A. Nekrošius: prašysime Vilniaus merą R. Šimašių sutvarkyti aplinką prie Seimo

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai susirūpinus dėl netvarkingos ir neestetiškos Seimo aplinkos, Seimo valdyba ketina dar kartą kreiptis į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, prašydama sutvarkyti šią savivaldybei priklausančią teritoriją.

 A. Nekrošius: prašysime Vilniaus merą R. Šimašių sutvarkyti aplinką prie Seimo.<br> lrytas.lt koliažas
 A. Nekrošius: prašysime Vilniaus merą R. Šimašių sutvarkyti aplinką prie Seimo.<br> lrytas.lt koliažas
 Remigijus Šimašius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Remigijus Šimašius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Seimo rūmai.<br>  V.Ščiavinsko nuotr.
 Seimo rūmai.<br>  V.Ščiavinsko nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Arvydas Anušauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavskaja, ELTA

Sep 27, 2019, 4:19 PM

Tai penktadienį Eltai sakė Seimo vicepirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius.

„Iškelsiu šį klausimą Seimo valdybos posėdyje, pasiūlysiu dar kartą kreiptis į Vilniaus miesto merą. Kadangi Vilniui vadovauja konservatoriai ir liberalai – tai prašysime ir kolegų konservatorių, kurie vadovauja Etikos ir procedūrų komisijai, kad tarpininkautų ir prisidėtų prie tos aplinkos sutvarkymo“, – sakė A. Nekrošius.

Komentuodamas situaciją Seimo vicepirmininkas valstietis A. Nekrošius sakė, kad didžiausia problema yra ta, kad teritorija aplink Seimą nepriklauso Seimui, o priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Pasak jo, Seimo valdyba ne kartą kreipėsi į Vilniaus merą R. Šimašių, į kitus buvusius merus, buvo diskutuota, kad jie pradėtų tvarkyti tas teritorijas.

„Mano žiniomis, jau pradėtas formuoti sklypas. Pritariu, kad aplinka nėra nei graži, nei reprezentatyvi, čia atvyksta daugelis užsienio delegacijų ir tai mato. Manau, kad tikrai Vilniaus miesto savivaldybė galėtų prisidėti prie tos idėjos, kurią iškėlė Etikos ir procedūrų komisija, kad aplinka būtų sutvarkyta. Mes norėtume, kad ta teritorija būtų tvarkoma, kad miesto fontanas būtų sutvarkytas, kad būtų ne vien tik tai žolynas, kad būtų atstatyta pirminė fontano būsena. Galų gale, kad jeigu būtų galimybė, kad perduotų visą tą teritoriją Seimui valdyti, nes matosi, kad Vilniaus miestas nelabai susitvarko. Tai gal Seimas pats sutvarkys tą teritoriją?“, – svarstė A. Nekrošius.

Jis nelabai turi vilčių, kad iki kitais metais pavasarį vyksiančio Nepriklausomybės 30-mečio minėjimo tai pavyks padaryti.

„Kadangi netrukus bus žiemos periodas, manau, kad tikriausia nebus spėta, nes tai reikalauja papildomo finansavimo. Jeigu biudžetas būtų patvirtintas nuo sausio 1 d., tai teoriškai nebūtų įmanoma sutvarkyti“, – svarstė A. Nekrošius.

Jo nuomone, Seimas negali investuoti lėšų į svetimos teritorijos sutvarkymą, nes tai atrodytų skandalinga. „Kadangi tai ne mūsų teritorija, mes nelabai galime investuoti pinigus į kažkokią svetimą teritoriją. Būtų, manau, dar didesnis skandalas, jeigu savo pinigus investuotume į kitą teritoriją. Tai labai keistai atrodytų“, – mano Seimo vicepirmininkas.

Atsakingas už Seimo kanceliarijos darbą Seimo pirmininko pavaduotojas A. Nekrošius sakė, kad paprašė atsakingų kanceliarijos darbuotojų išanalizuoti padėtį ir sutvarkyti nedidelę Seimo jurisdikcijai priklausančią teritoriją.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos susirūpinimas dėl netvarkingos ir neestetiškos Seimo aplinkos persikėlė ir į Seimo plenarinių posėdžių salę.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Antanui Matului ketvirtadienį pristačius etikos sargų poziciją dėl, jų nuomone, netinkamai tvarkomos Seimo rūmų ir bendrabučio aplinkos, Seime užvirė audringa diskusija šiuo klausimu, primena ELTA.

Etikos sargai dėl Seimo bei Seimo bendrabučio nesutvarkytos aplinkos kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo valdybą, Vilniaus miesto merą R. Šimašių, kreipimosi kopiją jie adresavo ir premjerui Sauliui Skverneliui. Etikos sargai prašo jų skubiai imtis priemonių Seimo rūmų ir Seimo bendrabučio aplinkai tinkamai sutvarkyti.

Komisijos narių nuomone, „Seimo rūmų ir Seimo bendrabučio aplinka yra apleista ir neprižiūrima, sukuria neigiamą nuomonę apie Lietuvos Respublikos Seimą bei pačią Lietuvos valstybę“. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nuomone, tokia aplinka yra ir nesaugi žmonėms, ypač su negalia.

Etikos sargai iškėlė šią problemą ir dėl to, kad Seimo rūmuose lankosi daug užsienio ir Lietuvos aukštų pareigūnų, o prie Seimo esančioje Nepriklausomybės aikštėje vyksta oficialūs valstybiniai renginiai.

Prieš priimant sprendimą Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai peržiūrėjo nuotraukas, liudijančias apie netvarkingus gėlynus, suvytusius augalus, duobėtą kelio dangą, surūdijusius vartus, išsitrynusias datas ant valstybės istoriją reprezentuojančio trikampio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.