Eksministro Roko Masiulio kelio vingiai – su įtartinu šleifu

Vis garsėjant kalboms, kad buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis tikriausiai užims „Klaipėdos naftos“ generalinio direktoriaus postą, sujudo kai kurie Seimo nariai: ar tai nekvepia interesų konfliktu?

Pabuvęs energetikos ir susisiekimo ministru R.Masiulis panoro užimti bendrovės „Klaipėdos nafta“ generalinio direktoriaus kėdę, kurioje jau yra sėdėjęs.
Pabuvęs energetikos ir susisiekimo ministru R.Masiulis panoro užimti bendrovės „Klaipėdos nafta“ generalinio direktoriaus kėdę, kurioje jau yra sėdėjęs.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-11 07:20, atnaujinta 2019-10-11 07:33

Didžiausios Baltijos šalyse naftos ir dujų logistikos bendrovės „Klaipėdos nafta“, kurios daugiau kaip du trečdalius akcijų valdo Energetikos ministerija, valdyba aiškina dar atliekanti generalinio direktoriaus atranką, bet politikos užkulisiuose beveik neabejojama, kad ją laimės R.Masiulis.

Teigiama, kad buvusio ministro konkurentas – laikinasis bendrovės direktorius Darius Šilenskis.

„Dabar viskas valdybos rankose. Kiek žinau, ji yra atsirinkusi du kandidatus pateikti patikrinti valstybės institucijoms. Valdybai pristatėme gerokai daugiau kandidatų ir ji nusprendė, kad tinkamiausi yra du“, – „Lietuvos rytui“ sakė atranką atlikusios bendrovės „AIMS International Lietuva“ vadovas Šarūnas Dyburis.

„Klaipėdos naftos“ valdybos pirmininkas Giedrius Dusevičius tepasakė, kad atrankos procesas vyksta pagal numatytas sąlygas, o bendrovės vadovas paaiškės iki spalio pabaigos.

Valstietė rengia skundą

Politikai ėmė abejoti, ar R.Masiulio paskyrimas vadovauti „Klaipėdos naftai“ nesukeltų interesų konflikto.

„Dėl šio paskyrimo man kyla klausimų. Kaip dėl atšalimo laikotarpio? Juk R.Masiulis priimdavo sprendimus, susijusius ir su „Klaipėdos nafta“. Įstatymas sako, kad turi būti atšalimo laikotarpis, kai pareigūnui draudžiama bent metus eiti atsakingas pareigas kuruotoje srityje.

Šiuo metu rengiu kreipimąsi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir klausiu, ar tokiose situacijose asmuo gali dalyvauti konkursuose“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė valstietė Agnė Širinskienė.

„Pripažįstu R.Masiulį kaip gerą buvusį „Klaipėdos naftos“ vadovą, tačiau dabar yra slidus dalykas dėl atšalimo laikotarpio.

Susisiekimo ministerija yra priėmusi daug sprendimų dėl Klaipėdos jūrų uosto, o tuo pat metu ir dėl „Klaipėdos naftos“ veiklos, nors formaliai pati įmonė yra ir Energetikos ministerijos“, – kalbėjo Seimo Ekonomikos komiteto narys opozicinių liberalų atstovas Eugenijus Gentvilas.

Daug susijusių veidų

R.Masiulis „Klaipėdos naftai“ pirmąkart vadovauti buvo paskirtas 2010 metais, kai energetikos ministro pareigas ėjo konservatorius Arvydas Sekmokas.

Energetikos viceministrais tada dirbo dabartinis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir Romas Švedas, kuris tuomet buvo ir „Klaipėdos naftos“ valdybos pirmininkas.

2016 metais tapęs susisiekimo ministru R.Masiulis be konkurso paskyrė buvusį prezidentės Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovą R.Švedą „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininku, o šios bendrovės generaliniu direktoriumi tapo buvęs R.Masiulio pavaduotojas finansams „Klaipėdos naftoje“ Mantas Bartuška.

Pastarasis dabar yra ir „Klaipėdos naftos“ valdybos narys.

„Esu nusišalinęs nuo „Klaipėdos naftos“ generalinio direktoriaus skyrimo“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino M.Bartuška.

Ranka ranką plauna?

Formuojant dabartinę Sauliaus Skvernelio Vyriausybę 2016 metais tuometės prezidentės D.Grybauskaitės pastangomis R.Masiulis, anksčiau vadovavęs Energetikos ministerijai, gavo susisiekimo ministro portfelį.

Šaltinių teigimu, dabartinį energetikos ministrą Ž.Vaičiūną, kuriam dabar pavaldi „Klaipėdos nafta“, į šias pareigas rekomendavo ne kas kitas, o R.Masiulis kartu su buvusiu prezidentės patarėju energetikai Arūnu Moliu.

Šių metų pradžioje A.Molis tapo „Klaipėdos naftos“ suskystintųjų gamtinių dujų tarnybos direktoriumi.

Jis su Ž.Vaičiūnu yra bendražygiai daugiau nei dešimtmetį – nuo tų laikų, kai drauge dirbo Strateginių studijų centre, kuris vėliau bankrutavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.