Į Druskininkus siunčiami buldozeriai

Vijūnėlės dvaru vadinamas pastatas Druskininkuose turi būti nugriautas. Taip vakar nusprendė septyni Aukščiausiojo teismo teisėjai, nors namo savininkas jį pasistatė turėdamas visus leidimus.

Jeigu vadinamasis Vijūnėlės dvaras vis dėlto bus nugriautas, jo savininkams turėtų būti sumokėta 1,6 milijono eurų.
Jeigu vadinamasis Vijūnėlės dvaras vis dėlto bus nugriautas, jo savininkams turėtų būti sumokėta 1,6 milijono eurų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 12:53 PM

Druskininkų pakraštyje stovintis vadinamasis Vijūnėlės dvaras – ko gero, daugiausia dėmesio Lietuvoje sulaukęs privatus namas.

Apie jį savo metiniame pranešime yra kalbėjusi vakar kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jo likimą jau du kartus sprendė Aukščiausiasis teismas, šįkart – net septyni teisėjai.

Kažin ar šis pastatas kam nors būtų užkliuvęs, jei stovėtų apleistoje teritorijoje, o ne šalia Vijūnėlės tvenkinio? Vadinamąjį dvarą reikalaujama nugriauti būtent dėl to, kad jis esą stovi kurorto zonoje.

„Vieta, kurioje stovi šis pastatas, – ne parkas, tai tiesiog sutvarkyta teritorija, o Druskininkuose nėra nustatyta jokių kurortinių zonų. Gyvenamųjų namų statybas draudžianti zona yra nustatyta vieninteliame Lietuvos kurorte – Palangoje. Tai esame aiškinę jau ne kartą, todėl apmaudu, kad to nesuprato net Aukščiausiojo teismo teisėjai“, – vakar kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Jei tektų griauti nelegaliu pripažintą pastatą, nuostolių patirtų ne tik jo savininkai Žilvinas ir Zina Poviloniai, bet ir Druskininkų savivaldybė.

Teismo ekspertai, įvertinę Druskininkuose esantį pastatą ir jo griovimo išlaidas, nustatė, jog tai kainuotų 1,6 milijono eurų. Statinio savininkai dar pernai teismui įteikė ieškinį, kuriuo prašoma šią žalą priteisti iš valstybės ir Druskininkų savivaldybės.

Nugriauti Vijūnėlės dvarą nusprendęs Aukščiausiasis teismas atmetė Ž.Povilonio prašymą leisti per metus pašalinti neteisėtos statybos padarinius ir pakeisti pastato paskirtį, nors savininkai įrodinėjo, kad taip mažesnių nuostolių patirtų ir jie, ir valstybė.

Tačiau teisėjų kolegija buvo kategoriška: sprendimas turi būti toks, kokį buvo priėmęs Vilniaus apygardos teismas (VAT), – neteisėtą pastatą nugriauti.

Teisėjų kolegijos teigimu, leidus pastatą perstatyti ar pakeisti jo paskirtį būtų pakeista VAT sprendimo esmė.

Ši Aukščiausiojo teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Visus reikalingus leidimus statyboms gavusiems ir namą šalia Vijūnėlės tvenkinio pastačiusiems verslininkams liko vienintelė viltis – Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT), kuris jau yra priėmęs jų skundą.

Ž.Povilonis skundė Lietuvos teisinę sistemą, užkirtusią kelią netrukdomai naudotis jam priklausančia nuosavybe, ir pažeistas teises į teisinį saugumą.

Skunde verslininkas nurodė negalėjęs numatyti, kad pastatas, kurį jis statėsi vietoj dar 1992 metais privatizuotos buvusios valčių prieplaukos, privalės būti nugriautas. Tačiau Aukščiausiasis teismas vakarykšte nutartimi nusprendė pastatą griauti nelaukiant EŽTT sprendimo.

„Tokį teismo sprendimą sunku suvokti sveiku protu ir logika. Juo buvo peržengtos moralės, teisės ir žmogiškumo ribos.

Ko tuomet teisine valstybe besivadinančioje Lietuvoje verta privati nuosavybė?

Tai – užsakomoji teisė“, – piktinosi Druskininkų meras R.Malinauskas.

Ginti stojo Druskininkų gyventojai

Teisėsaugos dėmesiu vadinamajam Vijūnėlės dvarui buvo pasipiktinę ir Druskininkų gyventojai.

Surinkę šešis su puse tūkstančio parašų gyventojai Seimui įteikė raštą, kuriame teigė, kad teisėsaugai įtaką darantys politikai, net nelaukdami tyrimų pabaigos ar galutinių sprendimų, nekart viešai pareiškė, kad neteisėtus pastatus būtina nugriauti, o kaltus asmenis nuteisti.

Seimui atsisakius sudaryti laikinąją komisiją ir aiškintis, kurie politikai darė įtaką teisėsaugai, Druskininkų savivaldybės tarybos atstovai raštą perdavė Peticijų komisijos pirmininkui Petrui Čimbarui ir artimiausiu metu planuoja kreiptis į naująjį prezidentą Gitaną Nausėdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.