Į Zuokų „lobio“ istoriją įsuktas G. Sodeika turi savo versiją, atnešė ir naujų dokumentų

Nuo pareigų mėnesiui nušalintas Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Gintaras Sodeika penktadienį apsilankė Vilniaus miesto savivaldybėje, į kurią jis atgabeno dokumentų, kurie, anot paties G.Sodeikos, turėtų įrodyti, kad politiko Artūro Zuoko namuose rasti daiktai nepriklauso J.Meko vizualiųjų menų centrui. Ir tai padėtų toliau tirti šią situaciją sudarytai komisijai.

Į Zuokų „lobio“ istoriją įsuktas G. Sodeika turi savo versiją, atnešė ir naujų dokumentų<br>Lrytas.lt koliažas
Į Zuokų „lobio“ istoriją įsuktas G. Sodeika turi savo versiją, atnešė ir naujų dokumentų<br>Lrytas.lt koliažas
Gintaras Sodeika<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaras Sodeika<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaras Sodeika.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintaras Sodeika.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 2, 2019, 12:48 PM, atnaujinta Aug 2, 2019, 1:43 PM

Po susitikimo G.Sodeika žurnalistams sakė, kad atnešė papildomų dokumentų.

„Aš buvau pakviestas savo kuratorių – Kultūros ir ugdymo skyriaus darbuotojų, atnešti ir pateikti papildomos medžiagos apie mūsų turimą kolekciją. Kad komisija galėtų turėti gaires tam darbui, kurį ji turi atlikti. Manau, kad mano atnešti dokumentai padės jiems geriau susiorientuoti ir atlikti savo darbą“, – penktadienį žurnalistams sakė G.Sodeika.

Jis pabrėžė, kad ir toliau neatsitraukia nuo minties kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo pažeminimo.

„Manau, kad tai yra logiška“, – sakė jis.

Paklaustas, ar mero ar aukštų savivaldybės valdininkų kalbų dėl jo kaltės jis netraktuoja kaip spaudimo sprendimą priimsiančiai komisijai, G.Sodeika pripažino, kad turi ir tokią teoriją.

„Esu tai svarstęs. Galėčiau pasakyti net daugiau, kas galėtų paneigti, kad norima šį centrą kaip nors likviduoti, galbūt kam nors yra reikalingos patalpos, gal planuojama privatizuoti, kas tai galėtų paneigti“, – svarstė centro vadovas.

„Juolab, kad šios patalpos, ir kitų kultūrinių įstaigų patalpos ne kartą buvo atsidūrę privatizuojamų objektų sąraše“, – teigė jis. 

Jo teigimu, dabar jis lauks, kol komisija „nors kiek pajudės analizuodama situaciją“.

A.Zuokienė tvirtino, kad nežinojo

G.Sodeika nuo pareigų nušalintas trečiadienį, po to, kai savivaldybės atstovai iš politikės A.Zuokienės namų išgabeno per šimtą dėžių su, kaip manoma, menininkui Jonui Mekui priklausiusiais daiktais. Šios dėžės buvo adresuotos J.Meko fondui. Tai yra privati pelno nesiekianti organizacija. G.Sodeikos vadovaujamo JMVMC steigėjas yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Fondo direktorius Edgaras Stanišauskas trečiadienį BNS sakė, kad dėžėse – ne kūriniai, o prieš dešimtmetį iš Jungtinių Valstijų atsisiųstos knygos, plakatai, eskizai, projektorius, priklausantis J.Meko fondui. Juos esą ketinta panaudoti kuriant J.Meko kino centrą, o daiktai sandėliuoti A.Zuoko namuose, nes kitur nebuvo vietos.

Apie radinį savivaldybei pranešė politiko sutuoktinė Agnė. Moteris tvirtino, kad apie gausybę meno kūrinių ir asmeninių J.Meko daiktų iki šiol nieko nežinojo. Turtas nedeklaruotas nei jos, nei buvusio sostinės mero A.Zuoko deklaracijoje.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovo P.Poderskio, savivaldybėje šiuo metu suformuotos dvi komisijos: viena vertins tai, kas rasta dėžėse, kita – galimą G.Sodeikos atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.