Jūros šventėje – duoklė tragiškai žuvusiam kapitonui

Koncertai, parodos jūros tema, senovinių laivų paradas, spalvingos eitynės, ekskursijos laivais, varžybos. Visa tai laukia jubiliejinėje Jūros šventėje, kurios pirmieji akordai nuskambėjo vakar.

 Jūros šventėje – duoklė tragiškai žuvusiam kapitonui.<br> lrytas.lt koliažas
 Jūros šventėje – duoklė tragiškai žuvusiam kapitonui.<br> lrytas.lt koliažas
Po kai kurių dvejonių šiemet taip pat nutarta Klaipėdoje surengti istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“.<br>A.Mažūno nuotr.
Po kai kurių dvejonių šiemet taip pat nutarta Klaipėdoje surengti istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“.<br>A.Mažūno nuotr.
„Dangės flotilei“ daug metų vadovavo kapitonas R.Adomavičius.<br>G.Pilaičio nuotr.
„Dangės flotilei“ daug metų vadovavo kapitonas R.Adomavičius.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kapitono nelaimė sujaudino ir prodiuserį, politiką bei televizijos veidą Kristupą Krivicką. Anot jo, TV garsenybės jūroje elgiasi nesaugiai.<br>LRT nuotr.
Kapitono nelaimė sujaudino ir prodiuserį, politiką bei televizijos veidą Kristupą Krivicką. Anot jo, TV garsenybės jūroje elgiasi nesaugiai.<br>LRT nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>G.Pilaičio nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>G.Pilaičio nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>VSAT nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>VSAT nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>Lrytas.lt nuotr.
Kurėno kapitono kūnas atrastas Kuršių mariose<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 6:36 AM, atnaujinta Jul 26, 2019, 6:40 AM

„Jūra tinka visiems“ – su tokiu šūkiu šiandien Klaipėdoje prasideda Jūros šventė.

Didžiausias ir populiariausias vasaros festivalis mini 60-metį. Šiemet jame tikimasi sulaukti apie pusę milijono svečių.

Turėtų atvykti ir naujasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda – iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas į pajūrį sugrįžta lyg į savuosius namus.

Jūrininkai žygiuos gatvėmis

Pirmieji šventės akordai nuskambėjo vakar – Kopgalyje prie paminklo „Albatrosas“ buvo pagerbti jūrininkai.

Šiandien pavakare uostamiesčio gatvėmis pražygiuos klegančių, šokančių, įvairius pokštus krečiančių klaipėdiečių eitynės.

Karnavalą primenančios eitynės – daugiausia dalyvių bei žiūrovų sutraukiantis šventės renginys.

Jį papuoš ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų rikiuotė. Flotilės atstovai drauge su pučiamųjų orkestru žygiuos eitynių priekyje, o už jų žengs ir žiūrovus sveikins daugiau nei 7000 klaipėdiečių – jūrinės bendruomenės atstovų.

Šventiniame vakare koncertų salėje bus pagerbti geriausi prekybos ir žvejybos laivyno jūrininkai, uosto darbuotojai.

Dangės upėje vyks spalvingas renginys „Dangės flotilė“ – senamiestyje, tarp Biržos ir Pilies tiltų, susitelkę istoriniai laivai skleis žinias apie krašto laivybos tradicijas, pamario žvejų buitį, papročius ir kultūrą.

Abejones išblaškė sūnus

Visi Lietuvos jūrų muziejaus renginiai skiriami neseniai Kuršių mariose žuvusiam kurėno kapitonui ir istorikui Romaldui Adomavičiui atminti.

Paskutinė kapitono ir jo sūnaus Romualdo, taip pat istoriko, knyga „Lietuvos jūrininkų žinynas. Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai“ pristatyta Klaipėdos apskrities bibliotekoje.

„R.Adomavičius „Dangės flotilei“ vadovavo septynerius metus. Po skaudžios nelaimės abejojome, ar rengti laivų paradą, bet jo sūnus išblaškė visas abejones, tad žmonės vėl galės grožėtis plokščiadugniais kurėnais Danės krantinėse. Tai bus didžiausia pagarba žuvusiajam“, – sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Kuršių mariose vyks tradicinė kurėnų ir kitokių senovinių burvalčių regata „Burpilis“, o Danės upėje drakonų klasės valtimis varžysis klaipėdiečių ir svečių įgulos, bus surengtos ir aštuonviečių valčių lenktynės.

Renginiuose atsispindės Lietuvos jūrų muziejaus kūrėjo ir ilgamečio vadovo, istoriko Aloyzo Každailio veikla – Kopgalio tvirtovės mūrus papuoš jo garbei atidengta skulptoriaus Algirdo Boso sukurta paminklinė plaketė.

Fiesta dideliems ir mažiems

Prie Danės krantinės prigludusiam burlaiviui „Meridianas“ bus iškilmingai suteiktas Europos jūrų kultūros paveldo ženklas.

20 metų leidžiamo tarptautinio jūrų verslo žurnalo „Jūra. More. Sea“ darbuotojai šio burlaivio denyje pristatys dar vieną knygą apie pastarųjų dviejų jūrinės bendruomenės gyvenimo dešimtmečių aktualijas.

„Meridiano“ aikštėje įsikūrusiuose Klaipėdos uosto, bendrovių „Klaipėdos nafta“, „Aros Marine“, „Lietuvos geležinkeliai“ paviljonuose žmonės išvys virtualius laivų krovos ir traukinių valdymo įrenginių modelius, pamatys autentišką laivo „Independence“ aplinką.

„Meridiano“ aikštėje įsikurs Burinuko uosto dirbtuvės – erdvė mažiesiems šventės dalyviams. Čia jie mokysis kurti gražų, draugišką ir spalvingą uostamiestį.

Vaikai į dangų paleis 60 baltų balandžių – tiek, kiek kartų Klaipėdoje rengiama Jūros šventė.

Daug linksmybių laukia Turgaus gatvėje – ten bus galima pereiti vandens sieną nesušlapus, keltuvu pakilti virš gatvės šurmulio.

Prezidentas nuleis vainiką

Į Klaipėdą vėl suplauks dideli istoriniai burlaiviai. Įspūdingiausi – Kolumbijos karinių jūrų pajėgų laivas „Gloria“, Vokietijos „Santa Barbara Anna“, praeityje priklausęs garsiai airių muzikos grupei „Kell Familly“.

Viešės keturi Lenkijos burlaiviai: „Bartic Beauty“, „Bonawentura“, „Brys H“ ir „Antica“.

Visi laivais bus atverti lankytojams, jeigu orai bus palankūs, išplukdys juos į trumpalaikes ekskursijas po Baltiją ir Kuršių marias.

Prezidentas G.Nausėda dalyvaus ceremonijoje, kurioje bus pagerbti žuvusieji jūroje, – karo laivu „Aukštaitis“ išplauks į Baltiją nuleisti gėlių vainikų.

Vieną vainiką kariškiai pirmą kartą į atvirą jūrą nuleis iš sraigtasparnio – taip jie pagerbs visus vandenyse žuvusius oreivius.

Vilios įspūdingi fontanai

Klaipėdiečių pamėgtas tradicinis renginys „Šokantys ir dainuojantys fontanai“ šiemet vyks prie skulptūros „Neringa“ – geroji milžinė taps gamtos stichijas vienijančiu Jūros šventės simboliu.

Kitas kuklesnis, bet ne mažiau įspūdingas fontanas čiurlens, skleis muziką ir šviesas Turgaus ir Tiltų gatvių sankirtoje.

Jūros šventė. Liepos 26–28 d., Klaipėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.