Aštriai prakalbusiam G. Nausėdai – pirmieji Rusijos kirčiai: įvertino labai kritiškai

Rusijos ambasada Lietuvoje labai kritiškai įvertino prezidento Gitano Nausėdos kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Ambasados išplatintame pranešime teigiama, kad kalba primena konfrontacijos su Rusija visose srityse manifestą. Pasak jų, G. Nausėdos nubrėžtos gairės dvišalius santykius veda į visišką aklavietę.

 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 G.Nausėda sulaukė Rusijos kritikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-09-26 16:44

„Susipažinome su Lietuvos Respublikos prezidento G. Nausėdos kalba JT Generalinės Asamblėjos 74-ojoje sesijoje. Joje daug vietos skiriama Rusijai. Tenka pripažinti, kad šioje kalboje išdėstytas iki gyvo kaulo įgrisusių štampų apie mūsų šalį rinkinys verčia apgailestauti“, – rašoma pranešime.

Rusijos ambasada nepriėmė G. Nausėdos kalboje reikštos kritikos dėl Kremliaus vykdomos agresijos kaimynių atžvilgiu bei nuolat pažeidinėjamos tarptautinės teisės. Jos teigimu, G. Nausėdos kalbą parašė specialistai, „įgudę rengti ir realizuoti griežtą antirusišką oficialiojo Vilniaus kursą“.

„Nėra abejonių: kalbos „rusiškąją dalį“ parašė „specialistai“, įgudę rengti ir realizuoti griežtą antirusišką oficialiojo Vilniaus kursą. Todėl neatsitiktinai ji veikiau atrodo kaip savotiškas konfrontacijos su Rusija visose srityse manifestas, kaip „kelio gairės“, vedančios mūsų dvišalius santykius į visišką aklavietę. O ieškoti išeities iš jos anksčiau ar vėliau reikės. Tiesa, kol kas neaišku, kas ir kada Lietuvoje šito imsis. Palauksime...“, – rašoma komentare, kurį išplatino Rusijos ambasada Lietuvoje.

Trečiadienį G. Nausėda pasakė pirmąją savo kadencijoje kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, kurioje aštriai atsiliepė apie Rusijos elgesį tarptautinėje ir regioninėje erdvėje. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva griežtai smerkia besitęsiantį Rusijos tarptautinės teisės pažeidinėjimą, karinę agresiją prieš Ukrainą ir Krymo aneksiją. Kartu G. Nausėda paragino Rusiją laikytis Jungtinių Tautų Chartijos, Helsinkio baigiamojo akto ir dvišalių susitarimų su Ukraina nuostatų.

Lietuvos vadovas taip pat pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė turėtų „nepalaikyti sąjungų, kuriose vienos valstybės tampa istorijos subjektais, o kitos – viso labo objektais“.

Galiausiai G. Nausėda akcentavo, kad kol kas Rusija nepadarė nieko, kas leistų jai pelnyti tarptautinį pasitikėjimą.

„Iki šios dienos Rusija nepadarė nieko, kad nusipelnytų mūsų pasitikėjimo. Ar tai gali pasikeisti? Taip! Mes būtume pirmieji, kurie pasveikintų tokį pokytį – demokratinę Rusiją, kuri gerbtų tarptautinę teisę ir kitų šalių suverenitetą“, – kalbėjo G. Nausėda, pridurdamas, kad Lietuva ir toliau aktyviai rems Rusijos agresiją patiriančią Ukrainos bei Sakartvelo nepriklausomybę.

„Mes ir toliau remsime Ukrainos ir Sakartvelo nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį integralumą, nepripažinsime neteisėtos Krymo aneksijos, kaip ir Abchazijos bei Pietų Osetijos okupacijos. Be to, mes laikysimės požiūrio, kad Minsko susitarimų įgyvendinimas turi išlikti būtina santykių su Rusija normalizavimo sąlyga“, – kalboje akcentavo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.