Kauno ligoninėje – itin dosnus A. Verygos bičiulio reveransas savo gerai pažįstamiems

Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) vadovo konkurse nesėkmę patyręs dabartinis generalinis direktorius Linas Vitkus prieš palikdamas postą dar suspėjo itin aktyviai pasirūpinti gerų pažįstamų reikalais.

 Asmeniniu L.Vitkaus draugu laikomas ministras A.Veryga, atrodo, yra pamiršęs skambius pažadus kelti medicinos įstaigų vadovams aukščiausius skaidrumo standartus.<br> lrytas.lt koliažas.
 Asmeniniu L.Vitkaus draugu laikomas ministras A.Veryga, atrodo, yra pamiršęs skambius pažadus kelti medicinos įstaigų vadovams aukščiausius skaidrumo standartus.<br> lrytas.lt koliažas.
Skundai dėl Kauno ligoninės buvo pasiekę ir Sveikatos apsaugos ministeriją, ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.<br> M.Patašiaus nuotr.
Skundai dėl Kauno ligoninės buvo pasiekę ir Sveikatos apsaugos ministeriją, ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.<br> M.Patašiaus nuotr.
L.Vitkus tikino nežinojęs, su kuo susijusi konkursus laiminti įmonė.
L.Vitkus tikino nežinojęs, su kuo susijusi konkursus laiminti įmonė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 8:51 AM

39 100 eurų. Tokią sumą per artimiausius metus iš Respublikinės Kauno ligoninės susižers bendrovė „Sidabrilis“, kurios vienas iš steigėjų ir bendraturčių yra Povilas Kačinskas.

Jokia paslaptis, kad kauniečio tėvas Leonas Kačinskas yra asmeninis L.Vitkaus bičiulis. Negana to, L.Kačinskas be konkurso yra įdarbintas RKL Psichiatrijos klinikos laikinuoju vadovu.

„Sidabriliui“ apskritai stulbinamai sekasi laimėti RKL skelbiamus viešuosius konkursus ligonių pervežimo paslaugai teikti. Nuo 2018 m. pradžios ši įmonė su ligonine jau pasirašė sutarčių, kurių vertė – 89 tūkstančiai eurų.

Visa tai žinoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovams. Bet asmeniniu L.Vitkaus draugu laikomas ministras Aurelijus Veryga, atrodo, yra pamiršęs skambius pažadus kelti medicinos įstaigų vadovams aukščiausius skaidrumo standartus.

Nusišypsojo netikėta sėkmė

Prieš ketverius metus įkurtai bendrovei „Sidabrilis“ iš pradžių sekėsi sunkiai.

Pervežimo paslaugas teikiančiai įmonei pirmąjį viešąjį konkursą pavyko laimėti 2016-aisiais, kai pasirašė automobilių su vairuotojais 13 770 eurų nuomos sutartį su Kauno Šilainių poliklinika. Kitais metais su ta pačia gydymo įstaiga buvo sudaryta dar viena 3 tūkst. eurų vertės sutartis.

„Sidabriliui“ ūmai sektis ėmė 2018-aisiais, kai viena po kitos buvo pasirašytos trys sutartys su Respublikine Kauno ligonine dėl greitosios pagalbos paslaugos teikimo. Šių sutarčių vertė – 49 900 eurų.

Visa tai įvyko po RKL generalinio direktoriaus L.Vitkaus vestuvių su pavaldine Jolanta Rukanskiene.

Akylesniems kauniečiams pro akis neprasprūdo, kad 2017 metais surengtose iškilmėse jaunavedžių liudininkais buvo pakviesti L.Kačinskas su žmona Daiva. Besišypsančio ketverto nuotraukas publikavo ir garsenybes aprašantis žurnalas.

Netrukus sėkmė nusišypsojo ir senam L.Vitkaus bičiuliui L.Kačinskui. 2018-ųjų rudenį jis buvo paskirtas RKL Psichiatrijos klinikos laikinuoju vadovu, juo tebedirba iki šiol.

Sutartys buvo nutrauktos

Žinios apie galimai neskaidriai įvykusius viešuosius pirkimus, taip pat apie į RKL Psichiatrijos klinikos vadovo postą be konkurso paskirtą L.Kačinską šių metų birželį buvo pasiekusios ir Sveikatos apsaugos ministeriją, ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Reakcija buvo žaibiška – galiojančios sutartys tarp RKL ir bendrovės „Sidabrilis“ buvo nutrauktos nuo šių metų liepos 19-osios.

SAM rašte pažymima apie RKL vykdytą tyrimą dėl sutarties vykdymo tinkamumo: „Ligoninė, įvertinusi tyrimo išvadas, priėmė sprendimą nutraukti sutartis anksčiau, nei baigsis jų galiojimo laikas.“

Bet RKL generalinio direktoriaus L.Vitkaus pasirašytame rašte įvardyta kita priežastis. Teigiama, kad nepanaudotų pinigų buvo likę vos 700 eurų, todėl bus skelbiamas naujas konkursas greitosios pagalbos paslaugai Kaune ir rajone pirkti.

Nežinojo priežasties?

Apie nutrauktas dvi sutartis nedaugžodžiavo ir bendrovės „Sidabrilis“ atstovai. Jie pripažino, kad P.Kačinskas yra įmonės akcininkas, bet kratėsi sąsajų su RKL vadovybe.

„Tiesa, sutartis buvo nutraukta. Motyvų nežinome, skųsti neturime pagrindo“, – lakoniškai elektroniniame laiške parašė neprisistatęs įmonės darbuotojas.

Buvusiu Kauno psichiatrijos ligoninės skyriaus vedėju, Kauno priklausomybės centro skyriaus vedėju, Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėju, Valstybinės ligonių kasos direktoriumi, SAM sekretoriumi ir Lietuvos nusipelniusiu gydytoju prisistatęs L.Kačinskas tikino, kad sūnų konsultavo tik steigiant įmonę „Sidabrilis“, o kitų sąsajų su nuolatine viešųjų konkursų laimėtoja kratėsi.

Tuo metu ministro A.Verygos pasirašytame rašte teigiama, kad viešuosius pirkimus prižiūri ir kontroliuoja Viešųjų pirkimų tarnyba. Taip pat pažymima, kad SAM irgi užsibrėžusi didinti konkursų skaidrumą, todėl „ministerijai pavaldžiose įstaigose ketina atlikti korupcijos pasireiškimo tikimybės nustatymą“.

Kratėsi draugystės

L.Vitkus „Lietuvos rytui“ neneigė esąs pažįstamas su RKL Psichiatrijos klinikos laikinuoju vadovu įdarbintu L.Kačinsku, bet tikino juos nesant draugais: „Mes esame to paties universiteto alumnai. Jis buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kurie žmogiškai mane palaikė man išgyvenant skyrybas. Tai nulėmė, kad kartu su sutuoktine paprašėme Leono su sutuoktine paliudyti mūsų santuoką.“

Medikas taip pat sakė nežinojęs, kad konkursus laiminti įmonė „Sidabrilis“ yra susijusi su L.Kačinsko sūnumi.

Bet ligoninės vadovas nepateikė informacijos apie sutarčių su „Sidabriliu“ sumas, išmokėtus pinigus, priežastis nutraukti sutartis, konkursuose dalyvavusių įmonių skaičių – esą „reikia rinkti gana didelės apimties įstaigos žinioje esančią informaciją“.

Konkursą pralaimėjo

L.Vitkus buvo laikomas pagrindiniu kandidatu dar vieną kadenciją vadovauti RKL. Mat anksčiau šiai įstaigai buvo ypač palankus vienasmeniu sprendimu išsirinkti labiausiai įtinkantį vadovą galintis ministras A.Veryga.

Tačiau L.Vitkui greičiausiai sukliudė prieš pat konkursą į viešumą iškilę faktai apie jo pastangas dėl būsimosios žmonos J.Rukanskienės karjeros, bendrovės „Sidabrilis“ laimėtus konkursus, RKL padalinių vadovais ir laikinaisiais vadovais paskirtus giminaičius ir draugus.

Liepos 4-ąją SAM paskelbė, kad RKL vadovaus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė docentė Dalia Žaliaduonytė-Pekšienė.

Tiesa, šiai medikei dar reikia luktelėti, kol gaus STT pažymą apie tinkamumą eiti šias pareigas. Todėl RKL toliau vadovauja ir sutartis pasirašinėja vadovo konkursą pralaimėjęs L.Vitkus.

Dingo kompromituojanti medžiaga

RKL generaliniam direktoriui L.Vitkui skaudžiai smogė prieš kelerius metus pasirodęs žurnalistinis tyrimas „Karjera – per lovą“.

Publikacijoje buvo paskelbti skandalingi ligoninės vadovo ir jo pavaldinės RKL direktorės medicinai V.Gresevičienės pokalbiai. Ji buvo verčiama savo noru užleisti vietą būsimajai L.Vitkaus žmonai J.Rukanskienei.

Tačiau skandalingasis straipsnis „Karjera – per lovą“ ūmai išnyko, jo neliko laikraščio archyve, neįmanoma rasti net per interneto paieškos sistemas.

Tuo metu RKL su šį žurnalistinį tyrimą paskelbusia bendrove per pusmetį pasirašė dvi 24,2 tūkst. eurų vertės sutartis, o 2018 m. sudarė dar vieną – 12 tūkst. eurų.

Šį birželį RKL kolektyvui surengtoje šventėje L.Vitkus pasigyrė iš tos pačios redakcijos gauta nominacija „Už pažangą ir nuopelnus visuomenės sveikatai stiprinti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.