Galvosūkis Seime: ar už parlamentinei veiklai skirtas lėšas galima vaišinti kava, mokytis užsienių kalbų?

Spalio mėnesį Seimo valdyba ketina svarstyti parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos kreipimąsi, kuriame prašoma apsvarstyti galimybę praplėsti Seimo nario parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimą.

Galvosūkis Seimo valdybai: ar už parlamentinei veiklai skirtas lėšas galima vaišinti kava, mokytis užsienių kalbų?<br>Lrytas.lt fotomontažas
Galvosūkis Seimo valdybai: ar už parlamentinei veiklai skirtas lėšas galima vaišinti kava, mokytis užsienių kalbų?<br>Lrytas.lt fotomontažas
Arvydas Nekrošius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Nekrošius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo rūmai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo rūmai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Oct 1, 2019, 1:05 PM, atnaujinta Oct 1, 2019, 1:31 PM

Pasak Seimo pirmininko pavaduotojo Arvydo Nekrošiaus, etikos sargai norėtų, kad būtų leista iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų apmokėti parlamentarų organizuojamų konferencijų, diskusijų, seminarų dalyvių maitinimo išlaidas, automobilių trumpalaikę nuomą, automobilių dalijimosi paslaugą, taip pat mokytis užsienio kalbų, tobulinti savo kompetencijas, lankyti įvairius kursus.

„Prašoma leisti panaudoti šias lėšas įvairioms kitoms veikloms, kur iki šiol tokios galimybės nebuvo.

Asmeniškai pritarčiau, kad būtų sudaryta galimybė iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pavaišinti Seimo svečius, pavyzdžiui, konferencijų dalyvius kava, saldainiais ar mineraliniu vandeniu. Čia atvyksta įvairių delegacijų ir šiuo metu jų negalima pavaišinti.

Aš kaip Seimo vicepirmininkas, turiu tokią galimybę, bet kaip Seimo narys jau negalėčiau. Manau, kad būtų tikslinga sudaryti galimybę dalį parlamentinių lėšų skirti reprezentacinėms išlaidoms, pavzdžiui, kavai, vandeniui“, – Eltai sakė A. Nekrošius.

Jis pritartų ir Seimo narių kvalifikacijos tobulinimui, ir kalbų mokymuisi.

„Būkime biedni, bet teisingi, ne visi Seimo nariai moka užsienio kalbas. Manau, kad būtų galima organizuoti grupinius užsienio kalbų kursus, pavyzdžiui, po darbo valandų Seimo rūmuose“, – mano už Seimo kanceliarijos veiklą atsakingas Seimo vicepirmininkas valstietis A. Nekrošius.

Dėl pavėžėjimo paslaugos, jo nuomone, svarstytinas klausimas, tai selektyvu, nes tokios paslaugos teikiamos tik didžiuosiuose miestuose.

„Šiuo metu taksi paslaugas gali apmokėti iš parlamentinių lėšų, bet važiuoti, pavyzdžiui, su „Uber“ – negali, negali apmokėti už automobilių trumpalaikę nuomą, todėl reikėtų svarstyti“, – Eltai sakė A. Nekrošius.

Pasak A. Nekrošiaus, Seimo etikos ir procedūrų komisija taip pat pageidauja, kad vėl būtų grąžinta galimybė iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų apmokėti dalį automobilių nuomos išlaidų.

„Mano žiniomis, esu tai girdėjęs žodžiu, siūloma automobilių nuomai numatyti tam tikrą procentą, pavyzdžiui, iki 25 proc. parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Priminsiu, kad šiuo metu tokios galimybės nėra, nes atėję į valdžią valstiečiai tokią galimybę panaikino.

Kiek žinau, daugelis Seimo narių pageidautų tą tvarką grąžinti, bet mūsų frakcijos pozicija, kad to nereikėtų daryti, nes būdavo tikrai prastų pavyzdžių, kai Seimo nariai išsipirkdavo už likutinę vertę automobilius. Todėl manau, kad prie to nereikėtų grįžti“, – sakė Seimo pirmininko pavaduotojas.

Anot A. Nekrošiaus, Seimo nariai taip pat svarsto, ar racionalu nuomotis jų biurams kompiuterinę įrangą, o gal pigiau būtų tiesiog ją įsigyti. Jo duomenimis, Seimo narių pageidautinų pirkinių sąraše yra kompiuteriai, spausdintuvai, išmanieji laikrodžiai.

Pasak Seimo vicepirmininko, siekiant išspręsti šiuos klausimus Seimo valdyba pavedė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai suformuoti darbo grupę, kuri parengs išsamesnį konkretesnį pasiūlymą. Jį gavus Seimo valdyba spręs, ar pakeisti jos 2016 m. patvirtintą „Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.