoko vadovaujamos Laisvės sąjungos (liberalų) rinkėją? Ar šalies politinėje padangėje gali išsitekti net trys panašios partijos?

„Liberalų sąjūdis 2008 metais įkurtas po konflikto su A.Zuoku. Vėliau vykusiuose rinkimuose abi partijos pateko į Seimą ir priklausė tuometei valdančiajai daugumai.

Taigi įmanomas ir toks variantas, bet gali būti ir kitoks: abi partijos gali surinkti po 4,9 proc. balsų ir likti už borto. Kol kas sveikinu buvusius savo kolegas be jokios pagiežos.

Tačiau norėčiau, kad rastume bendrą kalbą ir nereikėtų taškytis kraujais“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalų vedlys svarstė svarstė tris galimo bendradarbiavimo su Laisvės partija scenarijus: per rinkimus sudaryti koalicinį sąrašą; eiti atskirai, bet nekonkuruoti vienmandatėse apygardose; sutarti, kad nekonkuruotų bent lyderiai.

Vilios nebalsavusį rinkėją

A.Armonaitė tikino, kad tiltai su Liberalų sąjūdžiu specialiai nebus deginami, bet apie galimą bendradarbiavimą kalbėjo atsargiai.

„Buvusių kolegų konkurencija mūsų negąsdina. Man atrodo, jie patys sąmoningai atsitraukia nuo liberalių idėjų, bet nelinkiu nieko bloga nė vienai liberalų partijai. Manau, rinkėjai patys atsirinks.

Be to, labai abejoju, ar mūsų rinkėjai yra tie patys.

Laisvės partijos steigėjai yra alkani veiklos, o galimas rinkėjas iš jų laukia garsesnio, nuoseklesnio ir drąsesnio atstovavimo liberalioms idėjoms.

Tai nėra jaunimo partija, bet joje yra daug žmonių, kurie niekada anksčiau politikoje nedalyvavo. Manau, jie turi galimybę niekam nepataikauti ir daryti tai, kuo tiki“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė.

Be to, A.Armonaitė vylėsi, kad jos vadovaujama partija gali sudominti tuos rinkėjus, kurie iki šiol neturėjo pasirinkimo ir rinkimuose net nedalyvaudavo: „Aš nemanau, kad mes prarysime ar kitaip kanibalizuosime Tėvynės sąjungos ar Liberalų sąjūdžio rinkėjus. Taip, tokių gali būti tarp mūsų rėmėjų, bet tai neturėtų būti reikšminga dalis.“

Ramu nebuvo ir nebus

Laisvės partija priglaudė ir ne vieną buvusį A.Zuoko vadovaujamos Laisvės sąjungos (liberalų) atstovą. Šios partijos vicepirmininkas Žilvinas Šilgalis mano, kad toks liberalų judėjimas neišvengiamas.

„Liberalios pakraipos partijoms Lietuvos politinėje padangėje jau seniai yra per ankšta. Tačiau žmonės renkasi ne ideologijas ar partijų pavadinimus, bet lyderius.

Kol kas dar sunku vertinti, ar Laisvės partijai pavyks įtikinti rinkėjus, kad ji yra kitokia. Matau jauną kolektyvą su jauna simpatiška ir entuziastinga lydere.

Matome, kad atsinaujina ir Liberalų sąjūdis, kur senoji karta traukiasi.

Bet liberalų sparne ramu nebuvo ir nebus. Visi steigiamieji suvažiavimai, kuriuose man teko dalyvauti, buvo gražūs, tačiau vėliau jaunų žmonių ambicijos ima nesutapti, kantrybė trūksta, prasideda nesutarimai – pasaka be galo.

Laimi tos organizacijos, kurios sugeba neišsilakstyti. Gaila, kad liberalams to nepavyksta.

Jeigu A.Zuokas, Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius ar R.Šimašius su A.Armonaite būtų laikęsi vieningai ir nesidraskę dėl savo asmeninių ambicijų, visiems būtų užtekę vietos pasaulyje ir rinkėjai nebūtų taip išblaškyti, o Lietuvos politikoje būtų daug aiškiau, rinkėjai turėtų geresnį pasirinkimą.

Tačiau lyderiai nesugeba peržengti asmeninių ambicijų, partijos tampa jų įkaitais, visa tai veda prie skilimo, naujų organizacijų, naujų finansinių resursų paieškų ir naujų skandalų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Ž.Šilgalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.