Vėl klaida: R. Šimašiaus sveikinime Lenkijai – ne ta vėliava

Liepos 1-ąją Lietuva ir Lenkija mini abiems valstybėms reikšmingą progą – 450-ąsias Liublino unijos pasirašymo metines. Minėdami šią progą, sveikinimais dalijosi ir Lietuvos politikai.

R. Šimašiaus sveikinime šmėstelėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliava.<br>Lrytas.lt montažas
R. Šimašiaus sveikinime šmėstelėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliava.<br>Lrytas.lt montažas
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
  R. Šimašiaus sveikinime šmėstelėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliava.<br> Lrytas.lt nuotr.
  R. Šimašiaus sveikinime šmėstelėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliava.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2019, 12:51 PM, atnaujinta Jul 1, 2019, 1:11 PM

Tačiau kai kuriems politikos atstovams nepavyko išvengti kuriozų – sostinės mero Remigijaus Šimašiaus sveikinime šmėstelėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliava.

Supainiojo vėliavas

Savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje Vilniaus miesto meras pasidalijo sveikinimu, skirtu ne tik lietuviams, bet ir lenkams, gudams, ukrainiečiams – bendrą Lenkijos ir Lietuvos valstybę – Abiejų Tautų Respubliką, kurios įkūrimą žymėjo Liublino unijos pasirašymas, sudariusių tautybių atstovams.

„Už Jūsų ir mūsų laisvę! Za naszą i waszą wolność!

Lygiai prieš keturis šimtus penkiasdešimt metų pasirašyta Liublino unija tarp Lietuvos didžiosios kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės. Sveikinu lietuvius, lenkus, gudus ir ukrainiečius su šia iškilminga proga!“, – savo paskyroje rašė R.Šimašius.

Po sveikinimu sostinės meras įkėlė nuotrauką su Lietuvos ir Lenkijos vėliavomis, o kartu pasidalino ir šių valstybių vėliavas žyminčiomis ikonomis.

Greta Lietuvos vėliavos ikonų meras kiek suklydo ir pridėjo ne Lenkijos, o Indonezijos vėliavos ikonas. Indonezijos vėliavą, kaip ir Lenkijos vėliavą, sudaro tos pačios spalvos – balta ir raudona, skiriasi tik spalvų išsidėstymas.

Lenkijos vėliavos viršuje yra baltos spalvos ruožas, o apačioje – raudonos spalvos ruožas. Indonezijos vėliavoje spalvos išsidėstę atvirkščiai: viršuje yra raudona spalva, apačioje – balta. Būtent tokiomis vėliavų ikonomis po sveikinimu pasidalijo sostinės meras.

Tiesa, praėjus beveik valandai po sveikinimo išplatinimo klaida buvo pastebėta ir Indonezijos vėliava buvo pakeista Lenkijos vėliava.

Lietuvos istorijai reikšminga data

1569 m. liepos 1 d. Liubline (Lenkija) buvo pasirašyta sutartis, kuria Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) ir Lenkija susijungė į bendrą Abiejų Tautų Respubliką (ATR). ATR teritorija apėmė ne tik Lietuvos ir Lenkijos žemes, bet dabartines Baltarusijos bei Ukrainos teritorijas.

Liublino unija Lietuvoje vertinama nevienareikšmiškai: ši sutartis padėjo LDK ir Lenkijai kurį laiką apsisaugoti nuo Rusijos, tačiau kartu iš dalies apribojo LDK suverenitetą bei skatino lenkų kalbos ir kultūros plitimą dabartinės Lietuvos teritorijoje.

Bendra Lietuvos ir Lenkijos valstybė – ATR – žlugo 18 a. pabaigoje.

Primename, kad gruodžio pradžioje mirus JAV prezidentui George'ui H.W. Bushui sostinės meras R.Šimašius supainiojo Bushus tėvą ir sūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.