Oficialu: Seimas pritarė V. Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisarus

Seimas ketvirtadienį pritarė ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisijos (EK) narius.

Oficialu: Seimas pritarė V. Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisarus.<br>Seimo kanceliarijos (aut. O. Posaškova) nuotrauka.
Oficialu: Seimas pritarė V. Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisarus.<br>Seimo kanceliarijos (aut. O. Posaškova) nuotrauka.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 V.Sinkevičius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 6:33 AM, atnaujinta Aug 22, 2019, 10:09 AM

Po balsavimo Seime dėl Lietuvos atstovo kandidatūros dar spręs Europos Parlamentas. Už V.Sinkevičiaus kandidatūrą balsavo 90 parlamentarų, prieš 10, susilaikė 3 parlamentarai.

Kritika ir prezidentui

Opozicijos atstovas, konservatorius Jurgis Razma Seimo salėje kritikavo patį kandidato parinkimo procesą, kad šis klausimas būtų sprendžiamas ne vienoje partijoje.

„Prezidentas ir premjeras turėjo parodyti politinę lyderystę, pakviesti politinę bendruomenę spręsti, kuris tas kandidatas turėtų palaikymą Europos Parlamente (EP), pasitarnautų visos Europos sąjungos labui“, – kalbėjo konservatorius.

Jis prisiminė, kad buvo minėtos ir kitos pavardės, ne tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas.

„Jei būtų vykęs nuoširdus svarstymas, kandidatas neabejotinai būtų sulaukęs palaikymo EP. Premjeras buvo visiškai pasyvūs, kaip ir prezidentas, kuris buvo lyg ir žadėjęs, kad svarbiais klausimais inicijuos susėdimą prie bendro stalo“, – kritikos negailėjo J.Razma.

J.Razma pakomentavo, kad apie V.Sinkevičių susitikime su frakcija buvo pasakyta ir nemažai gerų apibūdinimų. „Pakankamai demokratiškai mąstantis. Kiek sunkesnis klausimas kandidatui buvo apie jo politines pažiūras, į tai jis negalėjo atsakyti“, – šypsojosi konservatorius, juokdamasis, kad liberalų frakcija turėtų noriai balsuoti už jo kandidatūrą.

J.Razma neabejojo, kad V.Sinkevičiaus kandidatūra bus patvirtinta. 

Užsiminė apie S.Jakeliūną

Opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo salėje, liberalų vardu sakė, kad politiką vertina teigiamai.

„Liberalai palankiai vertina ministrą V.Sinkevčių kaip labai gerą politiką ir kaip bene didžiausią liberalą valstiečių gretose“, – sakė liberalė.

Politikė sakė, kad dažniausiai kitos šalys į šią poziciją siunčia daugiau patirties turintį politiką.

„Rekordiškai jaunas eurokomisaras turės pakankamą svorį tarp kitų politikos lyderių?“ – klausė politikė.

Užsimindama ir Europos Parlamento nario Stasio Jakeliūno kritiką šio kandidato atžvilgiu.

„Kas liks iš ir taip susilpnėjusios Vyriausybės? Šie klausimai šiandien išlieka atviri“, – sakė jis.

Lygino su A.Makedoniečiu

Valstietis Stasys Tumėnas bandė situaciją pagerinti. Jis neigė, kad V.Sinkevičiaus amžius yra jo minusas. Jis prisiminė, kad Aleksandras Makedonietis karaliumi tapo 20 metų, o Napoleonas Bonapartas – savo karjerą pradėjo 30 metų, o būdamas 35 metų tapo Prancūzijos imperatoriumi.

„V.Sinkevičius gimė ne per anksti“, – kandidato nuopelnus vardijo parlamentaras.

Jis tvirtino, kad eurokomisaro portfeliui V.Sinkevičius yra tikrai pasirengęs.

„Stebėdamas jo akrjerą negaliu opnentmta kritikuojantiems jo amžių ir nepatyrimą nepriminti Leonido Dionskio žodžių apie amžių ir jaunystę: „Ankstyvojoje mūsų jaunystėje, išskyrus mus pačius, antrojoje – viskas mums darosi svarbu, išskyrus mus pačius“, – citavo valstietis.

Suabejojo žiniomis

Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Julius Sabatauskas prisiminė ir įvykusį jų frakcijos susitikimą su kandidatu.

„Niekas nekritikuoja amžiaus, atvirkščiai. Jauname amžiuje pasiekti aukštumų ir žinių, yra geras dalykas. Tačiau problema yra kita, žinių tai bazinių trūksta, apie Europos institucijų veikimą“, – sakė J.Sabatauskas, prisimindamas trečiadienio susitikimą su kandidatu socialdemokratų frakcijoje.

„Pretendentas deklaruodamas, kad jis yra centro kairės, o realiai mes įsitikinome, kad pažiūrų jis neturi, arba jos yra plaukiojančios. Reikia savarankiškai turėti savo įsitikinimus ir juos ginti“, – kalbėjo politikas.

Keli palinkėjimai

Mišrios Seimo narių grupės narė Aušrinė Armonaitė iš karto pareiškė, kad palaikys V.Sinkevičiaus kandidatūrą. Ji skyrė kandidatui kelis palinkėjimus.

„ES mums yra svarbi ne tik dėl bendrosios rinkos, bet dėl ir geopolitikos. Ir jei mes tikimės palaikymo grėsmių akivaizdoje, turime suprasti, kad turime būti solidarūs ir su tais, kurie susiduria su grėsmėmis pietuose, konkrečiai aš kalbu apie migracijos klausimus“, – kalbėjo politikė.

Ji taip pat priminė, kad ES yra vertybių sąjunga, šie dalykai yra pirmieji.

Dėkojo už kritiką

Pats V.Sinkevičius Seimo tribūnoje sakė, kad dėkoja už išsakytus gražius žodžius.

„Dėkoju kiekvienam, kuris klausėte, dėkoju labiau patyrusiems, kurie palaikėte, gal ir tiems, kurie nediskutavote apie vizijas ir idėją, o labiau apie žodžius. Gal ir tiems, kurie palaikys nebalsuodami, dėkoju kiekvienam, kuris šiandien drąsiai išėjo ir kalbėjo“, – kalbėjo kandidatas.

Jis džiaugėsi Seimo narių nuoširdumu, kad jo atžvilgiu nebuvo tik pagiriamieji žodžiai.

„Kiekvieną kartą, kai buvo šioje salėje vienybė, laimėjo Lietuva ir jos žmonės“, – sakė jis.

V. Sinkevičių į eurokomisarus deleguoja valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jo kandidatūrą yra patvirtinusi Vyriausybė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Opozicinė Socialdemokratų partijos frakcija trečiadienį pranešė šios kandidatūros nepalaikysianti, nes kandidatui „trūksta ne tik patirties, bet ir elementarių bazinių žinių apie Europos institucijų darbą, struktūrą, pagaliau pasirengimo, kaip, ką ir su kuo jis dirbtų užėmęs atsakingą Europos komisaro postą“.

28-erių politikas ministro pareigas eina nuo 2017 metų, yra dirbęs valstybės įmonėse „Lietuvos oro uostai“, Lietuvos pašte, įstaigoje „Investuok Lietuvoje“, buvo programos „Kurk Lietuvai“ dalyvis.

V. Sinkevičius taip pat yra dirbęs Vašingtono Europos analizės centre (CEPA), stažavosi Lietuvos ambasadoje Jungtinėse Valstijose.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, ji pradės darbą lapkritį.

Kadenciją baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.