Politologai nesutaria dėl V. Sinkevičiaus: postą vertina dviprasmiškai

„Jam 28-eri. Jo pavyzdys rodo, kad Europa yra pasirengusi perduoti atsakomybę jaunajai kartai“, – tokiais žodžiais antradienį Lietuvos deleguotą eurokomisarą Virginijų Sinkevičių pristatė išrinktoji Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen. V.Sinkevičiui EK numatytas portelis, susijęs su atsakomybėmis už aplinkosaugą, jūrų reikalus ir žvejybą.

Politologai įvertino Virginijui Sinkevičiui paskirto portfelio svarbą ir reikšmę.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologai įvertino Virginijui Sinkevičiui paskirto portfelio svarbą ir reikšmę.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Ramūnas Vilpišauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Ramūnas Vilpišauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Linas Kojala.<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Linas Kojala.<br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologas Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 4:26 PM, atnaujinta Sep 10, 2019, 6:10 PM

Paaiškėjus, už ką bus atsakingas ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis politikas, politologai, vertindami šio posto svarbą, vieningos nuomonės neturėjo: posto svarba pastaraisiais metais auga, bet tikėtina, kad V.Sinkevičiaus žodis didelės reikšmės neturės.

Auganti portfelio svarba

Lietuvos Generolo Jono Žemaičio karo akademijos (LKA) docentas Giedrius Česnakas, komentuodamas posto, kurį naujoji EK pirmininkė antradienį viešai paskyrė V.Sinkevičiui, svarbą akcentavo, kad labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip formuojama Europos Sąjungos (ES) darbotvarkė ir kokie klausimai darbotvarkėje įgyja didėjančią reikšmę.

„Gautoji pozicija yra ganėtinai reikšminga ir tam yra keletas argumentų. Jeigu pažiūrėsime į ES darbotvarkę, kuri formuojasi, tai joje labai daug dėmesio skiriama ekologijai, aplinkai, užterštumui ir panašiai. Be to, Prancūzija ir jos prezidentas Emanuelis Macronas labai pabrėžia Paryžiaus susitarimo svarbą – užterštumo, CO2 išmetimo mažinimą. Vokietija ir Šiaurės šalys labai palaiko ekologijos klausimus. Tai postas, žvelgiant iš tokių pozicijų, yra gana svarbus“, – portalui lrytas.lt teigė G.Česnakas.

Anot G.Česnako, per aplinkosaugą galima kurti ryšius su Prancūzija, Vokietija, Šiaurės šalimis, nes šie klausimai iš esmės vienija visą Europą. LKA docentas neatmetė galimybės, kad, V.Sinkevičiui einant pareigas, gali kilti tam tikrų įtampų su Lenkija, nes ši šalis dėl CO2 išmetimo, dėl anglies kasyklų turi kiek kitus interesus.

Panašios pozicijos laikėsi ir Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala, kurio nuomone, V.Sinkevičiaus portfelis patenka po vienu iš esminių prioritetų – žaliąja ekonomika, o žuvininkystės klausimų aktualumą didina britų pasitraukimas iš ES.

„Kadenciją baigiančioje komisijoje šios srities komisaras turėjo nemažą svorį sprendžiant klausimus, susijusius su žuvininkystės politika – tai aktualu ir „Brexit'o“ kontekste, – taip pat su biologine įvairove“, – BNS sakė L.Kojala.

Pamoka valstiečių partijai

Vadovaujantis LKA docento G.Česnako pastebėjimais, palyginus V.Sinkevičiui siūlomą portfelį su postu, kurį turėjo Vytenis Povilas Andriukaitis, šitas portfelis gali būti vertinamas kaip reikšmingesnis – jį tik reikia apgalvotai išnaudoti.

„Norėčiau pabrėžti, kad tai šiek tiek pamoka ir Lietuvai, kuri labai susitelkusi į kietąjį saugumą, užsienio politikos formavimą. Tai verčia pagalvoti apie kitas saugumo rūšis – vadinamąjį minkštąjį saugumą, kuriame puikiai veikia mažos valstybės“, – teigė G.Česnakas.

Jis taip pat akcentavo, kad tam tikra užduotis tenka ir valstiečių partijai.

„Būtent Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) turi prisiimti tam tikrą įsipareigojimą partijos pavadinime nenaudoti atsitiktinių žodžių. Jei yra „žalieji“, tai atitinkamai turėtų ir politiką formuoti“, – portalui lrytas.lt aiškino LKA docentas.

Primename, kad LVŽS nėra Europos žaliųjų partijos narė, bet valstiečių atstovai dirba Europos Parlamento žaliųjų frakcijoje.

Nepatenka tarp prestižinių postų

Nors V.Sinkevičiui patikėta aplinkosaugos sritis ES pastaraisiais metais įgijo didesnę reikšmę, bet lietuvio įtaka, pasak politologų, Komisijoje bus ribota, o ir gautas portfelis nepatenka tarp prestižinių eurokomisarų postų.

EK viceprezidentu, atsakingu už klimato kaitą, paskirtas olandas Fransas Timmermansas – būtent šio politiko žodis lems, kiek atsakomybės gaus V.Sinkevičius.

„Tai bus labiau technokratinė nei politinė pozicija“, – BNS antradienį sakė politologas Tomas Janeliūnas.

Pasak jo, F.Timmermanso lyderystė gali būti naudinga, įvertinus nedidelę V.Sinkevičiaus patirtį, tačiau kartu tai reiškia, kad Lietuvos eurokomisaro pozicija turės mažesnį politinį svorį, labiau bus skirta konkrečių ES įsipareigojimų įgyvendinimui ir stebėjimui.

Politologas Ramūnas Vilpišauskas teigė, kad paprastai geidžiamiausi postai yra susiję su konkurencija, išorės prekyba, pinigų politika ar vidaus rinka, nes čia ES turi daugiausia kompetencijos.

Pasak jo, aplinkosaugoje ES galios yra ribotos, bet klimato kaitos aktualumas lemia, kad politiškai ši atsakomybė tampa svarbesne nei anksčiau.

„Atsakomybė politiškai svarbi, bet veikiausiai ta svarba bus priskirta Europos Komisijos vicepirmininko F.Timmermanso atsakomybėms, o Lietuvos deleguojamas kandidatas į komisarus turės tik dalį šios srities atsakomybės. Kol kas galima tik spėlioti, kokia ta dalis bus“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.