Vyriškai S. Skvernelio Vyriausybei teks ieškoti moters, ir net ne vienos

Premjeras Saulius Skvernelis, kalbėdamas apie Lietuvos atstovą naujos sudėties Europos Komisijoje (EK), yra teigęs, kad mūsų šalį domintų keturių sričių portfeliai.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Saulius Skvernelis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Rasa Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Rasa Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 19, 2019, 5:44 PM

Tačiau iki lapkričio mėnesio dar EK dirbsiantis Vytenis Andriukaitis skeptiškai vertino pageidavimus, deleguojant savo atstovą į šią svarbią Europos Sąjungos (ES) instituciją. Jis mano, kad Lietuva jau prarado galimybę rinktis.

„Kaip galima kalbėti apie sritis, kai dabar jau yra žinomi aštuoni ES šalių kandidatai, o iš jų – tik dvi moterys? Be to, reikėtų turėti omenyje, kad buvusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (60 m.) EK vadove Europos Parlamente išrinkta tik devynių balsų persvara, todėl jai teks tvirtai vykdyti prisiimtus įsipareigojimus“, – kalbėjo V.Andriukaitis.

Jis pabrėžė, kad U.von der Leyen yra pažadėjusi, kad jos vadovaujamoje EK iš 28 narių pusė postų atiteks moterims. Pasak V.Andriukaičio, šis Komisijos vadovės įsipareigojimas yra kertinis. Ji net pažadėjo, kad jos kadencijos metu panaši bus ir EK tarnautojų sudėtis.

„Esu tikras, kad U.von der Leyen su Lietuva ves kietas diskusijas, rinkdamasi EK narį tarp vyro ir moters“, – tvirtino V.Andriukaitis.

Jau pasirinkti keli kandidatai

S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas lrytas.lt teigė, kad premjeras jau turi kelis kandidatus EK nario postui užimti. Ką iš jų pasirinks Lietuvai atstovauti, turėtų paaiškėti kitą savaitę.

Ar tarp tų kandidatų yra moterų, Vyriausybės vadovas esą atskleisti kol kas nenorįs.

„Man atrodo, kad S.Skvernelis jau atsisakė planų išvykti dirbti į EK“, – svarstė Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, buvę ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

Ir jis, ir kiti Seimo nariai kalbėjo, kad seniai politiniuose kuluaruose aptariamos finansų ministro Viliaus Šapokos, energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūros.

Nors prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė norą krašto apsaugos ministro poste ir toliau matyti Raimondą Karoblį, o diplomatijos šefu – Liną Linkevičių, jie taip pat minimi kaip galimi kandidatai eiti eurokomisaro pareigas.

Ar verta ieškoti moters?

Prancūziškas posakis cherchez la femme (ieškoti moters) šį kartą Lietuvai gali sukelti nemažai problemų, nes iš valdančiosios daugumos, kuri turi prerogatyvą siūlyti kandidatą į eurokomisarus, kol kas nesigirdi nė vienos realesnės kandidatės moters.

Kalbas Seime, esą paskutinę minutę gali būti pasiūlyta įtakingos valstietės Seimo narės Agnės Širinskienės kandidatūra, šios partijos lyderis Seimo Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis pavadino nerimtomis: „Tikrai ne. Rasti ir prezidentui, o po to Seimui teikti Lietuvos atstovą į EK yra Vyriausybės pareiga.“

Kažin ar šia priveligija galėtų pasinaudoti opozicinės partijos, nors jau ne kartą buvo minėtos ir konservatorių atstovės Ingridos Šimonytės, ir socialdemokratės Rasos Budbergytės pavardės.

„Esu absoliučiai tikras, kad U.von der Leyen iš visų ES šalių, teikiančių savo kandidatus į EK, reikalaus lyčių pusiausvyros. Jeigu ji su šiuo savo pažadu pralaimės, jos autoritetas Europos Parlamente iš karto kris“, – teigė manąs V.Andriukaitis.

Jis priminė, kad naujajai EK vadovei per šimtą dienų teks pateikti planą, kaip įgyvendinti savo pažadus.

Komisaro portfelis pergalės negarantuoja

Kalbas, kad Lietuvai svarbus vienos ar kitos srities EK nario portfelis, V.Andriukaitis pavadino populistinėmis: „Aš nežinau, kas Lietuvai būtų neaktualu. Svarbu ir žemės ūkis, ir enegertika, ir sveikatos apsaugas, ir mokslo investicijos bei invovacijos. Net juokinga, kai kalbama, esą Lietuvai labai svarbi enegertika, nes netoli Vilniaus statoma Astravo atominė elektrinė. Ar Austrijai labai galvą skaudėjo dėl Čekijos arba Slovakijos atomonių elektrinių? Argi buvo užblokuota jų statyba?“

Pasak V.Andriukaičio, Astravo atominės elektrinės problemos yra visos Europos bei Skandinavijos šalių reikalas.

„Kai kurios ES šalys narės jau susiderėjusios dėl rūpimų sričių ir, matyt, dalis komisarų portfelių išdalyta. Net nežinočiau, kokią sritį, kuri rūpėtų tik Lietuvai, būtų galima išskirti. Juk visa EK dirba ir priima sprendimus bendrai“, – kalbėjo jau trečią kadenciją Europos Parlamente dirbsianti socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

Tačiau ji pastebėjo, kad Lietuvoje svarstant, kas šaliai galėtų atstovauti EK, tvyrantis neapibrėžtumas ir slapukavimas nėra naudingi.

V.Blinkevičiūtė, kaip ir jos kolega V.Andriukaitis, pabrėžė, kad Lietuva privalės U.von der Leyen pateikti dvi kandidatūras – vyro ir moters – į EK nario pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.