Derybininkai laukia S. Skvernelio

Formuojama nauja valdančioji koalicija artėja prie sutarimo, tačiau prieš priimant galutinį sprendimą ji norėtų žinoti finansines valstybės galimybes, leisiančias įgyvendinti koalicijos partnerių pateiktus pasiūlymus. Todėl laukiama po atostogų grįžtančio premjero Sauliaus Skvernelio ir finansų ministro.

R.Karbauskis, S.Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis, S.Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Skvernelis<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Kamblevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 2:32 PM

„Derybininkai iš tikrųjų bendradarbiauja, siekdami optimalių sprendimų, dirbama visapusės pagarbos režimu ir atitinkamai labai tikiuosi, kad pirmadienį jau turėsime tą dalį suderintą. Vienintelis dalykas, kas neleidžia šiandien dėti taškų, tai žinojimas, kokios yra finansinės prognozės, finansinės galimybės. „Grįš premjeras, grįš finansų ministras ir, matyt, bus atsakyta į tuos klausimus“, – ketvirtadienį po eilinio derybininkų susitikimo žurnalistams sakė Seimo valstiečių frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, valstybės pajamos ir išlaidos kitais metais yra pagrindinis klausimas. Anot R. Karbauskio, visi nori, kad socialinė atskirtis valstybėje mažėtų, bet reikėtų įvertinti ir finansines galimybes.

„Valstybėje tikrai pinigų yra, klausimas, kiek mes jų galime perskirstyti. Mes tą klausimą užduosime Vyriausybės vadovui ir finansų ministrui“,- sakė R. Karbauskis. Jis tikisi, kad kitą savaitę, pirmadienį, jau bus suderinta valstiečių, „tvarkiečių“, „socialdarbiečių“ ir LLRA-KŠS koalicinė sutartis.

V. Kamblevičius apie koalicines derybas: atsitraukimų iš mūsų pusės nebebus

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo derybose dėl valdančiosios koalicijos formavimo Vytauto Kamblevičiaus teigimu, nors derybų metu ir buvo nusileista, kad vienas „tvarkiečių“ siūlymas būtų visiškai nesvarstomas, tačiau daugiau „tvarkiečiai“ nebeatsitrauks ir principingai laikysis likusių savo reikalavimų. Pasak jo, ketvirtadienį pavyko susiderėti dėl pritarimo partijos siūlomam vaiko priežiūros išmokų keitimui.

„Vakar buvo nutarta mūsų punkto dėl vaiko priežiūros išmokų didinimo visiškai nesvarstyti, šiandien jau visai kitaip pasikeitė situacija“, – po derybininkų susitikimo Seime ketvirtadienį sakė V. Kamblevičius.

„Tvarkiečiai“ prašė keisti vaiko priežiūros išmokų skyrimo tvarką. Pastarajame jų pasiūlyme siūloma už pirmus metus mokėti 100 proc. atlyginimo, o už antrus – 75 proc. V. Kamblevičiaus teigimu, ketvirtadienį buvo nutarta pasiūlymui iš dalies pritarti – nustatyti pirmais metais išmokos dydį, atitinkantį 100 proc. atlyginimo, o antrais metais – 45 proc.

Pasak jo, dėl pastarojo siūlymo vaiko priežiūros išmokų didinimui, „tvarkiečiai“ nusileidžia ir sutinka nesvarstyti punkto dėl 5 proc. PVM tarifo nustatymo šviežiems maisto produktams, kurie pagaminti vietiniame žemės ūkyje.

„Realiau mums nusileisti dėl daržovių PVM nei sumažinti vaiko priežiūros pinigus. Žiūrime kompleksiškai. Nėra tų pinigų tiek daug, kad galėtume visas pozicijas patenkinti, tad mes dalykiškai einam į kompromisus, kad rastume bendrą kalbą“, – sakė V. Kamblevičius.

Vis dėlto, jo teigimu, nors derybos ir yra menas, atsitraukimų iš „tvarkiečių“ pusės nebebus.

„Atsitraukimų iš mūsų pusės nebebus“, – sakė Tvarkos ir teisingumo narys, pridūręs, jog dėl kitų punktų derėsis artimiausiu metu.

ELTA primena, kad Tvarka ir teisingumas siūlo ir ES sienos saugojimo stiprinimą. Atsižvelgiant į pasiūlymą, kiekviename poste turėtų būti rentgeno įrenginys. Taip pat partijos reikalavimu, turėtų būti įsipareigota modernizuoti mažiausiai 2 000 daugiabučių namų kasmet. Tarp pasiūlymų – ir vidutinio darbo užmokesčio pakėlimas iki 1 000 eurų.

Derybos dėl valdančiosios koalicijos sudarymo bus tęsiamos ir pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.