Teismas: „Nota bene“ kariuomenei turi sumokėti 11 tūkst. eurų

Bendrovė „Nota bene“ Lietuvos kariuomenei turi sumokėti 10,7 tūkst. eurų už delsimą pataisyti sugedusį aerodromo valymo automobilį.

Teismas: „Nota bene“ kariuomenei turi sumokėti 11 tūkst. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Teismas: „Nota bene“ kariuomenei turi sumokėti 11 tūkst. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė, BNS

Jul 9, 2019, 8:01 AM

Vilniaus apygardos teismas birželio pabaigoje priteisė įmonei sumokėti kariuomenės suskaičiuotą skolą. Teismo vertinimu, „Nota bene“ pateikta informacija apie automobilio apgadinimą remiasi gamintojo nuomone, o ne ekspertize.

„Atsižvelgus į Lietuvos kariuomenės vykdomas svarbias su viešuoju interesu susijusias specifines funkcijas (įskaitant karinių funkcijų taikos metu vykdymą, oro uosto naudojimą karinėms reikmėms), akivaizdu, jog kariuomenei ypač svarbu užtikrinti, kad oro uostas būtų visada stabiliai paruoštas orlaivių eksploatacijai. Dėl to atsakovo („Nota bene“ – BNS) garantinių įsipareigojimų tinkamas įvykdymas yra esminis atsakovo prisiimtas įsipareigojimas“, – rašoma nutartyje.

Pasak jos, Lietuvos kariuomenė 2016 metais iš „Nota bene“ įsigijo tris universalius aerodromo valymo automobilius. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, jų vertė siekė 1,2 mln. eurų.

Po dvejų metų kariuomenė paprašė tiekėjo pataisyti vieną sugedusį automobilį ir informavo, kad už kiekvieną delsimo dieną skaičiuos 0,2 proc. delspinigius. Jų per ne visą mėnesį susidarė 10,7 tūkst. eurų.

Tačiau „Nota bene“ teigė, jog tokia sąskaita neteisėta, nes remontas buvo ne garantinis, o atliktas gera valia, „siekiant geranoriškai išspręsti situaciją bei išlaikyti gerus santykius su ieškove“.

Pasak bendrovės, ji kreipėsi į automobilių gamintoją ir šis nustatė, jog gedimas galėjo atsirasti tik mašinos šluotai susidūrus su ypač tvirta kliūtimi. Todėl „Nota Bene“ tvirtino, kad gedimai atsirado ne dėl natūralaus ir įprasto jo naudojimo, o dėl neatsakingų veiksmų.

Byloje nurodoma, kad tai jau ne pirmas kartas, kai kariuomenė reikalauja iš „Nota bene“ sumokėti už laiku nepašalintus trūkumus. Šių metų kovą Vilniaus apygardos teismas patenkino kariuomenės ieškinį dėl tokios pat sumos priteisimo dėl kito automobilio gedimo.

„Nota bene“ 2016 metais figūravo vadinamajame auksinių šaukštų skandale, kai Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad kai kuriuos įrankius iš šios bendrovės kariuomenė įsigijo aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina.

Po šio skandalo „Nota Bene“ buvo įtraukta į juoduosius sąrašus ir nebegalėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Tačiau šių metų pradžioje žiniasklaida skelbė, kad Krašto apsaugos ministerijai priklausanti Gynybos resursų agentūra toliau perka prekes iš kitos tų pačių akcininkų įsteigtos įmonės „ProGear LT“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.