Kolegos apie V. Sinkevičiui pasiūlytą postą – tai ypatingai reikšminga pozicija

Išrinktoji Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį paskelbė, kokios pareigos bus siūlomos Lietuvos deleguotam eurokomisarui ekonomikos ministrui Virginijui Sinkevičiui. V.Sinkevičius bus atsakingas už aplinkosaugą, jūrų reikalus ir žvejybą. 

Virginijus Sinkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 7:09 AM, atnaujinta Sep 10, 2019, 3:15 PM

„Jam 28-eri. Jo pavyzdys rodo, kad Europa yra pasirengusi perduoti atsakomybę jaunajai kartai“, – teigė EK pirmininkė, pristatydama V.Sinkevičiui numatytą poziciją.

Postų paskirstymą Vokietijos politikė pranešė apie 13 valandą Lietuvos laiku.

Postas dar nepatvirtintas

Eurokomisarus dar turės patvirtinti Europos Parlamentas.

V.Sinkevičiaus politinis svoris gali priklausyti nuo to, kiek Europos žalieji jį pripažins savo politinės jėgos atstovu. Tik V.Sinkevičius ir Slovėnijos atstovas Janez Lenarčič yra nepartiniai į EK deleguoti politikai. 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nėra Europos žaliųjų partijos narė, bet valstiečių atstovai dirba Europos Parlamento žaliųjų frakcijoje.

Jei bus patvirtintas europarlamentarų, 28 metų V. Sinkevičius taps jauniausiu eurokomisaru Europos Sąjungos istorijoje.

V. Sinkevičiaus prioritetai: žiedinė ekonomika, plastiko naudojimas, vandenynų užterštumas

Aplinkos eurokomisaru siūlomas Lietuvos ekonomikos ministras Virginijus Sinkevičius sako, kad tarp jo veiklos prioritetų bus vystyti žiedinę ekonomiką, mažinti plastiko naudojimą ir vandenynų užterštumą.

Jis sakė turėsiantis įnešti savo indėlį į Europos Sąjungos (ES) tikslus stabdyti klimato kaitą.

„Bus, be jokios abejonės, žiedinė ekonomika, plastiko naudojimas, vandenynų užterštumas, daug klausimų“, – BNS antradienį sakė V. Sinkevičius.

„Neskubėkime dar apie darbus kalbėti. Komisija susitiks, išsidėlios prioritetus, bet akivaizdu, kad klimato kaita bus numeris vienas prioritetas ir mano portfelis turės atsakingai įnešti indėlį“, – kalbėjo jis.

Lietuvos atstovui turbūt teks daug dirbti su komisijos vicepirmininku olandu Fransu Timmermansu. Jam patikėta rengti vadinamąją Europos Sąjungos „žaliąją sutartį“, siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos ir užtikrinti anglies dvideginio pusiausvyrą.

T. Tomilinas apie V. Sinkevičiui pasiūlytą eurokomisaro postą: tai ypatingai reikšminga pozicija

Seimo valstiečių frakcijos narys Tomas Tomilinas sako, kad ekonomikos ir inovacijų ministrui Virginijui Sinkevičiui pasiūlytas aplinkos ir vandenynų eurokomisaro postas yra ypatingai reikšmingas.

„Pagal dabartinę Komisijos sudėtį aš matau, kad tai yra iš esmės pagrindinis Europos aplinkosaugos ministro postas. Aš manyčiau, kad tai yra ypatingai reikšminga pozicija dėl dviejų aspektų: pirmiausia, mums, kaip žaliesiems, tai yra svarbu, mes savo tapatybę būtent tuo būdu stiprinsim per aktyvų ir progresyvų jauną komisarą,“ – žurnalistams antradienį sakė T. Tomilinas.

„Kita vertus, tai svarbu, nes ES teisė suteikia tam tikras išskirtines teises vienose srityse. Pavyzdžiui, aplinkosauga yra Europos reguliavimo sritis ten, kur Europa turi daugiau galios negu valstybė (šalis narė. – ELTA),“ – pridūrė T. Tomilinas.

Pasak jo, pasiūlytas postas yra daug reikšmingesnis nei dabartinis Lietuvos portfelis sveikatos ir maisto saugos srityje.

„Dabartinis mūsų komisaras, dirbęs sveikatos srityje, realių galių sveikatos apsaugos srityje neturėjo. Tuo metu aplinkos komisaras turi galią virš valstybių. Tai yra daug stipresnis postas nei dabar,“ – teigė T. Tomilinas.

T. Tomilinas: R. Karbauskis partijos vardu negali kalbėti, V. Sinkevičiaus portfelis paskatins LVŽS stoti į Europos žaliųjų partiją

Seimo valstiečių frakcijos narys Tomas Tomilinas sako, kad, ekonomikos ir inovacijų ministrui Virginijui Sinkevičiui tapus aplinkos ir vandenynų eurokomisaru, galėtų paspartėti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) prisijungimas prie Europos žaliųjų partijos (EŽP).

T. Tomilino teigimu, šiuo metu LVŽS dėl tokio įsijungimo dar nėra vieningos nuomonės, tačiau diskusijos, tvirtino politikas, jau yra prasidėjusios.

„Mes turime vidinį konfliktą, diskusijas... ir aš tuo labai džiaugiuosi. Tiesiog ilgą laiką mes delsėme (jungtis prie EŽP. – ELTA), dabar mes apie tai aktyviai diskutuojame. Tikrai nėra sutarimo, negaliu taip teigti, bet aš tikiuosi, kad Virginijaus (Sinkevičiaus. – ELTA) pozicija, Virginijaus matoma veikla aplinkosaugos srityje, Europos Komisijoje labai paspartins tą sprendimą,“ – sakė T. Tomilinas. Pasak jo, nesvarbu, kiek laiko tam reikės, svarbu, kad LVŽS įsijungtų į nacionalines partijas vienijančią Europos žaliųjų partiją.

Politikas pabrėžė, kad partijos lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimai, esą LVŽS prie Europos žaliųjų partijos nesijungs dėl besiskiriančių požiūrių į šeimą ir į LGBT bendruomenę, dar nieko nereiškia. Jo teigimu, R. Karbauskis negali kalbėti partijos vardu.

„Karbauskis partijos vardu negali kalbėti taip, kaip ir aš negaliu kalbėti. Aš kalbu vienos (LVŽS. – ELTA) grupės vardu, jis gali kalbėti partijos vardu tada, kai yra priimami sprendimai. Jo nuomonė yra labai svarbi, tačiau mes apie tai diskutuojame ir toliau diskutuosime,“ – apibendrino politikas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis palankiai įvertino Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen sprendimą pasiūlyti Lietuvos atstovui Virginijui Sinkevičiui eurokomisaro, atsakingo už aplinką ir vandenynus, portfelį.

„Lietuvos remiamam kandidatui į eurokomisarus pasiūlyta viena iš prioritetinių naujosios Europos Komisijos (EK) veiklos sričių.

Tokiu būdu jaunam politikui parodytas didelis pasitikėjimas, kurio reikės nenuvilti“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, V.Sinkevičiui siūlomas eurokomisaro portfelis taip pat yra svarbus ligšiolinių Lietuvos pastangų aplinkosaugos srityje įvertinimas.

Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen kovą su klimato kaita yra paskelbusi vienu svarbiausių uždavinių.

Su tuo bus glaudžiai susijęs ir aplinkosaugos bei vandenynų eurokomisaro portfelis. Šiam eurokomisarui teks koordinuoti dviejų Europos Komisijos generalinių direktoratų veiklą ir teikti teisėkūros pasiūlymus politiškai svarbiose srityse.

Ministras pirmininkas S.Skvernelis taip pat palankiai vertina V. Sinkevičiui pasiūlytą Europos Komisijos veiklos sritį.

„Džiaugiuosi, kad Virginijui Sinkevičiui pasiūlytas išties svarbus bei reikšmingas portfelis. Kaip žinia, ateinančių 5 metų Europos Komisijos prioritetai bus klimato kaita ir skaitmenizavimas.

Akivaizdu, kad aplinkos komisaro portfelis dabartinėje prioritetų dėlionėje tampa vienu iš svarbiausių. Mano žiniomis, užkulisiuose buvo ilgai kalbėta, kad su klimato kaita ir aplinkosauga susijusį portfelį norėtų gauti ES senbuvė Prancūzija.

Tai dar vienas įrodymas, kokia iš tikrųjų svari bei didelė yra jo vertė. Nors iš dalies tai nauja sritis, neabejoju, jog V.Sinkevičius su šiuo iššūkiu susidoros. Juolab, kad jis ir pats norėjo portfelio, kuris nebūtų toks suvaržytas kaip, tarkime, finansų ar biudžeto komisaro portfelis.

Šis portfelis suteiks laisvę siūlyti iniciatyvas, sprendimus ir prisidėti prie ateities Europos perspektyvų“, – sakė S.Skvernelis.

Žinią, kad ekonomikos ir inovacijų ministrui V. Sinkevičiui EK atitektų aplinkos ir vandenynų portfelis, antradienį pranešė EK pirmininkė U. von der Leyen.

„Jam 28-eri. Jo pavyzdys rodo, kad Europa yra pasirengusi perduoti atsakomybę jaunajai kartai“, – sakė EK pirmininkė.

„Norėjosi portfelio, kuris suteiktų plačią iniciatyvos laisvę siūlyti vienus ar kitus sprendimus. Šis portfelis tokią laisvę suteiks, taip pat ir turės svarbią reikšmę įgyvendinant išrinktosios komisijos pirmininkės prioritetus klimato kaitos srityje.

Dėl to galima sakyti, kad portfelio derybos buvo sėkmingos. Visgi dar laukia labai sudėtingi klausymai Europos Parlamento komitetuose, kuriems ruošiuosi“, – teigiama Eltai atsiųstame į V.Sinkevičiaus komentare.

Tai bus ketvirtasis eurokomisaro pareigas einantis Lietuvos pareigūnas – iki šiol eurokomisarais yra buvę Algirdas Šemeta, Dalia Grybauskaitė ir dabartinę kadenciją baigiantis Vytenis Povilas Andriukaitis.

Dabartinės EK įgaliojimai baigsis spalio 31 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.