Seimas baigė pavasario sesiją, vasaros gale – šaukiama neeilinė

Seimas ketvirtadienį baigė pavasario sesiją.

Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas baigė pavasario sesiją, vasaros gale – šaukiama neeilinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas baigė pavasario sesiją, vasaros gale – šaukiama neeilinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-07-25 15:20

Ji buvo pratęsta dėl liepos viduryje turėjusios vykti prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos, taip pat dėl premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūros svarstymo po Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo.

Valdantieji ketvirtadienį svarstė dar kartą pratęsti sesiją, kad baigtų Vyriausybės formavimą ir apsvarstytų Lietuvos kandidatūrą į Europos Komisijos narius, bet nusprendė sušaukti neeilinį posėdį rugpjūčio pabaigoje.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad pagrindiniai pavasario sesijos darbai yra įteisintas individualus konstitucinis skundas, kompromisu užbaigta diskusija dėl vaiko teisių apsaugos sistemos modelio ir priimti teisės aktai dėl elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa.

„Šią sesiją buvo nemažai įtampų dėl vykusių trejų rinkimų ir dviejų referendumų“, – sakė V. Pranckietis.

„Sudėtinga buvo ir politinėms jėgoms, ir institucijoms, vis dėlto galime pasidžiaugti, kad Vyriausioji rinkimų komisija rinkimus suorganizavo be didesnių trikdžių, nebuvo inicijuota nė vieno teisminio proceso“, – pridūrė jis.

Vis dėlto Seimo pirmininkas teigė, kad parlamentarai neapsvarstė beveik pusės numatytų priimti 545 teisės aktų.

„Galiu retoriškai klausti, ko pritrūko dirbti našiau? Laiko, jėgų ar politinės valios?“ – kalbėjo parlamento vadovas.

Pasak jo, Vyriausybė negali įgyvendinti sprendimų, susijusių su planuotu priimti įstatymų patvirtinimu.

V. Pranckietis sakė, kad ryškiausias pavasario sesijos akcentas buvo derybos dėl naujos valdančiosios koalicijos ir su ja susiję ministrų pasikeitimai.

„Siekime darnaus ir sklandaus darbo su perkrauta Vyriausybe ir naujuoju prezidentu. Žmonės tikisi susikalbėjimo tarp institucijų“, – tvirtino politikas.

Pagal Konstituciją, Seimo pavasario sesija pradedama kovo 10 dieną ir baigiama birželio 30 dieną. Rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną.

Valstietis J. Jarutis sako, kad Seime bus balsuojama dėl Vyriausybės programos

Valdančiųjų valstiečių frakcijos lyderio pavaduotojas Jonas Jarutis sako, kad atnaujintas Ministrų kabinetas įgaliojimus gaus Seime rugpjūčio pabaigoje balsuojant dėl Vyriausybės programos.

Pasak jo, to pageidavo prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentūra išreiškė norą daugiau pabendrauti su būsimais ministrais ir pasirinktas variantas buvo (tvirtinti Ministrų kabinetą) per Vyriausybės programos tvirtinimą“, – žurnalistams Seime sakė J. Jarutis.

„Dabar renkami parašai ir, manau, bus surinkti, kad neeilinė sesija bus rugpjūčio 20 dieną“, – pridūrė jis, Seimui baigus pratęstą pavasario sesiją.

Prieš kelias savaites dėl naujos koalicijos sutarę valdantieji nusprendė pakeisti mažiausiai tris ministrus – susisiekimo, vidaus reikalų ir žemės ūkio.

Viešai įvardyta, kad šioms ministerijoms vadovauti siūlomos Lenkų rinkimų akcijos atstovų Vladislavo Kondratovičiaus, Jaroslavo Narkevičius ir „socialdarbiečio“ Andriaus Palionio kandidatūros.

Seimui teks balsuoti dėl Vyriausybės programos, jeigu bus pasirinktas variantas pakeisti tris ministrus iš karto, o ne tai daryti prezidentui patvirtinus senąjį kabinetą. Politikai šį variantą vadina ilguoju Vyriausybės tvirtinimo scenarijumi, premjerui šią savaitę laimėjus pasitikėjimo balsavimą Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.