Seimo fontanas – atsinaujinusių diskusijų centre

Seimui ir Vilniaus savivaldybei dešimtmetį nesutariant, kaip elgtis su buvusiu fontanu prie parlamento, tarp institucijų vėl atgimsta diskusijos dėl to, kas juo turėtų pasirūpinti.

Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo fontanas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-30 10:17

Seimas neskuba

Savivaldybė vėl žada siūlyti Seimui perimti apleistą statinį, tačiau Seimo vadovybė tikina neskubėsianti to daryti, kol nebus sugrąžintos, kaip įtariama, pavogtos jo dalys – purkštuvai.

Meras Remigijus Šimašius prieš kelias savaites atkreipė miesto politikų dėmesį, jog vėl atgaivinti kultūros vertybių registre įrašytą fontaną reikėtų „iki 2 mln. eurų“, o ši našta būtų per sunki vienai savivaldybei.

„Fontanas, kuris buvo tikrai gražus, Algimanto Nasvyčio suprojektuotas, jis buvo brutaliai sugadintas elementariai nupjaustant vamzdžius. Kas yra dabar ne taip ir paprasta atstatyti. Preliminarios sąmatos, kiek gali kainuoti atstatyti, yra iki 2 mln. eurų. Jei Seimas nori perimti – manau, kad tai būtų logiška, teisinga ir gerai. Net jei Seimas nenori, natūralu, su valstybės prisidėjimu tikrai apsiimtumėme tų darbų organizavimą, kad architektūrinis kompleksas veiktų tikru pajėgumu“, – sakė R. Šimašius.

Jis žadėjo kreiptis į Seimo valdybą artimiausiu metu, tačiau Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius penktadienį BNS minėjo, kad kreipimosi kol kas nesulaukta.

Anot jo, ir anksčiau svarstyta, jog Seimas galėtų perimti apleistą teritoriją, bet tuomet prašyta perduoti fontaną „su visu inventoriumi“, t.y. išardytais purkštuvais. Juos kelerius metus saugojo bendrovės „Vizualinių komunikacijų studija“, o pernai birželį įmonė pranešė, jog nerūdijančio plieno inventorius buvo pavogtas.

Neveikia daugiau nei dešimtmetį

Su bendrovės atstovais BNS nepavyko susisiekti, sostinės policijos atstovai taip pat nerado informacijos, jog tyrimas būtų baigtas ar nutrauktas.

„Mes sakėme: jei perduodate, perduokite su visu inventoriumi, kuris priklauso. Buvo nupjaustyti purkštukai, jie, kaip žinia, dingo, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Seimas už tai neatsakingas, tai – ne Seimo turtas. Tad jei Seimui atiduoda, tegu atiduoda su purkštukais, kas priklauso, nes nesinorėtų statyti naujus įrenginius“, – tvirtino A. Nekrošius.

Jo teigimu, jei inventorius neatsiras, savivaldybė turėtų spręsti, kaip kompensuoti prarastą turtą.

„Svarstysime šį klausimą. Bet pirmiausia norime žinoti, kokia situacija, ar fontanas yra visos komplektacijos, ar ne. Tokio nusistatymo, kad būtinai perimsime, dar nėra“, – tikino parlamentaras.

1987-aisiais skulptoriaus Gedimino Karaliaus ir architekto Algimanto Nasvyčio suprojektuotas piramidės formos fontanas Nepriklausomybės aikštėje neveikia jau daugiau nei dešimtmetį, nuo to laiko savivaldybė ir Seimas nesutaria dėl statinio likimo. 2013-aisiais, Ruošiantis Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai, fontanas išardytas, pradžioje čia įkurti gėlynai, vėliau jis uždengtas skydais su istoriniu Europos žemėlapiu. Anksčiau svarstytos įvairios idėjos, tarp jų – įrengti informacijos centrą, kavinę ar visiškai jį panaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.