G. Nausėda gavo signalą iš Briuselio: valdančiųjų laukia išbandymas

„Ieškokite ir atsiųskite moterį“! – panašaus turinio laišką, neoficialiomis lrytas.lt žiniomis, yra gavęs prezidentas Gitanas Nausėda iš Briuselio, kuriuo Lietuva raginama į naują Europos Komisiją (EK) siūlyti moterį.

 Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda ir Ramūnas Karbauskis.<br> lrytas.lt koliažas
 Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda ir Ramūnas Karbauskis.<br> lrytas.lt koliažas
 Ramūnas Karbauskis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ramūnas Karbauskis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br> D.Umbraso nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br> D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rima Baškienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rima Baškienė.<br>D.Umbraso nuotr.
V.P.Andriukaitis.<br>T.Bauro nuotr.
V.P.Andriukaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 30, 2019, 7:52 AM, atnaujinta Jul 30, 2019, 1:21 PM

Naujoji EK vadovė Ursula von der Leyn į šį svarbų postą Europos parlamente buvo patvirtinta tik devynių balsų persvara. Todėl, dar iki šių metų lapkričio eurokomisaru dirbsiantis Vytenis Andriukaitis įsitikinęs, kad ji stengsis skrupulingai vykdyti savo duotus pažadus. Vienas jų, kuris U. Von der Leyen taip pat padėjo pelnyti įtakingas pareigas – pusė EK narių turi būti vyrai ir pusė – moterys.

Suklupti būtų pavojinga

„Mano žiniomis, U. Von der Leyen jau pateikė visoms Europos Sąjungos šalių vyriausybėms, išskyrus Danijos ir Nyderlandų (buvo pasiektas kompromisas, kad šios šalys savo nuožiūra siūlytų kandidatus į EK. Danija pasiūlė moterį, Nyderlandai – vyrą – red.), pageidavimus, kad būtų pasiūta po dvi pavardes – vyro ir moters. Pažado, kad EK būtų pusė vyrų ir pusė moterų įgyvendinimas sykiu bus ir jos reputacijos bei pasitikėjimo ja išbandymas. Todėl man labai keista, kad Lietuvoje diskutuojama apie galimus kandidatus postui EK užimti, tačiau absoliučiai nekreipiamas dėmesys, kokia šiuo metu Europos parlamente politinė aplinka“, – apgailestavo V. Andriukaitis.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvai jokių nuolaidų nebus daroma. Mūsų šalis privalės U. Von der Leyen pateikti vyro ir moters kandidatūras EK nario postui užimti.

Andriukaitis priminė, kad naujos kadencijos Europos parlamentas ypatingą dėmesį skirs lyčių lygybei. Dėl to jau patvirtinta ir strategija. Lietuvoje veikia ir Lyčių lygybių institutas.

„Bet, deja, Lietuva elgiasi, kaip kaimas. Lyčių lygybės klausimu nevyksta jokia diskusija. Nesuprantu, kodėl europiniais klausimais nediskutuojama taip, kaip priklauso? U. Von der Leyen tikrai šiuo klausimu nenusileis ir nerizikuos suklupti ties pirmuoju savo pažadu“, – svarstė eurokomisaras.

Frakcijos pozicija nieko nereiškia?

Praėjusią savaitę Seimo valstiečių frakcija į eurokomisaro postą pasiūlė savo partietį ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių. Premjerą Saulių Skvernelį tokie politiniai frakcijos, kuriai ir jis pats priklauso, viražai nustebino.

Lrytas.lt žiniomis, vyriausybės vadovas kol kas renkasi iš trijų kandidatų – V. Sinkevičiaus, finansų ministro Viliaus Šapokos ir energetikos ministro Žygimamnto Vaičiūno kandidatūrų.

„Tai, kad frakcijoje buvo pakalbėta šiuo klausimu nėra nieko blogo ar nusikalstamo. Nebuvo net jokio svarstymo iš esmės. Tiesiog buvo pasakyta, kad turime kolegą, kuriuo pasitikima ir kuris gerbiamas – V. Sinkevičius. Apie sąlygas, kurias kelia būsimiems eurokomisarams U. Von der Leyen mes nei žinojome, nei diskutavome“, – teigė Seimo pirmoji vicepirmininkė, viena įtakingiausių valstiečių atstovių Rima Baškienė.

Ji pripažino, kad ieškant moterų kandidatūrų eurokomisaro postui užimti, gali kilti problemų. Juk iš Briuselio jau sulaukta priekaištų ir dėl to, kad Lietuva vienintelė ES šalis savo vyriausybėje, neturinti moterų.

„Bet mes visada sakome, kad svarbiausia – ne lytiškumas o – kompetencija. Ieškant asmens, kuris Lietuvai atstovautų EK, taip pat norėtųsi kreipti dėmesį į gebėjimus, patirtį. Bet palaukime vyriausybės vadovo ir prezidento sprendimo“, – kalbėjo R. Baškienė.

Ji patikino, kad per rugpjūčio 20 d. numatytą ne eilinę Seimo sesiją bus tvirtinama ne tik naujoji vyriausybė, bet Lietuvos atstovas EK.

Pagal galiojančią tvarką, vyriausybės vadovas, su šalies prezidentu suderinęs eurokomisaro kandidatūrą, teikia Seimui. Šis privalo priimti protokolinį nutarimą, už kurį balsuoja visi parlamentarai. Prieš tai kandidatas privalo susitikti su visomis Seimo frakcijomis.

Kas galėtų rasti moterį?

„Gandų nekomentuoju“, – toks buvo kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės atsakymas į politiniuose kuluaruose girdimas kalbas, esą jai galėtų būti pasiūlyta antrą kartą imtis eurokomisaro portfelio.

Briuselio koridorius išmanantys diplomatai teigė, kad galioja nerašytos taisyklės, jog buvusiems šalių vadovams eurokimisarų postai, kaip per menki, nėra siūlomi.

Kaip prasitarė kai kurie su lrytu.lt bendravę politikai, prezidentas G. Nausėda pritartų buvusios savo priešininkės per rinkimus, Seimo Audito komiteto vadovės Ingridos Šimonytės kandidatūrai. Tačiau vargu, ar už ją, esančią konservatorių stovykloje, balsuotų didžiausia Seimo valstiečių frakcija. Greičiausiai valstiečiai nepritartų ir kitos konservatorių atstovės, du kartus Europos parlamento nario mandatą turėjusios Laimos Andrikienės kandidatūrai.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigė esąs tikras, kad Briuselyje būtų labai palankiai įvertintos socialdemokračių, Seimo narės Rasos Budbergytės, penkerius metus dirbusios Europos Audito rūmuose, ir Europos parlamento Užimtumo komiteto vicepirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūros. Galbūt joms pritartų ir valstiečiai, nes jie, pasak G. Palucko, savo tarpe tokių patyrusių politikių neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.