Po D. Žeimytės-Bilienės kreipimosi – atsakas ir iš prezidento G. Nausėdos

Prezidentas Gitanas Nausėda atsakė į viešą „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės ir jos vyro paralimpinio komiteto prezidento Mindaugo Biliaus kreipimąsi į valdžios atstovus dėl Biržuose ir Žiežmariuose nuaidėjusių skandalingų pareiškimų.

Gitanas Nausėda, Daiva Žeimytė-Bilienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Daiva Žeimytė-Bilienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė, Mindaugas Bilius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė, Mindaugas Bilius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė, Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė, Mindaugas Bilius<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Daiva Žeimytė-Bilienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Daiva Žeimytė-Bilienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 5:21 PM, atnaujinta Aug 6, 2019, 5:24 PM

Socialiniame tinkle viešai paskelbtame komentare G.Nausėda rašė, kad jei galima socialinę atskirtį pavaizduoti tiesiogiai – tai štai, Žiežmarių ir Biržų įvykiai ją taip ir iliustruoja.

„Problemos neneigiame, tačiau stumiame ją nuo savęs, kai ji priartėja prie mūsų šiek tiek arčiau, nei norime prisileisti. Tačiau dėl to ji nedingsta.

Nei be tėvų globos likę vaikai, nei žmonės su negalia neturi būti atstumti, atskirti ir stigmatizuojami. Pagarba jų orumo išsaugojimui – tai mūsų pačių orumo ir brandumo įrodymas.

Turime rasti tinkamus būdus, kaip pažeidžiamiausius visuomenės narius įtraukti į bendruomenę, pastebėti jų unikalius sugebėjimus, priimti kaip lygiaverčius, nes jie tokie ir yra.

Tai padaryti kartais trukdo visai ne lėšų trūkumas, o artimiausio kaimyno nepagrįsta baimė. Baimė ir tamsa atsiranda ten, kur žmonėms trūksta žinių ir gerųjų pavyzdžių. Todėl atskirties mažinimas turi eiti koja kojon su visuomenės švietimu.

Atjautos negana – privalome jausti atsakomybę už pažeidžiamuosius ir nuoširdžiai rūpintis jų gerove. Išsigąsti sunkumų neturėtų būti mūsų kelias. Nei bendruomenių, nei atsakingų valdžios atstovų.

Ginkime tuos, kurie yra labiausiai nuskriausti ir kuriems reikia didžiausio mūsų visų dėmesio. Ačiū tiems, kurie šįkart netylėjo ir garsiai prabilo už mūsų visų tyliąją Lietuvą“, – rašoma G.Nausėdos komentare.

Primename, kad antradienį žurnalistė D.Žeimytė-Bilienė prašė atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta Biržuose, kur Latvygalos gatvės gyventojai blokavo globos namų statybą, sukeldami nemenką skandalą.

Ji taip pat prašo skirti laiko išsiaiškinti situaciją Žiežmariuose. Čia dalis miestelio gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.

Žiežmariuose iškart ėmė aidėti pasipiktinimas, kad dėl tokios kaimynystės kitiems neva bus nesaugu. Tokia reakcija greitai sulaukė pasmerkimo.

D.Žeimytė-Bilienė ir M.Bilius viešai išplatintame laiške kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerą Saulių Skvernelį, Socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto narius, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybą ir Lygių galimybių tarnybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.