Jau 2020 metais siūloma surengti tiesioginius seniūnų rinkimus

Seniūnus siūloma rinkti tiesioginiuose rinkimuose 4 metų kadencijai. Seniūną į pareigas rinktų atitinkamos seniūnijos teritorijos gyventojai, turintys rinkimų teisę.

Siūloma, kad pirmieji tiesioginiai seniūnų rinkimai vyktų kartu su 2020 m. Seimo rinkimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Siūloma, kad pirmieji tiesioginiai seniūnų rinkimai vyktų kartu su 2020 m. Seimo rinkimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 12:46 PM

Seimas po pateikimo pritarė tai numatančiam Seniūnų rinkimų įstatymo projektui ir Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriuos inicijavo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos seniūnas Andrius Palionis ir šios frakcijos narys Petras Čimbaras.

Kartu teikiamu Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo projektu siūloma nustatyti, kad seniūnas būtų valstybės politikas.

Siūloma, kad pirmieji tiesioginiai seniūnų rinkimai vyktų kartu su 2020 m. Seimo rinkimais.

Seniūnai, priimti į pareigas iki 2020 m. seniūnų rinkimų rezultatų patvirtinimo, pareigas eitų iki 2020 metų spalio 11 d.

„Tiesioginiai seniūnų rinkimai būtų efektyvi priemonė stiprinti bendruomenes, sutelkti žmones visoje Lietuvoje. Tiesioginių merų rinkimų įvedimas parodė, kad tokie pokyčiai atnešė teigiamų rezultatų savivaldoje, todėl manome, kad reikėtų atiduoti daugiau valdžios į žmonių rankas įvedant ir tiesioginius seniūnų rinkimus. Šiuo metu seniūnai neturi pakankamai galių spręsti realias žmonių problemas“, – sako A. Palionis.

Pasak LSDD frakcijos seniūno A. Palionio, priėmus šį įstatymą tektų peržiūrėti ir biudžeto sandaros įstatymą, kad būtų galima įvesti dviejų lygių biudžeto sistemą.

„Turėdami tam tikrą biudžetą tiesiogiai išrinkti seniūnai, atskaitingi žmonėms, įtrauktų juos į sprendimų priėmimą vietose – tartųsi su gyventojais dėl investavimo, lėšos būtų naudojamos labiau atsižvelgiant į seniūnijų gyventojų nuomonę. Mane stebina, kodėl konservatoriai tam taip atkakliai priešinasi“, – sako Seimo narys.

LSDD frakcijos nario P. Čimbaro teigimu, tiesiogiai išrinkti seniūnai labiau paisys vietos gyventojų interesų, nes bus tiesiogiai jų išrinkti, tikėtina, kad pagerės seniūnijų administravimas, nes seniūnai bus atsakingi ne tik už savivaldybės planų vykdymą, o ir už darbą su gyventojais. Be to, didesnis gyventojų įsitraukimas į vietos savivaldą padėtų kovoti su korupcija ir valstybės biudžeto pinigų neefektyviu panaudojimu.

Visuomenės apklausos duomenimis, 76 proc. piliečių pritaria tiesioginių merų rinkimų idėjai, 8 proc. nepritaria ir 16 proc. neturi nuomonės.

Šiuo metu seniūnai yra valstybės karjeros tarnautojai, skiriami konkurso tvarka, 5 metų kadencijai. Kadencijų skaičius nėra ribojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.