Sostinės valdžia ieškos naujo vadovo baseinui, kuriame chloru apsinuodijo du vaikai

Po rugsėjį įvykusios nelaimės Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseine, kai chloru apsinuodijo du vaikai ir suaugęs, sostinės valdžia skelbs konkursą nuolatiniam direktoriui, taip pat žada baseiną rekonstruoti.

Palangos baseinas,gelbėtojų pratybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos baseinas,gelbėtojų pratybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos baseinas,gelbėtojų pratybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos baseinas,gelbėtojų pratybos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-11 12:24, atnaujinta 2019-10-11 12:25

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas žurnalistams penktadienį teigė, kad atlikus vidinį tyrimą, nustatyta, jog nelaimė įvyko dėl techninių klaidų montuojant įrangą „ir dėl žmogiškųjų klaidų“. Problemos, anot jo, išspręstos, o visuomenės sveikatos specialistai patvirtino, kad baseine lankytis yra saugu.

„Konstatuojame, kad baseino visi parametrai atitinka higienos normas ir jį galima eksploatuoti, jo uždarinėti nereikia. Pats baseinas yra nugyventas, pastatas yra pasenęs morališkai, ruošiamės jį rekonstruoti ir artimiausiu metu bus paskelbtas rangos konkursas (...). Be jokios abejonės, įstaiga turi turėti ir nuolatinį vadovą, tad bus skelbiamas konkursas ir nuolatiniam vadovui atrinkti“, – sakė V. Benkunskas.

Laikinasis baseino direktorius, karjerą baigęs tituluotas plaukikas Vytautas Janušaitis teigė, kad baseino darbuotojas, kuris buvo tiesiogiai atsakingas už baseino techninę priežiūrą nelaimės dieną, iškart po incidento parašė prašymą išeiti iš darbo.

„Jis nebuvo jaunas, buvo gerokai virš pensijinio amžiaus. Matydamas, kad nėra toks naudingas ir aktyvus, jis pasiprašė atleidžiamas. Tikrai tam neprieštaravau (...) Kai įvykis įvyko, buvo sustojęs siurblys, jį įjungus darbuotojas neatliko pareigų – neišvedė vaikų iš baseino. Bet pažeidimai pašalinti“, – teigė direktorius.

Jis pripažino savo klaidą tik dėl to, jog apie incidentą iškart neinformavo savivaldybės, tačiau tikino, kad į nelaimę reaguota tinkamai, taip pat užtikrinta, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

„Apgailestauju, kad savivaldybei teko apie tai sužinoti iš žiniasklaidos, kad tas nutikimas įvyko, bet procedūriškai viskas buvo padaryta tinkamai, vaikai trenerio ir tėvelio išvesti iš vandens, darbuotojų iškviesta greitoji pagalba, iškviesta policija, bendradarbiavome, visa informacija buvo suteikta“, – tvirtino V. Janušaitis.

Po incidento baseine lankęsi visuomenės sveikatos specialistai registracijos žurnale pasigedo savaitgaliais registruojamų duomenų apie chloro lygį. Baseino vadovas patikino, kad darbuotojai chlorą savaitgaliais matavo, tik neregistravo duomenų į žurnalus.

„Vienintelis pažeidimas, kad mes nerašėme to, ką matydavome. Bet žmonės nuolatos yra, stebi, žiūri“, – sakė V. Janušaitis.

Puse etato įstaigoje dvejus metus dirbantis laikinasis direktorius dar negalėjo pasakyti, ar dalyvaus konkurse į nuolatines pareigas ir sakė lauksiantis, kokios bus pasiūlytos sąlygos. Jis pabrėžė, jog jam vadovaujant įstaigos lėšomis parengtas techninis projektas baseino rekonstrukcijai, pasiekta, kad baseine per savaitę lankytųsi 2,5 tūkst. moksleivių.

Teisėsauga taip pat atlieka tyrimą dėl nesunkus sveikatos sutrikdymo iš neatsargumo, įtarimai kol kas niekam nepateikti, BNS informavo tyrėjai.

Pasak V. Benkunsko, konkursas baseino rekonstrukcijai bus skelbiamas artimiausiu metu, darbus tikimasi pradėti pavasario pabaigoje. Anksčiau skelbta, planuojama tam skirti apie 2 mln. eurų.

Baseinas pastatytas 1972-aisiais ir iki šiol nebuvo rekonstruotas, atnaujinta tik dalis įrangos.

2012 ir 2013 metais gimę vaikai bei 1963 metų gimimo vyras chloru baseine apsinuodijo rugsėjo 22-ąją.

Savivaldybės užsakymu baseino apžiūrą po incidento atlikusios bendrovės „Poolservice“ direktorius Mantvydas Šakalys žurnalistams sakė, kad didelis toksiškų chloro dujų kiekis išsiskyrė dėl montažinės klaidos, kai dingus elektrai išsijungė vandens siurblys, bet toliau veikė chloro dozatorius, nors jie turėtų išsijungti automatiškai.

„Direktorius ėmėsi iniciatyvos ir įrengė keturių pakopų apsaugą – ne tik sutrikus elektros tiekimui ar neveikiant vienam siurbliui, bet padarė viską, kad nebūtų įmanoma nenutraukti to dozavimo“, – žurnalistams kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.