Lyg perkūnas iš giedro dangaus kūno kultūros mokytojus pasiekė žinia – jų niekam nebereikia

Kauno darželiuose 25 metus dirba kūno kultūros pedagogai, tačiau šių etatų netrukus gali nelikti. Bijantys darbo netekti kauniečiai tai vadina grįžimu į sovietmetį ir neatmeta galimybės rengti piketus. O gal jų neprireiks?

Kauno darželių kūno kultūros pedagogai nepasiduos – prakalbo apie streikus.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Kauno darželių kūno kultūros pedagogai nepasiduos – prakalbo apie streikus.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 6:10 AM, atnaujinta Sep 16, 2019, 6:31 AM

Prasidėjusius naujus mokslo metus liūdnai atšventė beveik 100 Kauno lopšeliuose-darželiuose dirbančių kūno kultūros pedagogų. Planuojama, kad nuo 2020 metų sausio miesto ikimokyklinėse įstaigose šios specialybės etatų nebeliks. Kūno kultūros pedagogai dabar gyvena nežinioje, jų ir darželinukų tėvų nuotaikos prastos.

Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos prezidentė Audronė Vizbarienė sakė, kad Kauno valdininkams bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pateikė pasiūlymų, kaip problemą galima būtų išspręsti, ir kantriai lauks atsakymų.

Jei kūno kultūros pedagogų etatai bus panaikinti, papildomas krūvis teks darželių auklėtojams.

Ugdymo kokybė pagerėjo

Kaune, kitaip nei kituose šalies miestuose, 25 metus vaikų lopšeliuose-darželiuose yra įsteigti neformaliojo ugdymo kūno kultūros pedagogų etatai. Šie specialistai padeda auklėtojams, kurie išsamių žinių apie kūno kultūrą ir šios disciplinos subtilybes neturi.

Lopšelio-darželio „Girinukas“ kūno kultūros pedagogė Roma Radžiūnienė pasakojo, kad šį darbą dirba nuo 1998 metų.

„Sovietmečiu vaikus auklėti, mokyti kalbų, šokių, muzikos, sportuoti turėdavo darželių auklėtojos. Kai atsirado mūsų pareigybė, labai pagerėjo vaikų ugdymo kokybė“, – pasakojo R.Radžiūnienė.

Kūno kultūros pedagogai vaikus moko ne tik žaisti krepšinį, futbolą, tinklinį – savo pamokėlėse sujungia sportą, šokį, žaidimus. Per pamokėles vaikai mokomi ne tik judėti, bet ir skaičiuoti, skanduoti, sugebėti reikšti mintis.

Žinia pedagoges šokiravo

Lopšelio-darželio „Rasytė“ kūno kultūros pedagoge dirbanti Kristina Geišienė, turinti 15 metų darbo patirtį, pridūrė, kad vaikai nuolat dalyvauja įvairiose varžybose ir olimpiadose, išmoksta veikti komandoje. Į veiklą įtraukiami ir tėvai.

„Aš padedu ir vaikams, kurie turi su sveikata susijusių problemų, užsiimu kineziterapija. Mūsų, kūno kultūros pedagogų, darbo spektras labai platus“, – sakė K.Geišienė.

Abi pedagogės, išgirdusios apie planus naikinti jų specialybės etatus, prisipažino, kad buvo šokiruotos.

„Sunku patikėti, kad kažkas gali nesuprasti, koks svarbus yra sportas, judesys“, – sakė R.Radžiūnienė.

Pamokėlės – išradingos

Kūno kultūros pedagogų reikalingumu darželiuose neabejojo ir darželius lankančių vaikų tėvai.

„Vaikai linkę žaisti kompiuteriais, telefonais. Šie pedagogai sugeba juos sudominti su judėjimu susijusia veikla, nes tai daro kūrybingai. Pavyzdžiui, kai minima diena be automobilio, į darželį vaikai kviečiami atvykti paspirtukais ar atsivežti lėlių vežimėlius. Taip pat vyksta ir bendros tėvų bei vaikų žaidynės, jų metu dar geriau pažįstame savo vaikus“, – sakė kaunietė Kristina Kavaliauskienė.

Dviejų darželinukų tėvas Andrius prisipažino, kad jo vaikai plokščiapadžiai.

„Sporto pedagogė, turinti ir kineziterapeutės išsilavinimą, išmano, kaip su tokiais vaikais dirbti, ir mums tai labai naudinga“, – sakė vyras.

Pateikė savo siūlymų

Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos prezidentė A.Vizbarienė paaiškino, kad kituose miestuose darželiuose taip pat dirbo ir toliau dirbs neformaliojo ugdymo pedagogai, bet prie jų pareigybių nėra išskirta, kad tai – kūno kultūros specialistai.

„Pernai, kai buvo pakeista pedagogų atlyginimo mokėjimo tvarka, kai buvo įvestas darbo užmokestis už etatus, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sudarytuose sąrašuose neliko ikimokyklinių įstaigų neformaliojo ugdymo kūno kultūros pedagogų pareigybės“, – sakė A.Vizbarienė.

Pasak jos, Kauno savivaldybės atstovams tapo neaišku, kaip tokiems pedagogams mokėti atlyginimą.

„Kauno valdžios atstovai konsultavosi su ministerijos darbuotojais, bet, matyt, pasirinko lengvesnį kelią – nutarta tiesiog panaikinti tokius etatus“, – sakė A.Vizbarienė.

Kantrybė dar neišseko

Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos prezidentė teigė, jog rugsėjo pradžioje kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir pasiūlė, kad lopšelių-darželių kūno kultūros pedagogams būtų mokama taip pat, kaip ir mokyklose dirbantiems tokią pat kvalifikaciją turintiems specialistams.

„Atsakymo kol kas negavome. Su tokiu pat pasiūlymu kreipėmės ir į Kauno savivaldybę. Mums pažadėta, kad klausimas bus svarstomas keliuose savivaldybės komitetuose, ir susitikimas paskirtas spalio pradžioje“, – sakė A.Vizbarienė.

Kol kas kūno kultūros pedagogai kantriai dirba, nors savo ateities nežino. A.Vizbarienė neatmetė galimybės, kad jei asociacijos ir pedagogų balsas nebus išgirstas, teks griebtis drastiškesnių kovos už savo teises būdų.

Darbas atitektų grupių auklėtojams

Virginijus Mažeika, Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas:

„Mes žinome apie Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos kreipimąsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą. Jeigu į jį bus atsižvelgta ir ministro tvirtinamame sąraše tokia pareigybė atsiras, neatmetame, kad Kauno miesto savivaldybė imtųsi atitinkamų pakeitimų ir kūno kultūros pedagogai galėtų toliau sėkmingai dirbti vaikų darželiuose.

Jei vis dėlto naujoji tvarka įsigalios, vaikų darželių auklėtiniams kūno kultūros pamokėles vestų grupių auklėtojos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.