Teismas pritemdė eksministro R. Masiulio aureolę – jo veiksmai buvo neteisėti

Išmestąjį susisiekimo ministrą Roką Masiulį prezidentas liaupsina, o jo buvusį ginklanešį priglaudė po savo sparnu. Bet teismas vieną karingojo eksministro darbų jau paskelbė neteisėtu. Už tai turės sumokėti mokesčių mokėtojai.

D.Grybauskaitės globojamas buvęs susisiekimo ministras R.Masiulis bandė prisigerinti ir G.Nausėdai – į Prezidentūrą nunešė paslaptingą raudoną aplanką esą su įvairios korupcijos įrodymais, bet tai nepadėjo jam likti poste.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Grybauskaitės globojamas buvęs susisiekimo ministras R.Masiulis bandė prisigerinti ir G.Nausėdai – į Prezidentūrą nunešė paslaptingą raudoną aplanką esą su įvairios korupcijos įrodymais, bet tai nepadėjo jam likti poste.<br>D.Umbraso nuotr.
Vienu pagrindinių susisiekimo eksministro taikinių buvo Registrų centras, kuriam ėmė vadovauti S.Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienu pagrindinių susisiekimo eksministro taikinių buvo Registrų centras, kuriam ėmė vadovauti S.Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Saulius Urbanavičius.
 Saulius Urbanavičius.
Rokas Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Rokas Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Rokas Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Rokas Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rokas Masiulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Rokas Masiulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Rokas Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
Rokas Masiulis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 30, 2019, 6:56 AM, atnaujinta Aug 30, 2019, 1:30 PM

Daugiau kaip 20 tūkstančių eurų – tiek teismo sprendimu turėtų būti sumokėta buvusiam Registrų centro Alytaus filialo vadovui Mečislovui Borevičiui už tai, kad jis buvo neteisėtai atleistas iš darbo.

Tačiau svarbiausia – ne tik ši suma. Mat toks teismo sprendimas verčia suabejoti visa tuomet Susisiekimo ministerijai pavaldaus Registrų centro pertvarka, kurios metu darbo neteko daug žmonių.

Ar tai reiškia, kad valstybė turės sumokėti ir kitiems atleistiesiems? Ir kaip apskritai vertinti tą skubiai vykdytą Registrų centro pertvarką, kuria itin gyrėsi tiek R.Masiulis, tiek jo pavaldiniai?

Kol kas šie svarbūs klausimai yra pakibę ore.

Prezidentiniai tūpsniai

Viešaisiais ryšiais savo įvaizdį išpuoselėjęs R.Masiulis buvo vienas ministrų, kuriuos po Vyriausybės atnaujinimo norėjo išsaugoti naujasis šalies vadovas Gitanas Nausėda. Tačiau to jam nepavyko.

Mat valstiečiai ir jų vedlys Ramūnas Karbauskis siekė žūtbūt išmesti šį buvusios šalies vadovės Dalios Grybauskaitės globotinį, kuris dėdamasis teisuoliu ėmė atvirai kovoti su valdančiaisiais.

Pripažinęs, kad ministrui būtų sunku dirbti neturint Seimo ir Vyriausybės palaikymo, G.Nausėda vis dėlto viešai liaupsino R.Masiulį ir net pranašavo jo žygį į didžiąją politiką, dalyvavimą būsimuose Seimo rinkimuose sukūrus savo partiją ar judėjimą.

Tai sukėlė spėlionių bangą, ar nepartinis prezidentas taip neketina suburti savo sąjungininkų ir globotinių būrio po nauja vėliava.

Šias spėliones dar labiau pakurstė vieši prezidento pagrindinio patarėjo vidaus politikos klausimais Povilo Mačiulio pareiškimai, kad Prezidentūra laukia ir tikisi naujų politinių jėgų prieš Seimo rinkimus.

Negana to, vienu G.Nausėdos patarėjų nacionalinio saugumo klausimais tapo Darius Kuliešius, kuris buvo svarbus R.Masiulio komandos narys.

Uoliai dirbo valymo darbus

D.Kuliešius yra dirbęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje, turėjo plačių ryšių kitose specialiosios tarnybose.

Neoficialiai kalbama, jog būtent jis prisidėjo, kad kitas D.Grybauskaitės globotinis, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius pernai tapo Registrų centro vadovu.

Iš pradžių D.Kuliešius buvo politinės R.Masiulio komandos narys – patarėju, po to tapo pagrindiniu ministerijos patarėju.

Oficialiai šio valdininko pagrindinis darbas buvo kova su korupcija ir korupcijos prevencija. Tačiau realiai jis buvo vienas iš tų, kurie turėjo organizuoti ir vykdyti kadrinius valymus, nepatikimus kadrus keičiant savais Susisiekimo ministerijai pavaldžiose įmonėse.

Šį savo darbą D.Kuliešius dirbo itin uoliai ir pernelyg nesismulkindavo. „Lietuvos rytas“ yra rašęs, kad Susisiekimo ministerijos patarėjas siūlydavo kai kurių pavaldžių įstaigų vadovams įdarbinti jo nurodytus asmenis, kitų R.Masiulio komandos narių giminaičius.

Tvarkėsi be jokių stabdžių

Vienas pagrindinių R.Masiulio ir jo komandos taikinių buvo Registrų centras, kurį taršyti buvo paskirtas S.Urbanavičius.

Šios įmonės reorganizacija buvo pradėta vykdyti be jokių skrupulų.

Pirmiausia buvo sudaryta nauja Registrų centro valdyba, bet tai buvo atlikta taip skubiai, slaptai ir kartu atmestinai, kad iš karto sukėlė įtarimų dėl teisėtumo.

Be to, kai kurie naujos vadovybės taikiniais tapę Registrų centro darbuotojai slapta įrašė, kaip buvęs STT vadovas atvirai spaudžia juos sutikti su perkėlimu į žemesnes pareigas, taip pat džiaugiasi, kad konkursus į svarbias vietas laimi vieninteliai juose dalyvavę Susisiekimo ministerijos globotiniai.

S.Urbanavičius taip pat dėstė pagrindines priežastis, kodėl patyrę specialistai turi trauktis iš Registrų centro ir užleisti vietas ateinantiems naujokams, – esą jie tiesiog dirba per ilgai, dėl to savaime gali būti nepatikimi ir galbūt nelojalūs naujai valdžiai.

Kai kurie šių darbuotojų nedelsdami pradėjo ieškoti teisybės – pasiskundė Darbo ginčų komisijai.

Pasigyrė rezultatais

Galiausiai šių metų pradžioje buvo paskelbta, kad Registrų centro reorganizacija įvykdyta, buvo panaikinti jos teritoriniai filialai, o įmonės valdymas tapo labiau centralizuotas.

Susisiekimo ministerijos ir Registrų centro vadovybės tvirtinimu, atleidimo lapelius gavo tiktai pustrečio šimto darbuotojų, dauguma jų – įvairaus lygio vadovai, kurie esą buvo perteklinė našta įmonei.

Po kelių mėnesių buvo viešai triukšmingai pasigirta, kad centro veikla tapo daug efektyvesnė ir pelningesnė.

Perdavė kitai ministerijai

Tačiau vasaros pradžioje Registrų centras buvo perduotas valstiečių valdomai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

Neatmestina, jog tai buvo padaryta ne vien dėl to, kad R.Masiulis beatodairiškai kovojo su valstiečiais, bet ir dėl to, kad pastarieji patys norėjo numaldyti pro Registrų centro sienas nuolat besiveržiantį rietenų ir nepasitenkinimo triukšmą.

Tiesa, šią problemą paveldėjęs valstiečių ministras Virginijus Sinkevičius taip pat gyrė centro pertvarką ir neatrodė kritiškai nusiteikęs R.Masiulio paveldo atžvilgiu.

Atleidimas – neteisėtas

Bet ką darys V.Sinkevičius, jau keliantis sparnus į eurokomisaro postą Briuselyje, ar jo įpėdinis tuo atveju, jei paaiškės, kad Registrų centro pertvarka buvo neteisėta?

Tokia grėsmė kilo, kai buvęs centro Alytaus filialo vadovas M.Borevičius laimėjo bylą dėl savo atleidimo.

Praėjusią savaitę Alytaus apylinkės teismas paskelbė, kad M.Borevičius savo pareigų neteko neteisėtai, ir priteisė jam solidžią kompensaciją už priverstines pravaikštas – per 20 tūkst. eurų.

Negana to, teismas iš esmės paskelbė, kad tai nebuvo tikra įmonės reorganizacija, o tiktai elementari struktūrinė petvarka, kitaip sakant, kėdžių perstumdymas, kurio metu taip masiškai atleidinėti žmonių nebuvo galima.

Beje, byloje nagrinėtos Registrų centro pajamų ir išlaidų išklotinės, kurios buvo reikalingos sprendžiant dėl kompensacijos.

Buvo konstatuota, kad įmonė gali susidurti su rimtais finansiniais sunkumais, jei turėtų išmokėti kompensacijas ir kitiems atleistiems darbuotojams.

Pats M.Borevičius „Lietuvos rytui“ santūriai komentavo teismo sprendimą, tik pasakė, kad jis teisingas ir pagrįstas.

Buvęs valdininkas, atrodo, ruošiasi tolesnėms batalijoms aukštesnių instancijų teismuose, į kuriuos Registrų centras greičiausiai kreipsis.

Neatmestina, kad R.Masiulio statytinių laukia teisminė kova ir su kitais buvusiais nepageidaujamais pavaldiniais, atleistais iš Registrų centro.

Iš pirmų lūpų

Ramūnas Karbauskis, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas:

„Tikiuosi, kad Rokui Masiuliui vis dėlto teks atsakyti už tuos nepadarytus darbus arba blogai padarytus darbus, o jei jis norės įsteigti partiją, čia jo teisė.

Kiekvienas žmogus turi teisę steigti partiją, surinkti reikiamą rėmėjų skaičių, o bus rimtas ar nerimtas konkurentas, čia jau rinkėjų valia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.