Seimo pirmininkas reiškia užuojautą dėl partizanės A. Lukšytės-Garšvienės (Mildos) mirties

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė užuojautą dėl laisvės kovotojos, partizanės Antaninos Lukšytės-Garšvienės (Mildos) mirties.

Partizanė A. Lukšytė-Garšvienė mirė penktadienį, eidama 95-uosius metus. <br>V.Balkūno nuotr.
Partizanė A. Lukšytė-Garšvienė mirė penktadienį, eidama 95-uosius metus. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2019, 8:33 PM, atnaujinta Nov 19, 2019, 1:36 PM

„Ją pažinojusieji ją amžinai atsimins, kaip tikrą patriotę, neskaičiavusią jėgų ir negalvojusią apie auką, kaip mylinčią savo tėvynę ir beatodairiškai prisidedančią prie kovos už tiesą ir laisvę“, – rašoma V. Pranckiečio užuojautoje.

Kaip pranešė portalas lrt.lt, partizanė A. Lukšytė-Garšvienė mirė penktadienį, eidama 95-uosius metus. Tai patvirtino partizanę paskutinė įamžinusi režisierė Agnė Zalanskaitė. Apie netektį režisierę informavo partizanės artimieji.

A. Lukšytė-Garšvienė (Milda) savo prisiminimais dalinosi A. Zalanskaitės dokumentiniame filme apie A. Ramanauską-Vanagą „Nenugalimas“.

Anot režisierės, A. Lukšytė-Garšvienė buvo viena iš nedaugelio gyvų likusių partizanų, kurie patys asmeniškai buvo pažįstami ir matė partizaną Adolfą Ramanauską-Vanagą.

„Po to filmavimo sakiau, kad man buvo garbė sutikti moterį iš istorijos vadovėlio, nes visuose istorijos vadovėliuose yra ta garsioji 1948 metų partizanų apdovanojimų nuotrauka, kur A. Ramanauskas-Vanagas įteikinėja partizanams apdovanojimus ir ji yra viena iš tų moterų, kuri yra toje nuotraukoje“, – portalui lrt.lt sakė A. Zalanskaitė

A. Lukšytė-Garšvienė gimė 1929 metų lapkričio 16 dieną Perlojoje, Alytaus apskrityje. 1947 metais ji buvo areštuota už bendradarbiavimą su partizanais ir nuteista 25 metams lagerio ir 5 metams tremties be teisės grįžti į Lietuvą. Kalėjo Taišeto lageriuose, Irkutsko srityje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.