Prezidentą Gitaną Nausėdą įvertino politikos lyderiai

Vertindamas Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos 100 vadovavimo šaliai dienų, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis džiaugiasi, kad yra dialogas, yra noras girdėti vieni kitus ir noras bendradarbiauti.

Prezidentą Gitaną Nausėdą įvertino politikos lyderiai.<br>Lrytas.lt koliažas
Prezidentą Gitaną Nausėdą įvertino politikos lyderiai.<br>Lrytas.lt koliažas
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 15, 2019, 1:03 PM

„Lyginant su tuo, kas buvo iki šio prezidento išrinkimo, tai aišku, mus labai džiugina tas, kas vyksta per šitas 100 dienų. Iš tikrųjų yra dialogas, yra noras girdėti vieni kitus, yra noras bendradarbiauti.

Manau, kad jeigu taip judėsime toliau, tai, aišku, valstybei iš to bus didelė nauda“, – žurnalistams Seime sakė R.Karbauskis.

Jis nesiėmė komentuoti šalies vadovo mokestinių pasiūlymų. „Jie registruojami, negalėčiau komentuoti labai konkrečiai. Jeigu Vyriausybės siūlymai nesikirs, tai, aišku, pritarsime“, – sakė R.Karbauskis.

G. Kirkilas: valstybės vadovas yra atviras dialogui

Anot Lietuvos socialdemokratų darbo partijos lyderio, Seimo vicepirmininko Gedimino Kirkilo, G.Nausėdos veikla per 100 dienų įrodė, kad valstybės vadovas yra atviras dialogui tiek su politinėmis partijomis, su frakcijomis Seime, tiek su visuomene.

Jį džiugina Prezidentūros aktyvumas ir kalbėjimasis su Seimu, atvirumas diskusijoms įvairiais šalies vidaus klausimais, pavyzdžiui, mokesčių klausimu.

„Šiandien prezidentas deklaruoja siekį priimti daugiau sprendimų, kurie turi įtakos socialiniam saugumui Lietuvoje, ir čia mūsų frakcija ir partija mato aiškių sąlyčio taškų. Siekis didinti senjorų pajamas, didesnių vaiko pinigų klausimas yra ir mūsų, ir prezidento darbotvarkės dalis. Individualios veiklos didesnis apmokestinimas, mūsų nuomone, įmanomas tik nuo gerokai aukštesnes pajamas gaunančiųjų verslininkų, ne nuo smulkiųjų.

Tad tikiu, kad bendras prezidento, Seimo ir Vyriausybės sugebėjimas išgirsti vienas kitą, įsiklausyti gali Lietuvos žmonėms duoti realios naudos“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, prezidento vykdoma užsienio politika kol kas demonstruoja norą intensyvinti santykius su kaimynais, su Baltijos šalimis.

„Ir tai vertinu teigiamai. Svarbiausia sugebėti išlaikyti pradėtą kryptį ir ją plačiai paaiškinti visuomenei, kad būtų aiškūs mūsų tikslai, kad prezidentas sulauktų kuo daugiau pritarimo visuomenėje, o ne susipriešinimo“, – sako „socialdarbiečių“ lyderis G.Kirkilas.

Prezidentas G.Nausėda pareigas pradėjo eiti liepos 12 d. Šią savaitę sueina šimtas dienų nuo naujojo šalies vadovo darbo pradžios. Antradienį šios sukakties aptarimui prezidentas rengia spaudos konferenciją.

G. Landsbergis apie G. Nausėdą: optimistiškai vertinu

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis optimistiškai vertina Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos šimtadienį, tačiau mano, kad didžiausi darbai dar jo laukia ateityje.

„Šiaip ganėtinai optimistiškai vertinu. Manau, kad prezidentas įsivažiuoja, ieško savo vietos Lietuvos politinėje padangėje. Manau, kad didžiausi darbai dar ateityje. (...) Matome tikrai didelį jo aktyvumą ir vidaus politikoje. Pažiūrėsime, kokios bus pergalės“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Pirmas didysis mūšis, jo nuomone, nusimato dėl biudžeto. „Ar jam pavyks įtikinti Seimo daugumą palaikyti jo vieną ar kitą sprendimą – manau, kad tai irgi formuos nuomonę apie jį visuomenėje. Bet, kaip ir anksčiau sakiau, mes esame pasiruošę bendradarbiauti“, – sakė G. Landsbergis.

G. Paluckas apie G. Nausėdos 100 dienų: pačios tendencijos ir kryptys teisingos

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, postą užimantis jau beveik šimtą dienų, savo veiksmais liudija, kad nuo rinkimų pažadų nenutolo, taip vertina Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Rinkimų kampanijos metu jis sakė, kad sieks didinti pensijas, mažinti atotrūkį tarp regionų, tai jis tuos dalykus nuosekliai daro. Per pirmąsias 100 dienų prezidentas nenutolo nuo savo pažadų“, – sako G. Paluckas.

Jis pabrėžė, kad kai kalbame apie G. Nausėdos pirmuosius tris mėnesius darbo, tai kai kurios replikos prezidento atžvilgiu dėl „rimtesnio turinio“ kol kas neturi pagrindo.

„Kai kas kritikuoja, kad jo siūlymai per mažos apimties, kad lyg ir trūksta rimtesnio turinio, tačiau nepamirškime, kad dar tik 100 dienų. Pačios tendencijos ir kryptys teisingos: bazinės pensijos didinimas, mokestinio „gyvulių ūkio“ mažinimas, naujos užsienio politikos gairės, jau sulaukusios aštrios kritikos iš konservatorių. Tų, kurie vykdė izoliacinę politiką“, – komentuoja G. Paluckas.

Čia pat LSDP pirmininkas pridūrė, kad pirmąsias 100 dienų prezidentas susidūrė ir su išbandymais.

„Kalbu apie Vyriausybės formavimo ir koalicijos reformavimo etapus. Nesutinku su kritika, kad šioje vietoje prezidentas buvo per minkštas. Jis pakankamai išmintingai išvengė gilaus ir atviro konflikto su valdančiaisiais. O tai Lietuvai būtų dar prastesnė žinia, nei daug kritikos sulaukianti, bet visgi veikianti valdančioji dauguma ir Vyriausybė“, – teigia G. Paluckas.

Seimo narės socialdemokratės Rasos Budbergytės nuomone, gerai, kad prezidentas pirmiausiai prioritetus ir pagarbą atiduoda senjorams, bet negalime gerovės valstybės kurti tik pensininkams ar vaikams.

„Gerovės valstybę kuria dirbantys žmonės, jie yra jos stuburas. Jeigu mes jiems sudarysime sąlygas uždirbti geras algas, gerai gyvens ne tik turtingieji – gerovės valstybė bus visiems žmonėms“, – sako parlamentarė. Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas pastebi, kad G. Nausėda per tą 100 dienų buvo pakankamai veiklus ir iškart ėmėsi iniciatyvų, įgyvendinančių gerovės valstybės idėją.

„Kol kas tos iniciatyvos – tik nedidelės detalės visos koncepcijos, kuriai socialdemokratai tikrai turi ką pasiūlyti irgi. Sveikintina, kad prezidentas ir jo komanda palaiko ryšius, bendrauja su opozicija, bet sprendimai, susiję su Vyriausybės formavimu, valdančiųjų atžvilgiu atrodo kiek neryžtingi“, – mano J. Sabatauskas.

Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Sysas mano, kad prezidento parodytų iniciatyvų kryptis gera, tačiau pasirinktas sudėtingas kelias.

„Kalbant apie jau pateiktus įstatymų projektus, pavyzdžiui, susijusį su bazinės pensijos didinimu, – tai tikrai jį galima daryti paprasčiau teikiant siūlymą, o ne įstatymo projektą. Ten dabar sakoma – pensijos gali būti didinamos. Vadinasi, kiek konkrečiai žmonėms padidės pensijos, vis tiek paliekama spręsti Vyriausybei ir Seimui“, – pastebi A. Sysas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.