Aistros dėl ligoninės vadovo posto – A. Verygos sprendimas užkliuvo STT

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkurso nugalėtoju paskelbtam šilutiškiui Dariui Steponkui dar anksti džiaugtis – STT aiškinasi, ar Sveikatos apsaugos ministerija nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymų.

 Aistros dėl ligoninės vadovo posto – A. Verygos sprendimas užkliuvo STT agentams.<br> lrytas.lt koliažas
 Aistros dėl ligoninės vadovo posto – A. Verygos sprendimas užkliuvo STT agentams.<br> lrytas.lt koliažas
Iš konkurso dėl ligoninės Klaipėdoje vadovo posto pasitraukti turėjęs R.Sakalauskas, regis, iš anksto žinojo, kas gali tapti jo įpėdiniu.<br>V.Karaciejaus nuotr.
Iš konkurso dėl ligoninės Klaipėdoje vadovo posto pasitraukti turėjęs R.Sakalauskas, regis, iš anksto žinojo, kas gali tapti jo įpėdiniu.<br>V.Karaciejaus nuotr.
Ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
STT<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Respublikinė Klaipėdos ligoninė - pati seniausia uostamiestyje gydymo įstaiga. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Respublikinė Klaipėdos ligoninė - pati seniausia uostamiestyje gydymo įstaiga. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Respublikinė Klaipėdos ligoninė po visų rekonstrukcijų ir remontų atrodo kaip nauja.<br> G.Pilaičio nuotr.
Respublikinė Klaipėdos ligoninė po visų rekonstrukcijų ir remontų atrodo kaip nauja.<br> G.Pilaičio nuotr.
R.Sakalauskas rankų nesudeda - jau kreipėsi į teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
R.Sakalauskas rankų nesudeda - jau kreipėsi į teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Respublikinė Klaipėdos ligoninė. <br> G.Pilaičio nuotr.
Respublikinė Klaipėdos ligoninė. <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

s

Jul 12, 2019, 7:09 PM

Beveik 20 metų seniausiai Klaipėdoje Respublikinei ligoninei (KRL) vadovavęs 62 metų medikas traumatologas Romaldas Sakalauskas ketino toliau tęsti karjerą – dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) paskelbtame atrankos konkurse, tačiau nepateko į antrąjį etapą.

Ilgametį KRL vadovą aplenkė Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus ir buvęs sostinės Šeškinės sveikatos priežiūros centro vadovas Juozas Kairys – jie varžėsi antrajame ture.

Po pokalbio su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga naujuoju KRL direktoriumi išrinktas nuostolingai dirbančios Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas D.Steponkus.

Įstaigos, kuriai vadovavo R.Sakalauskas, finansinė padėtis stabili – teikdama medicinos paslaugas KRL sukaupė savų lėšų rezervą, gali įsigyti reikalingiausios medicinos įrangos.

Ministras viską numatė?

Klaipėdos centre įsikūrusi KLR – seniausia uostamiesčio ligoninė, bet visos jos patalpos tviska kaip naujos – suremontuotos, įrengtos pagal visus Europos Sąjungos standartus.

Prieš pusmetį visos operacinės, personalas, administracijos tarnybos persikėlė į naują aštuonių aukštų priestatą.

Konkurso pretendentų į KLR vadovo postą žinias ir patirtį vertino A.Verygos įsakymu sudaryta atrankos komisija, kuriai vadovauja laikinoji SAM kanclerė, Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

Penkių asmenų komisija, kurioje buvo ir Vyriausybės vicekancleris Almantas Mačiulis, anksčiau vadovavęs Susisiekimo ministerijos įsteigtai Transporto investicijų direkcijai, nusprendė, jog konkurse dėl KRL vadovo posto kovą turi tęsti D.Steponkus ir J.Kairys.

Ši žinia sujaudino KRL darbuotojus, įtariančius, jog A.Veryga jau iš anksto buvo numatęs, kas varžysis antrajame ture. Nugalėtoju paskelbus D.Steponkų, jie atvirai kritikavo ministro patvirtintą tvarką dėl ligoninių vadovų konkursų organizavimo.

Interesų konflikto neviešino

Maža to, KRL bendruomenė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisija (VTEK) prašydama įvertinti, ar rengiant konkursą nebuvo pažeista viešųjų ir privačių interesų derinimo tvarka.

Paaiškėjo, kad konkurso komisijos pirmininkės O.Vitkūnienės motina dirba Šilutės ligoninėje, kuriai vadovavo į kitą postą Klaipėdoje nusitaikęs ir jį užsitikrinęs D.Steponkus. Laikinoji SAM kanclerė O.Vitkūnienė iš konkurso pirmininko pareigų nenusišalino ir viešai nedeklaravo galimo interesų konflikto.

O.Vitkūnienė kartu kitais komisijos nariais vertino kandidatų į KRL vadovo postą kompetenciją, vadovavo priimant galutinius sprendimus. Paaiškėjo, kad jie yra palankūs D.Steponkui – laikinosios kanclerės motinos darbdaviui.

Pagal įstatymus asmenims, kurie dirba valstybės tarnyboje, draudžiama dalyvauti rengiant, svarstant, priimant sprendimus arba kitaip juos paveikti, jeigu tai gali įplieksti viešųjų ir privačių interesų konflikto žiežirbas.

Konkursas sukėlė įtarimų

Apie galimus pažeidimus informuoti aukščiausi valstybės vadovai – kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė ir jos įpėdinis Gitanas Nausėda.

Prašoma ištirti, ar A.Veryga nepiktnaudžiauja savo tarnybine padėtimi, neviršija įgaliojimų kartais supainiodamas viešuosius ir privačius interesus.

KRL medikai taip pat prašo stabdyti A.Verygos patvirtintą tvarką dėl sveikatos apsaugos įstaigų vadovų konkursų organizavimo, o jau įvykusius galbūt neskaidrius konkursus pripažinti negaliojančiais.

STT darbuotojai gautus klaipėdiečių skundus dėl galimo O.Vitkūnienės viešųjų ir privačių interesų konflikto persiuntė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kad ji juos išnagrinėtų ir paskelbtų savo išvadas.

Atsakydami medikams STT pareigūnai pažymėjo, jog visose valstybės įstaigose už korupcijos prevenciją tiesiogiai atsako jų vadovai – šiuo atveju sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Ministerijoms skelbiant atrankos į pavaldžių įmonių ar įstaigų vadovų postą konkursus atrankos komisijų nariais negali būti skiriami asmenys, dėl kurių nešališkumo tam tikromis aplinkybėmis gali iškilti abejonių.

Ieškos korupcijos apraiškų

A.Verygos patarėja, atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė „Lietuvos rytą“ patikino, jog ministras net nenutuokė, kad O.Vitkūnienės motina šilutiškė yra konkurse dalyvavusio D.Steponkaus pavaldinė: „Pavyko sužinoti, kad ši moteris Šilutės ligoninėje eina tik ūkinio pobūdžio pareigas, planuoja nuo kito mėnesio ten nebedirbti.

Sunku įsivaizduoti, kad ji galėtų daryti kažkokią įtaką A.Verygai.“

Suabejojęs SAM atrankos komisijos veiksmų skaidrumu ir konkursų į valstybės tarnybą organizavimo tvarka R.Sakalauskas dėl to jau kreipėsi į Vilniaus administracinį teismą.

Ministerijos vadovai skeptiškai vertina tokį R.Sakalausko žingsnį – pasak jų, jeigu būtų priimtas sprendimas anuliuoti konkurso rezultatus, tikėtina, kad ir D.Steponkus kreiptųsi į teismą.

Teisminiams ginčams užsitęsus ligoninė ilgą laiką dirbtų be nuolatinio vadovo.

KLR medikų informacija, regis, A.Verygą privertė susimąstyti – vakar ministras skubos tvarka pavedė SAM Teisės ir korupcijos departamentui atlikti vidinį tyrimą dėl Klaipėdoje susiklosčiusios situacijos.

Žada kovoti su nepotizmu

L.Bušinskaitė-Šriubėnė tai pat pažymėjo, jog medikų aršiai kritikuojamas naujasis gydymo įstaigų vadovų, kurie priskiriami karjeros tarnautojams, atrankos modelis buvo pritaikytas ne šiaip šiaip sau, o sekant geriausiais pavyzdžiais: „Tokią tvarką reglamentuoja Valstybės tarnybos įstatymas“.

Tuo tarpu R.Sakalauskas teigia, žinojęs, jog konkurso rezultatai bus iš anksto nulemti: „Šaltuką pajutau jau anksčiau bendraudamas su ministerija. Apmaudu, kad mano ir kitų ligoninės darbuotojų darbas paniekintas, sulaukiau net ir grasinimų, o per konkursą iš manęs tiesiog pasityčiota“.

Konkursą pralaimėjęs medikas neatmeta, kad dėl to bene labiausiai pasistengė į atrankos komisiją įtrauktas Vyriausybės vicekancleris, buvęs transportininkas A.Mačiulis: „Jis ironiškai, net pašaipiai vertino kiekvieną mano atsakymą, skyrė balus, gerokai mažesnius nei kitų kitų komisijos narių“.

„Nepotizmas nebus toleruojamas. Siekdama išvengti galimo interesų konflikto, O.Vitkūnienė turėjo informuoti ministrą, kur į kuo dirba jos motina, nusišalinti. Tuomet kitas žmogus būtų paskirtas į atrankos komisijos pirmininkus“, - tam tikras SAM klaidas pripažįsta L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Kiti regionai - svarbiau

Buvęs uostamiesčio ligoninės vadovas R.Sakalauskas įtaria tapęs nepageidautinu ministerijos valdininkams ir A.Verygai tik dėl to, kad stengėsi pagerinti gydymo įstaigos, kuriai vadovavo, padėtį, prašė leidimo įsteigti Kompetencijų centrą, pakeisti pasenusią medicinos įrangą, siūlė įvairių naujovių.

"Kai A.Veryga pradėjo vadovauti SAM, netgi apsidžiaugiau - tikėjausi, kad naujas energingas ministras padės mums įgyvendinti Klaipėdos krašte jau seniai pribrendusias sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos, finansavimo reformas, apie kurias kalbame daugelį metų.

Bet greitai įsitikinau, kad ministrui labiau rūpi kiti reikalai, kiti regionai. Daugybę kartų A.Verygą kvietėme atvykti, iš arčiau susipažinti su mūsų ligonine, kolektyvu. Jis nepasirodė net tada, kai buvo iškilmingai atidarytas naujas daugiaaukštis korpusas, negi tai – smulkmena ?“, - stebėjosi R.Sakalauskas.

Parankesni klusnūs vadovai

Medikas prisiminė, kaip prašęs SAM leidimo įsigyti naują 2,4 mln. eurų vertės aparatą moterų onkologinėms ligoms diagnozuoti ir gydyti: „Teikdami medicinos paslaugas buvome sukaupę savų lėšų, bet ministerijos valdininkai tik pasišaipė – esą užteks mums ir senos įrangos. Nurėžė nuo sąmatos 1,3 mln. eurų“.

Klaipėdos medikų prašymai skirti lėšų senai Tuberkuliozės ligoninei iškelta už uostamiesčio ribų, pasak R.Sakalausko, jau daugelį metų nuo ministerijos valdininkų kabinetų slenksčių  atsimuša, kaip žirniai nuo sienos. Jie nepasako, kaip turėtų veikti prie KRL prijungta Skuodo ligoninė.

„Gal pernelyg uoliai prašiau, reikalavau, reiškiau savo nuomonę – SAM departamentų vadovai tokių nemėgsta, jiems reikia kitokių - paklusnių ir nuolankių“, - nuoskaudas atvirai išliejo R.Sakalauskas.

Konkursą laimėjęs Šilutės ligoninės vadovas D.Steponkus mano, kad įtarimai dėl galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto yra nepagrįsti: "O.Vitkūnienės motina pas mus dirba liftininke, aš ir ministerijos tarnautojai šio fakto nesureikšminame, išdėstyta sąmokslo teorija neturi jokio pagrindo".

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.