Valstiečiai skęsta: gelbėjimosi ratas – Lenkų rinkimų akcijos rankose

Seimo pirmininko postas, valdančiosios koalicijos performavimas, ministrų portfelių dalybos – politinė retorika nenutyla nuo pat antrojo prezidento rinkimų turo pabaigos, paaiškėjus, kad naujuoju prezidentu tapo Gitanas Nausėda. Pasak politologų, kalbos apie naują koaliciją nėra pagrįstos – vyksta paprasčiausias kėdžių perstumdymas esamoje koalicijoje, kuriame neregėtą svarbą įgyja Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

 Koalicijos atsinaujinimas priklausys nuo lenkų rinkimų akcijos sprendimo.<br> Lrytas.lt montažas
 Koalicijos atsinaujinimas priklausys nuo lenkų rinkimų akcijos sprendimo.<br> Lrytas.lt montažas
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Algis Krupavičius <br>M.Patašiaus nuotr.
Politologas Algis Krupavičius <br>M.Patašiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>kiti
Gediminas Kirkilas<br>kiti
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
 Gediminas Kirkilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Gediminas Kirkilas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>D.Umbraso nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 5:37 PM, atnaujinta Jun 5, 2019, 9:37 PM

Trys galimi scenarijai

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius ir politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas sutarė, kad kalbėti apie naują koaliciją nėra teisinga. Tai, ką šiuo metu matome Lietuvos politinėje arenoje, yra paprasčiausias kėdžių perstumdymas esamoje koalicijoje.

„Klausimas, ar koalicija atsinaujins, vis dar lieka atviras ir viskas priklausys nuo Lenkų rinkimų akcijos pasirinkto scenarijaus.

Panašu, kad Lenkų rinkimų akcija turi 3 galimus scenarijus. Pirmas – likti ten, kur jie yra, ir nesusisaistyti su sena-nauja koalicija.

Antras scenarijus kalba apie tai, kad lenkai gali pasirašyti asocijuoto partnerio susitarimą, kuris reikš, kad jie rems koaliciją pagrindiniais klausimais. Trečias variantas – jie gali tapti koalicijos nariais.

Kurį scenarijų pasirinks Lenkų rinkimų akcija, dabar nėra aišku“, – portalui lrytas.lt teigė VDU profesorius A.Krupavičius.

MRU docento V.Dumbliausko teigimu, labai tikėtina, kad Lenkų rinkimų akcija atmes siūlymą tapti formaliais koalicijos nariais. Valstiečiai skęsta ir būti su pralaimėtojais, pasak politologo, niekas nenori: to nenori ir V.Tomaševskio vadovaujama partija.

Todėl galima prognozuoti, kad koaliciją sudarys trys politinės jėgos: valstiečiai, socialdarbiečiai ir tvarkiečiai.

Panašios pozicijos laikėsi ir A.Krupavičius, pastebėjęs, kad pirmojo ir antrojo scenarijaus atveju Lenkų rinkimų akcijos derybinės pozicijos būtų labai stiprios ir svarbios – valstiečiai, norėdami turėti jų palaikymą, būtų priversti atsižvelgti į Lenkų rinkimų akcijos reikalavimus bei siūlymus.

„Tapusi formalia nare Lenkų rinkimų akcija būtų labiau įsipareigojusi valdančiajai koalicijai, kuri iš mažumos virstų dauguma, o Lenkų rinkimų akcijos derybinės galios dėl konkrečių sprendimų būtų gerokai suvaržytos“, – sakė A.Krupavičius.

Asmeninės kovos ir progos, kurias būtina išnaudoti

Atviri nesutarimai tarp valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – pirmininko Ramūno Karbauskio ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio bei dėmesys Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP), politologų nuomone, yra asmeninės R.Karbauskio ir V.Pranckiečio kovos bei LSDDP narių bandymo išnaudoti paskutines galimybes užimti valdančiąsias pozicijas išraiška.

Anot politologo A.Krupavičiaus, Seimo pirmininko postas yra politinis ir normalu, kad šis politiškumas niekur nedingsta.

Tuo tarpu politologas V.Dumbliauskas atkreipė dėmesį, kad žiežirbos tarp V.Pranckiečio ir R.Karbauskio įsiplieskia jau nebe pirmą kartą.

„Panašu, jog tai yra asmeninis LVŽS partijos pirmininko bandymas atkeršyti Seimo pirmininko pareigas einančiam V.Pranckiečiui.

Taip pat tikėtina, kad V.Pranckietis jaučiasi asmeniškai įžeistas dėl R.Karbauskio pažadų G.Kirkilui. Be to, nepamirškime, kad Seimo pirmininkas yra profesorius, mokslininkas – vienas šviesiausių žmonių toje frakcijoje.

Socialdarbiečių elgesys šioje situacijoje labai racionalus: jie gavo progą išsireikalauti šiek tiek daugiau nei turėjo, todėl ir bando tuo pasinaudoti. Socialdarbiečiai nori likusį šios Seimo kadencijos laiką turėti realią valdžią, nes supranta, kad tai galbūt paskutinis toks šansas.

Atskilėlių, tokių kaip socialdarbiečiai, likimas Lietuvoje yra liūdnas. Kur dabar Gediminas Vagnorius, kažkada atskilęs nuo Tėvynės sąjungos? Kur nuo Darbo partijos atskilęs Viktoras Muntianas ir jo politinė jėga? Lietuviai kažkodėl nemėgsta atskilėlių ir už juos nebalsuoja“, – pastebėjimais dalijosi V.Dumbliauskas.

Kalbų daug, pokyčių mažai

Tikėtis didelių pokyčių Vyriausybės sudėtyje ar valdančiojoje koalicijoje, MRU docento V.Dumbliausko ir VDU profesoriaus A.Krupavičiaus teigimu, nereikėtų. Koalicijai svarbus tęstinumas, todėl tam tikrų pasikeitimų bus, bet tikrai ne tokių didelių, kokius valdantieji žada dabar. 

„Prezidento rinkimai yra svarbus atskaitos taškas dėl paprastos priežasties – Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus. Įprastai tam tikri pokyčiai vyksta Vyriausybėje, keičiasi vienas ar kitas ministras, bet dėl to tikrai nesikeičia koalicijų, kurios veikia parlamente, sudėtis.

Jei koalicija pasikeistų, tai būtų precedentas. Didesnė tikimybė, kad liks senoji koalicija, tik postai bus perdalyti, todėl šiek tiek persiskirstys įtakos ir galios“, – situaciją komentavo profesorius A.Krupavičius.

Anot V.Dumbliausko, kalbos apie koalicijos perrašymą yra keistos, nes iš esmės niekas nesikeičia: „Opozicijai eiti į valdžią paprasčiausiai neapsimoka, nes iki Seimo rinkimų liko per mažai laiko. Opozicinių jėgų elgesys labai aiškus: jie greičiausiai leis valstiečiams galutinai susigadinti savo reputaciją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.