Valstiečių planas neišdegė: savivaldos rinkimuose naujų darinių kol kas nebus

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu vyko savivaldos rinkimų įstatymo pataisų priėmimas. Pataisomis buvo siekta leisti partijoms ir rinkimų komitetams sudaryti koalicijas savivaldos rinkimuose. Seimo nariai šiam siūlymui nepritarė – valstiečių mėginimas priimti šias pataisas dar kartą žlugo.

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu vyko savivaldos rinkimų įstatymo pataisų priėmimas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu vyko savivaldos rinkimų įstatymo pataisų priėmimas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu vyko savivaldos rinkimų įstatymo pataisų priėmimas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu vyko savivaldos rinkimų įstatymo pataisų priėmimas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 10:50 AM

Siekė atverti kelią naujiems politiniams dariniams

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos numatė, kad visuomeniniai komitetai turės galimybę sudaryti koalicijas ir su partijomis, ir tarpusavyje – sujungti iškeltų kandidatų sąrašus į bendrą sąrašą.

Pataisų iniciatoriai – valdančiosios daugumos atstovai – tvirtino, kad šiuo metu pažeidžiamas lygiateisiškumo principas, nes koalicijas leidžiama sudaryti tik partijoms, o rinkimų komitetai tarpusavyje ir su partijomis koalicijų sudaryti negali.

Ketvirtadienį šioms valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių inicijuotoms pataisoms buvo nepritarta. Balsavimui iš viso registravosi vos 66 Seimo nariai.

Inicijavo valstiečiai

Šias rinkimų įstatymo pataisas inicijavo valdantieji valstiečiai. Valstiečių siūlytas pataisas Seimas yra apsvarstęs prieš metus, tačiau iki šiol jų nepavyko priimti, opozicijai sugriaunant kvorumą.

Įstatymo pataisoms priimti reikia, kad balsavime dalyvautų mažiausiai 71 parlamentaras, o opozicija balsuoti nesiregistruodavo.

Šį kartą balsuoti vėl nesiregistravo opozicijai priklausantys konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai. Todėl įstatymo pataisos ir vėl nebuvo priimtos.

Praėjusią savaitę valdančiosioms frakcijoms pasirašius bendro darbo susitarimą su nauja frakcija „Lietuvos gerovei“, valdantieji susigrąžino daugumą ir turi 75 balsus. Dėl šios priežasties buvo tikimasi, kad LVŽS atstovų registruotas pataisas pavyks priimti šį ketvirtadienį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.